Подкрепете ни!
Холистична творилница „Темперамент“: Ферментирали храни и грижа за душата

Тук ще себепознаваме себе си и душата си. И ще се учим сами да пишем своята история“, обясняват вдъхновено Любомира и Венцеслав.

Холистична творилница „Темперамент“: Ферментирали храни и грижа за душата


Знаете ли коя е причината японците изобщо да не ги е грижа за излишни килограми (от наднормено тегло страдат едва 3%); децата им да не пропускат училище, защото грип не ги лови; а възрастните да живеят до дълбока старост? Проучвания в различни институти показват, че съществена причина за благополучието в страната на изгряващото слънце са... ферментиралите храни!

Микроорганизмите, които живеят в нашето тяло, са 10 пъти повече от човешките клетки! Тялото ни е огромен мегаполис, в който ние „разхождаме“ трилиони бактерии, гъби, вируси, дрожди, паразити... Когато те живеят в симбиоза – тогава сме спокойни и здрави. А когато равновесието се наруши – боледуваме. Тези малки същества се наричат човешки микробиом. Той е един от факторите, от които зависи дали ще страдаме от акне, депресия, алергии, наднормено тегло, системни инфекциозни заболявания, дори аутизъм, артрит и заболявания от метаболитен характер.

До тази истина достига и Венцеслав Велков – години наред той изпитва върху себе си различни режими на хранене, но това, което го пленява, е бързият и траен здравословен ефект на ферментиралите храни. Започва да ги изучава, да съчетава различни бактерии, да смесва техники на дива и култивирана ферментация. И тъй като от малък е свързан с готвенето, това му е страстта, решава да прави ферментирали храни.Cherchez la femme!
Впечатлена от това, което любимият ù сътворява, Любомира Манчева-Велкова, психотерапевт по професия, го поощрява да сподели знанията и творенията си с други хора. Застава плътно до него, защото е убедена в благотворното влияние на тази храна лекарство върху здравето и психиката на хората.

„Неслучайно наричат корема „втори мозък“, а на руски дори е „живот“. Връзката на психичното здраве с чревната микрофлора отваря нова вселена за психотерапията. За мен тази съставна част липсва в лечението и превенцията на психичните заболявания не само в България, а и в практиката в световен мащаб“, казва психотерапевтът.ТЕМПЕрамент
На 18 октомври 2022 г. младото семейство открива Холистична творилница „Темперамент“. „Темперамент включва в себе си думата „темпе“, което е едно намигане. Защото темпе е един от основните ни продукти“, обяснява Венцеслав. Освен темпе с живи бактерии и прекрасни сандвичи с темпе и два вида салати, също с ферменти, семейната им фирма започва да произвежда и предлага на
ценителите на полезни храни  лимонада и пробиотичен кетъринг.Лимонадата се прави с предварително заредена (с плазма на Кеше – GANS и с други уреди от различни традиции) вода и с комбинирана ферментация. Така освежаващата напитка се насища с полезни микроорганизми. Достатъчно е човек да приема от 50 до 100 мл на ден, за да задоволи нуждите на организма от полезни микроорганизми. Те гонят „лошите“, а тялото се чисти от токсини и натрупани шлаки, обяснява Венцеслав. Разносът пък е на пробиотични тарталети (кошнички), пълни със солен или сладък ферментирал пълнеж.Как да храним биома

Живите бактерии, които човек приема с храна, са несравнимо по-ефективни и полезни от който и да е пробиотик от аптеката. Но е важно да кажем, че за да останат дейни в организма тези малки войничета, трябва да се грижим за тях. Добрите микроби обичат растителни, зърнени и бобови храни, семена и ядки. Радват се на пребиотици като корени на цикория, чесън, праз, лук, узрели банани и овесени ядки. Пакетираните хранителни изделия с консерванти и антибиотиците буквално ги убиват, а прекомерният прием на месо и животински храни създава среда, която не е подходяща за тях.
И още нещо много важно – „Доказано е, че състоянието на съзнанието повлиява на микробиомния баланс. Обновяването, овладяването и равновесието на чревната флора върви ръка за ръка с работа върху съзнанието. Трайната промяна изисква работа с мисловните модели, системата от вярвания и не на последно място – с наличието на ясно вътрешно намерение за себепознание“, обяснява Любомира. Ако сме сърдити, ядосани или разстроени „лошите“ бактерии вземат превес. Връзката е двупосочна.
За тялото и за душата
Затова Холистична творилница „Темперамент“ ще се грижи за тялото и душата едновременно. „Холистично. Това е начинът да върнем силата у човека. Той има изконното право да бъде творящ и сътворяващ. В творилницата ще себепознаваме себе си, душата си, връзката с духа дори. И ще се учим сами да пишем своята история“, обяснява вдъхновено Любомира, която от години работи с различни инструменти за лечение на психиката: психотерапия, психодрама, хипнотерапия, енергийна психология, схема терапия и семейно консултиране. Творилница „Темперамент“ предлага освен храна и психотерапия, лекции, изложби, безплатни представяния на даровити хора на изкуството. „Неслучайно датата на откриването е 18 октомври – Денят на художника, на твореца. Какъвто трябва да бъде всеки от нас!“ – заключава младата дама.

Може да ги откриете на:
0888 737 651
Temperament
София, ул. „Казбек“ № 53Б

Статията е публикувана в Списание 8, бр. 4/2023 г.

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

ЕК предлага премахване на регулациите за нови ГМО Храна за щастие

ЕК предлага премахване на регулациите за нови ГМО

Сдружение Агролинк: Новото законодателство за генното инженерство е фатално за околната среда и потребителите

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Сол вместо захар в кафето Храна за щастие

Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация

Смирисани души Храна за щастие

Смирисани души

Общият път на Биляна и Тихомир Тодорови, с ухание на здравословен обяд и изкусителен шоколад

Започнете деня с чай от мащерка Храна за щастие

Започнете деня с чай от мащерка

Помага при фибромиалгия, Хашимото, ревматоиден артрит, множествена склероза и др.

Индийското орехче крие опасни тайни Храна за щастие

Индийското орехче крие опасни тайни

Използва се за лечение на диария, афти и безсъние, но за някои е наркотик

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки Храна за щастие

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки

Естествените продукти поразяват „сърцето“ на раковите тумори без да морят незасегнатите тъкани

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор Храна за щастие

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор

Популярните диети са със съмнителни хранителни качества, но пък със сериозен принос във въглеродния отпечатък

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

На 8 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция Храна за щастие

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция

Обръща свързаната с възрастта мозъчно-съдова дисфункция

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, антиоксидант е, понижава холестерола

Късче от рая Храна за щастие

Късче от рая

Единственият в България ресторант за здравословна растителна храна – Vita Rama, посреща съмишленици на ул. „Д-р Петър Берон“ 9 в столицата

Реабилитираха и картофите Храна за щастие

Реабилитираха и картофите

Може да ги ядете и да отслабнете