Подкрепете ни!
Холистична творилница „Темперамент“: Ферментирали храни и грижа за душата

Тук ще себепознаваме себе си и душата си. И ще се учим сами да пишем своята история“, обясняват вдъхновено Любомира и Венцеслав.


Холистична творилница „Темперамент“: Ферментирали храни и грижа за душата
Знаете ли коя е причината японците изобщо да не ги е грижа за излишни килограми (от наднормено тегло страдат едва 3%); децата им да не пропускат училище, защото грип не ги лови; а възрастните да живеят до дълбока старост? Проучвания в различни институти показват, че съществена причина за благополучието в страната на изгряващото слънце са... ферментиралите храни!

Микроорганизмите, които живеят в нашето тяло, са 10 пъти повече от човешките клетки! Тялото ни е огромен мегаполис, в който ние „разхождаме“ трилиони бактерии, гъби, вируси, дрожди, паразити... Когато те живеят в симбиоза – тогава сме спокойни и здрави. А когато равновесието се наруши – боледуваме. Тези малки същества се наричат човешки микробиом. Той е един от факторите, от които зависи дали ще страдаме от акне, депресия, алергии, наднормено тегло, системни инфекциозни заболявания, дори аутизъм, артрит и заболявания от метаболитен характер.

До тази истина достига и Венцеслав Велков – години наред той изпитва върху себе си различни режими на хранене, но това, което го пленява, е бързият и траен здравословен ефект на ферментиралите храни. Започва да ги изучава, да съчетава различни бактерии, да смесва техники на дива и култивирана ферментация. И тъй като от малък е свързан с готвенето, това му е страстта, решава да прави ферментирали храни.Cherchez la femme!
Впечатлена от това, което любимият ù сътворява, Любомира Манчева-Велкова, психотерапевт по професия, го поощрява да сподели знанията и творенията си с други хора. Застава плътно до него, защото е убедена в благотворното влияние на тази храна лекарство върху здравето и психиката на хората.

„Неслучайно наричат корема „втори мозък“, а на руски дори е „живот“. Връзката на психичното здраве с чревната микрофлора отваря нова вселена за психотерапията. За мен тази съставна част липсва в лечението и превенцията на психичните заболявания не само в България, а и в практиката в световен мащаб“, казва психотерапевтът.ТЕМПЕрамент
На 18 октомври 2022 г. младото семейство открива Холистична творилница „Темперамент“. „Темперамент включва в себе си думата „темпе“, което е едно намигане. Защото темпе е един от основните ни продукти“, обяснява Венцеслав. Освен темпе с живи бактерии и прекрасни сандвичи с темпе и два вида салати, също с ферменти, семейната им фирма започва да произвежда и предлага на
ценителите на полезни храни  лимонада и пробиотичен кетъринг.Лимонадата се прави с предварително заредена (с плазма на Кеше – GANS и с други уреди от различни традиции) вода и с комбинирана ферментация. Така освежаващата напитка се насища с полезни микроорганизми. Достатъчно е човек да приема от 50 до 100 мл на ден, за да задоволи нуждите на организма от полезни микроорганизми. Те гонят „лошите“, а тялото се чисти от токсини и натрупани шлаки, обяснява Венцеслав. Разносът пък е на пробиотични тарталети (кошнички), пълни със солен или сладък ферментирал пълнеж.Как да храним биома

Живите бактерии, които човек приема с храна, са несравнимо по-ефективни и полезни от който и да е пробиотик от аптеката. Но е важно да кажем, че за да останат дейни в организма тези малки войничета, трябва да се грижим за тях. Добрите микроби обичат растителни, зърнени и бобови храни, семена и ядки. Радват се на пребиотици като корени на цикория, чесън, праз, лук, узрели банани и овесени ядки. Пакетираните хранителни изделия с консерванти и антибиотиците буквално ги убиват, а прекомерният прием на месо и животински храни създава среда, която не е подходяща за тях.
И още нещо много важно – „Доказано е, че състоянието на съзнанието повлиява на микробиомния баланс. Обновяването, овладяването и равновесието на чревната флора върви ръка за ръка с работа върху съзнанието. Трайната промяна изисква работа с мисловните модели, системата от вярвания и не на последно място – с наличието на ясно вътрешно намерение за себепознание“, обяснява Любомира. Ако сме сърдити, ядосани или разстроени „лошите“ бактерии вземат превес. Връзката е двупосочна.
За тялото и за душата
Затова Холистична творилница „Темперамент“ ще се грижи за тялото и душата едновременно. „Холистично. Това е начинът да върнем силата у човека. Той има изконното право да бъде творящ и сътворяващ. В творилницата ще себепознаваме себе си, душата си, връзката с духа дори. И ще се учим сами да пишем своята история“, обяснява вдъхновено Любомира, която от години работи с различни инструменти за лечение на психиката: психотерапия, психодрама, хипнотерапия, енергийна психология, схема терапия и семейно консултиране. Творилница „Темперамент“ предлага освен храна и психотерапия, лекции, изложби, безплатни представяния на даровити хора на изкуството. „Неслучайно датата на откриването е 18 октомври – Денят на художника, на твореца. Какъвто трябва да бъде всеки от нас!“ – заключава младата дама.

Може да ги откриете на:
0888 737 651
Temperament
София, ул. „Казбек“ № 53Б

Статията е публикувана в Списание 8, бр. 4/2023 г.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества! Храна за щастие

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!

Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет Храна за щастие

Черният чай намалява риска от диабет

Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето