
Снимка: Wikimedia Commons
Чували сте за женшен и гинко билоба – тези китайски билки се използват широко за подобряване на когнитивните функции, повишаване на енергията и намаляване на стреса. Но вероятно не сте запознати с билката джиаогулан. В някои държави я наричат „билката на безсмъртието“.
Другаде това растение е известно като петлистен женшен, женшенът на бедняка, чудотворната трева, сладката чаена лоза, евангелската билка и южен женшен. Джиаогуланът привлича вниманието заради възмогностите си да ускорява метаболизма, да понижава холестерола и да намалява възпаленията, като същевременно стимулира дълголетието.
Джиаогулан расте в планинските и залесени райони на Азия. Официалното му наименование е Gynostemma pentaphyllum. „Малко хора в САЩ знаят за качествата на тази билка“, казва пред The Post д-р Майкъл Азиз, сертифициран интернист и специалист по регенеративна медицина в Ню Йорк. Азиз, който консумира 900 милиграма джиаогулан дневно, разкрива плюсовете на това растение от научна гледна точка.
„Чаят от джиаогулан има много висока ORAC стойност (антиоксидантен капацитет). Тя е осем пъти по-висока от тази, която се съдържа в зеления чай“, казва Азиз. Неговата рецепта е да се запарят една до две чаени лъжички сушени листа от чай джиаогулан в 250 милилитра вода, да се прецеди и сервира. Той описва вкуса като горчив, но леко сладък, други го определят като „землист“. Горчивината идва от сапонините – органични химикали, за които се смята, че са ключът към ползите за здравето на растението.
„Горчивият вкус и студеният характер на джиаогулан са особено успешни за премахване на топлината и детоксикация на тялото, което го прави полезен при състояния като вирусен хепатит, хроничен гастроентерит, хроничен бронхит“, пишат изследователи в януарското издание на Journal of Functional Foods. И добавят, че „сладката землиста нотка на билката подхранва сърцето и защитава черния дроб, чисти кръвта и е успешен срещу хиперлипидемия, хипертония, стеатоз на черния дроб, безсъние и главоболие.“
Азиз добавя, че джиаогуланът има противоракови свойства и помага за намаляване на кръвното налягане и кръвната захар.