favorites basket
user
Храна за щастие19 ноември 2025

Горски дар е безценен помощник на здравословното стареене

Манатарките съдържат селен, витамин D, глутатион и ерготионеин – полезни за добрия тонус вещества

Снимка: Бернард Спраг, обществено достояние, Wikimedia Commons
Снимка: Бернард Спраг, обществено достояние, Wikimedia Commons
Гъбите са много повече от просто допълнение към ястията. Те са храна, която ще запази телата ни силни и здрави. Разбира се, трябва добре да познавате всички видове, преди да решите вие да ги берете. Предлаганите в магазините са безопасни за употреба и много полезни. Те са нискокалорични и богати на протеин, което ги прави отличен избор за нашето меню – и готвени, и сурово-мариновани. А и тази есен изобилието им по нашите земи е голямо. И не на последно място – съдържат ценни хранителни вещества, които могат да повлияят положително на стареенето.

Според американски изследвания, гъбите са богати на четири ключови вещества: селен, витамин D, глутатион и ерготионеин. Тези компоненти действат като мощни антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото. Свободните радикали са молекули, които могат да увредят клетките, като ускоряват стареенето и допринасят за развитието на хронични заболявания като рак, сърдечни болести и деменция.

Селенът, например, е известен със своите детоксикиращи свойства и също така укрепва сърдечно-съдовото здраве. Витамин D е важен за поддържането на доброто настроение и намаляване на риска от заболявания като множествена склероза. Глутатионът и ерготионеинът, които са открити в особено високи концентрации в манатарките, също играят роля в борбата със стареенето, като помагат на организма да се защити от оксидативния стрес.

Ерготионеинът е по-малко известен, но също така изключително важен. Той може да играе съществена роля в предотвратяването на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер. Анализите на горските дарове сочат, че нивата на ерготионеин в кръвта намаляват с възрастта, което може да е свързано с когнитивни нарушения. Според изследване, проведено в Сингапур, по-ниските нива на ерготионеин при 
възрастни хора са свързани с повишен риск от неврологични заболявания.

Прелюбопитно е едно японско откритие, според което редовната употреба на гъби е свързана с по-нисък риск от деменция. Във Франция и Италия, където гъбите са неизменни на трапезата, се наблюдава по-ниска честота на невродегенеративни заболявания. А в САЩ, където гъбите не са толкова популярни, се отчита по-висок риск от заболявания като болестта на Алцхаймер.

Гъбите, които някога са били ценени заради липсата на холестерол и ниското съдържание на мазнини, калории и захари, днес се считат за изключително полезни заради богатото си съдържание на хранителни вещества като витамини от група B, фибри и антиоксиданти.

Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.