Подкрепете ни!
Интервю Светла Ганева / 11 ноември 2019

Пътешествието на Мая в търсене на Дървото на живота

Интервю с писателя Ангел Георгиев

На снимката: писателят Ангел Георгиев
На снимката: писателят Ангел Георгиев


„Пътешествието на Мая в търсене на Дървото на живота” е български фентъзи роман, дебют на А. А. Георгиев. В историята присъстват много магии и приключения, всевъзможни приказни създания, както и елементи от родния фолклор. Едно дванадесетгодишно момиче търси начин да се пребори със своите страхове, а търсенето я отвежда на пътуване, което ще я промени завинаги. Книгата е предназначена за хора от всяка възраст и в нея биха могли да открият скрити послания. Списание 8 се срещна с писателя Ангел Георгиев, за да научи повече. - Привет, Ангел! Разкажи ни малко повече за героите в книгата, откъде си черпил вдъхновение?
- Здравейте! Феята Дрън например е много силна, своенравна, с голямо сърце, творчески настроена, не си поплюва много, много. Заради нейната сила нищо не може да й се опре. Характерът й е вдъхновен от този на детето на мое приятелско семейство.

Драконът например е израз на магическа сила, която е символ на нас самите – всеки човек притежава подобна в себе си. Майсторът пък е прототип на китайския майстор по вътрешни бойни изкуства Шън Фей, който имам късмета да е мой учител. Негова е именно философската мъдрост, че човек е на високо ниво на разбиране, когато прави нещата в живота си с лекота, без да ги насилва.

Главната героиня Мая е олицетворение на децата, когато се запознават с живота. Те имат нужда да повярват в това, че могат да се справят – със забрани, с ограничения няма как да се случи. Имат нужда да чуят: „Да, аз вярвам в теб. Аз вярвам, че можеш да се справиш. Аз вярвам, че дори и да направиш грешка, всичко е наред.”А в част от другите образи съм включил аспекти от самия себе си. Аз вярвам, че в творбите си писателите винаги дават нещо от себе си, нещо през което са преминали или ги е трансформирало. 

- А за образите на Светлата и Тъмната сила?
- Мракът, това е депресията, отчаянието. Кой ги няма? Кой не е минал през тях? Мракът е също безнадеждността и липсата на увереност. Всеки има мрак в себе си. Светлината е другото – надеждата, радостта, грижата, вниманието. Тя представлява всички добродетели. Изглежда, че тези универсални стихии се съревновават, но  мракът е помощник на светлината. Те са образи на първичните сили, които съществуват в света и както е казал един философ: „всичко е игра на сенки“, т.е. въпрос на светлина и мрак. Но това е красотата. За да познаваш светлината, трябва да познаваш и мрака. И двете съществуват, и ги има във всеки от нас. Ние нямаме само едната.

- Какво те вдъхнови да напишеш подобна книга?
- Това, че ние може да надскочим своите собствени страхове, притеснения, безпокойство, но само когато разберем първо откъде идват. Ние имаме силата, куража и яснотата да продължим нататък. И само тогава нашите страхове изчезват. Независимо от нашето ниво на съзнание и разбиране, всичко, което ни пречи, това са страхът и безпокойството, тормозът, притесненията. Но всичко това може да бъде надскочено и променено. Може да бъде заместено с нещо по-полезно. И реших да направя малък разказ, който беше няколко страници... Но в крайна сметка се превърна в книга. 
 
- Твоят начин за справяне със страховете какъв е?
- Чрез осъзнаване, чрез практики с дишане. Човек има физическо изразяване – емоциите ти се прожектират върху тялото. Например в определени ситуации ние усещаме напрежението като нещо, което ни стяга за гърлото. И чрез техники с дълбоко дишане може да се отпуснеш и да се освободиш от напрежението . Но най-важното е желанието за промяна, което идва отвътре – да искаш промяна с намерението да надскочиш себе си към нещо по - добро. 

-  Символът на дървото се открива в Египет, и в Шумер, където носи смисъла на живота, а в Китай и Източна Азия то е символ на дълголетието и мъдростта. За теб на какво е символ и защо?
- Дървото на живота е онзи пламък, който всички ние носим. То обединява минало, настояще и бъдеще. Символ е на завръщането към себе си. Както пиша и в книгата, Елеонор иска да спаси сина си, а Мая – да махне страховете си. Но не Дървото на живота, а вървенето към истинската им същност е решението на проблема. Затова, като стигнеш до Дървото на живота, ти си решил всички проблеми. 

- Кое е скритото послание в книгата?
- Ако ти напъваш една работа, която е срещу теб, не е подходяща да се занимаваш с нея.  Друго послание е да не се предаваш, колкото и да е отчайващо положението. И още едно ще кажа: всеки човек има в себе си хубави качества, всеки е носител на светлина

- Имаш интереси към теми, свързани с езотериката. Упражняваш ли и в ежедневието си духовни практики и какви?
- Тай Дзи, по-известно като Тай Чи. То е система от гимнастика, отпускане, медитации, плавни форми като танц, играещи се за здраве и тонус. Практикуването й ме зарежда, дава ми възможност по – ясно да виждам и усещам света около себе си, спомага за извикването на музата за писане.

- А като жанр какво друго би писал?
- В момента имам един сценарий, който е за филм. Той е в посока българска митология, в който се разказва за любовта, силата на духа. Драма е и е доста свързан с танците, песните и самодивите.

- И като за финал, кои писатели, книги и филми те вдъхновяват? 
- Много са. Бих споменал няколко известни: от българските писатели - Елин Пелин, Павел Вежинов, Светлослав Минков. От чуждестранните са Тери Прачет, Робърт Джордан, Джоан Роулинг. Това са майстори на перото, които по един или по друг начин са ми повлияли и чрез тяхното въображение и умения, аз съм се учил как се създават истински светове и вселени. 


Повече за книгата може да научите от нейната фейсбук страница и на www.mayasjourney.eu

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.

Анастас Пунев, доктор по право: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите Интервю

Анастас Пунев, доктор по право: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите

Държавата е необходимото зло, с което се налага да влезем в прагматични отношения за колективна изгода

Калоян Василев: Често хората не разбират, че са обект на хакерска атака Интервю

Калоян Василев: Често хората не разбират, че са обект на хакерска атака

Старите операционни системи, които се ползват най-често, са най-застрашени, твърди управителят на КиберСигурност ЕООД

Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка”: Единственият начин да се дресират Интервю

Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка”: Единственият начин да се дресират делфини е чрез глад

Агонията на тези животни се продава с помощта на весели реклами, за да се прикрие ужаса. Крайно време е България да започне да спазва законите за защита на животните.