Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 26 април 2022

Легендите за алхимика граф Сен Жермен

Историите за него често граничат с измислицата, но мнозина вярват в безсмъртието му

изображение: Wikipedia
изображение: Wikipedia


Наричат го „Необикновения мъж“ и той наистина е бил такъв. Описван е като авантюристичен пътешественик, дипломат, изобретател, алхимик, виртуозен пианист и цигулар, любител композитор, пророк, шпионин и какво ли още не. Историите за него са цветни и често граничат с измислицата, но мнозина вярват, че всички те са истина и че граф Сен Жермен е бил колкото необикновен в живота, толкова и след... смъртта си.

Предполага се, че е роден през 90-те години на XVII век, но точната му рождена дата не е известна. През 1742 г. граф Сен Жермен се появява на сцената на висшето общество в Европа и омайва знатните и кралски особи със своите необикновени познания в областта на науката и Космоса, с уменията си в бижутерския занаят, с музикалния си талант, с прекрасните картини, които рисува, с острия и бърз ум, който притежава. Надареният граф става част от двора на френския крал Луи XV и дори изпълнява тайни мисии в ролята си на дипломат-шпионин за него.

Да кажем, че Сен Жермен е полиглот е малко. Той владеел свободно френски, немски, холандски, испански, португалски, руски и английски език. Имал познания и по китайски, латински, арабски, древногръцки и санскрит. Но може би най-важното определение за него е, че той е бил вещ алхимик и просветен в областта на мистичните познания.

Идеята за безсмъртието
на граф Сен Жермен води началото си от един разказ на графиня фон Жержи, написан през 1760 г. По това време в Париж благородникът е поканен на вечеря в дома на мадам дьо Помпадур, с която се е срещал години по-рано. Възрастната дама е изумена от начина, по който изглежда графът. Той не само не е остарял, но дори изглежда подмладен, а по нейни сметки по това време трябва да е бил на около 100 години.

Графът пътува неспирно из цяла Европа. Предполага се, че е използвал над 80 различни псевдонима и че Сен Жермен не е истинското му име, макар че е останал в историческите хроники именно с него. Мнозина, с които се е срещал преди десетилетия, са поразени от факта, че той изобщо не остарява. Навсякъде, където отсяда, Сен Жермен създава алхимични лаборатории. Според слуховете, в тях превръщал оловото в злато и създавал тайнствения еликсир за своята вечна младост.

На алхимика-благородник се приписват думите:
„Аз намерих принципи и опора в Космоса и Земята, познах силата на златото на дъното на реката, видях строежа му и овладях направата му“.
В средата на XVIII век Сен Жермен се среща с прословутия любовник Джакомо Джироламо Казанова, който по-късно казва за него: „Този необикновен човек лесно може да те увери, че е на 300 години, че знае тайната на Универсалната медицина, че владее природата, че може да разтопи диаманти… Всичко това е просто дреболия за него“. А символът на Просвещението – Волтер казва: „Той е човек, който никога не умира и който знае всичко“.

Според местните хроники граф Сен Жермен умира на 27 февруари 1784 г. в имението на принца в Екернфьорде, Германия.

Но вместо това да е краят на историята на славния граф,
тя тъкмо сега започва. Мнозина разказват, че са се срещали с него и са го виждали от плът и кръв и през следващите два века. Само година след предполагаемата смърт на граф Сен Жермен, той е видян от пионера в хипнозата Антон Месмер. Има дори твърдения, че именно нашият благородник му е дал напътствия, мистични познания и нови идеи в тази област.

Стигаме и до един много важен момент, когато говорим за граф Сен Жермен. Има много разкази и свидетелства, в които се твърди, че освен всичките си таланти и алхимични познания, той е бил надарен и със способността да вижда в бъдещето

Графиня Д’Адемар твърди, че през 1789 г. се е срещнала с граф Сен Жермен и са водили дълъг разговор, в който той й е разказал какво ще е бъдещето на Франция. Това се случва 5 години след като Сен Жермен е обявен за мъртъв.

Привърженици на езотериката и конспиративните теории твърдят, че приблизително 30 години по-късно граф Сен Жермен е приел друга самоличност и е започнал да се представя като майор Фрейзър.

В своите мемоари Албърт Вандъм описва среща с човек, който поразително приличал на тайнствения граф и разказва: „Той се нарече майор Фрейзър. Живееше сам и никога не говореше за семейството си. Освен това беше пълен с пари, въпреки че източникът на богатството му остава загадка за всички. Той притежаваше прекрасно познание за всички страни в Европа през всички периоди. Много пъти ми е казвал със странна усмивка, че е познавал Нерон, говорил е с Данте и т.н“.Майор Фрейзър изчезва мистериозно и внезапно, така, както се и появява.

Ако се вярва на историите на десетките свидетели,
които твърдят, че са познавали граф Сен Жермен и лично са се срещали с него, излиза че благородникът е живял между 200 и 300 години. Интересното е, че през този период от време, казват, изглеждал винаги на не повече от 50.

В края на XIX-началото на XX век мистериозната личност на граф Сен Жермен отново започва да вълнува хората. За него заговарят последователите на Теософското общество, водено от Елена Блаватска, според което графът е „още жив“ и „работи за духовното развитие на Запада“.

В „Не пипай тази книга“ Ян ван Хелсинг изказва мнение, че чудатият граф несъмнено е пътешественик във времето. Твърди, че контактьор се е свързвал с духа му, който често повтарял, че неговата тайна се крие в думите:„Духът владее материята!“

През 1972 г. в Париж мъж на име Ришар Шанфрей публично обявява, че той е прероденият граф Сен Жермен. И наистина прави нещо необикновено. За да докаже твърденията си, застава пред камерите на френската телевизия и с помощта на най-обикновена печка, пред очите на всички, превръща олово в злато. Десетилетие по-късно Шанфрей се самоубива.

И до ден днешен специалисти от различни области изследват свидетелствата и историческите данни за живота, личността и делото на легендарния граф Сен Жермен. И днес все още продължаваме да се питаме дали той е човекът, открил тайната на вечната младост?

Любопитни факти:
  • Повечето изследователи се обединяват около мнението, че граф Сен Жермен е син на Ференц II Ракоци - последния претендент за трона на Трансилвания.
  • Приживе граф Сен Жермен твърдял, че е поучил всеобхватните си познания „в пирамидите“.
  • Той консумирал само три храни - варен булгур, бяло пилешко месо и овесена каша.
  • Личността на Граф Сен Жермен се свързва с редица тайни общества. Сред тях са братствата на розенкройцерите, масоните, рицарите на светлината, илюминатите, тамплиерите и др.
  • Езотериците вярват, че Сен Жермен се е прераждал във всяка епоха в различни личности и на различни места по света. И че е „жив“ и до днес.
Не всеки може да я види, дори с очила Мистерии и загадки

Не всеки може да я види, дори с очила

Какво се крие в новата оптична илюзия, заляла интернет

32-годишният сън на Каролина Олсон: истина или легенда? Мистерии и загадки

32-годишният сън на Каролина Олсон: истина или легенда?

Историята за „спящото“ момиче остава една от незабравимите шведски мистерии

Ще се разкрие ли загадката с мумиите от Перу? Мистерии и загадки

Ще се разкрие ли загадката с мумиите от Перу?

Учени и журналисти продължават да спорят относно произхода на останките

Нов сериал на Нетфликс за НЛО ще търси дали истината е „някъде там“ Мистерии и загадки

Нов сериал на Нетфликс за НЛО ще търси дали истината е „някъде там“

Документалният филм от четири части Encounters тръгва на 27 септември

Ще гледате плодовете и няма да можете да ги ядете Мистерии и загадки

Ще гледате плодовете и няма да можете да ги ядете

Пророчествата на свети Козма Етолийски от XVIII в.

Как един дух разкри собственото си убийство Мистерии и загадки

Как един дух разкри собственото си убийство

Една от най-известните призрачни истории в Австралия от началото на XIX век е тази за Фредерик Фишър

Никога няма да умреш Мистерии и загадки

Никога няма да умреш

Ако разсеем страха от смъртта няма да се страхуваме и от живота, казва Даниън Бринкли, който два пъти се е връщал от отвъдното

4 мисловни експеримента, които ще ви накарат да се замислите дали реалността не е илюзия Мистерии и загадки

4 мисловни експеримента, които ще ви накарат да се замислите дали реалността не е илюзия

Съществува ли физическа вселена или всичко е само плод на нашите възприятия?

Почва най-мащабното търсене на чудовището от Лох Нес за последните 50 години Мистерии и загадки

Почва най-мащабното търсене на чудовището от Лох Нес за последните 50 години

Учените канят доброволци да се включат в издирването на Неси

Извънземните изграждат огромни мегаструктури около своите звезди Мистерии и загадки

Извънземните изграждат огромни мегаструктури около своите звезди

Нова хипотеза твърди, че живот във Вселената може да се разпознае и по „сферата на Дайсън“

Очевидци на НЛО от флота ще дават показания пред долната камара Мистерии и загадки

Очевидци на НЛО от флота ще дават показания пред долната камара

Дейвид Груш, който твърди, че САЩ са открили непокътнат извънземен космически кораб, също ще свидетелства

Какво представлява астралната проекция и как да я постигнем в 7 стъпки Мистерии и загадки

Какво представлява астралната проекция и как да я постигнем в 7 стъпки

По време на Извънтелесното преживяване астралното тяло се превръща в кълбо енергия, устремено към по-висши измерения

Крият ли САЩ „непокътнат кораб от нечовешки произход“? Мистерии и загадки

Крият ли САЩ „непокътнат кораб от нечовешки произход“?

Бивш служител на разузнаването убеждава Конгреса, че това е вярно, но засега липсват документирани аргументи