Подкрепете ни!
Наука4 януари 2022

9 неща, които научихме за извънземните през 2021 г.

Бяхме свидетели на един „бомбастичен доклад за НЛО”, но и на предположения за космически боклуци и живот извън Земята


Оумуамуа, илюстрация: Wikimedia.org
Оумуамуа, илюстрация: Wikimedia.org
2021 година не даде на търсещите истината за извънземния живот и на ловците на пришълци много  мистерии за размисъл. Но им даде отговори – трепетно очаквания доклад на Пентагона за военни наблюдения на НЛО, нови прозрения за обитаеми екзопланети, истината за така наречения „извънземен сигнал“ от най-близката съседна звезда на Слънцето. 
Ето 9 неща, които научихме за извънземните (и къде да ги търсим) през 2021 г., представени от Брандън Спектор в livescience.com.

1. НЛО са реални (и правителството го знае )

През юни Пентагонът публикува дългоочаквания доклад, описващ 144 срещи с НЛО между 2004 и 2021 г. Докладът имаше за цел да оцени „заплахата от неидентифицирани въздушни явления (UAP)“ и официално потвърди няколко наблюдения на НЛО, които досега са били публикувани само от неофициални медии. Лаконичната оценка от 9 страници потвърди, че „повечето от докладваните UAP вероятно представляват физически обекти“, които варират от птици и балони до чуждо оборудване за наблюдение и свръхсекретни проекти на правителството на САЩ. 
Всеки, който се е надявал на бомбастични разкрития с признание за извънземен разум, може да е бил разочарован, защото заветният доклад не успя да свърже нито една от 144-те свидетелства за НЛО с извънземна дейност. 

2. Черните дупки може да са извънземни електроцентрали 

Докато ловците на извънземни прекарват много време в търсене на обитаеми планети извън нашата Слънчева система, проучване, публикувано през юли в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society предупреди учените да не пренебрегват най-екстремните обекти във вселената: черните дупки. Тъй като черните дупки могат да излъчват до 100 000 пъти повече енергия от звезда като нашето Слънце, те могат да станат примамливи мишени за извънземни цивилизации, които искат да захранват своите междузвездни предприятия, пишат авторите на изследването. 

За да направят това, извънземните биха могли да използват високотехнологични структури, наречени сфери на Дайсън (гигантски, енергийно-сифонни кълба, споменати за първи път през 60-те години на миналия век), за да „откраднат” енергия от диска с нажежена бяла материя, въртяща се около хоризонта на черната дупка, след което да насочат тази енергия навън, към космоса. Тази преизлъчена енергия ще създаде отчетлива дължина на вълната, която астрономите могат да открият от Земята , предполагат авторите на изследването. В търсене на тези сигнални сигнатури изследователите днес разработват алгоритми за търсене в съществуващи телескопни данни.

3. Планетите с живот може да не приличат на Земята

Обикновено търсенето на извънземен живот започва с издирването на планети, подобни на Земята - но може да има друг клас извънземен свят, който е също толкова благоприятен за живот, твърди проучване, публикувано в Astrophysical Journal през август. 

„Хайкейските“ планети, които са до 2,5 пъти по-големи от Земята и носят огромни океани от течна вода под богата на водород атмосфера, биха могли да бъдат идеалното място за живот на микроби, подобни на „екстремофилите“, които процъфтяват в някои от най-суровите локации на Земята, заявиха авторите на изследването. Тези планети не само са много в Млечния път, но са и невероятно разнообразни. Някои се въртят в орбита в близост до своята звезда-домакин, а други кръжат по далечни орбити. И двете потенциално биха могли да бъдат домакини на дребни форми на живот, пишат авторите.

4. Един от спътниците на Сатурн е благоприятен за живот

Метанът, излизащ от Енцелад - шестия по големина спътник на Сатурн, може да е знак, че в подземното му море кипи живот, установи проучване, публикувано през юни. 

През 2005 г. орбиталният апарат на НАСА Cassini Saturn открива гейзери, изригващи частици воден лед в космоса от фрактури на „тигровата ивица" близо до южния полюс на Енцелад. Смята се, че регистрираните частици идват от огромен океан от течна вода, който се плиска под ледената обвивка на спътника. И не, не става дума просто за вода. Открити са множество други съединения, включително хидроген(H2) и различни, съдържащи въглерод органични съединения, включително метан (CH4). 

В новото проучване изследователите умуват дали тези съединения могат да бъдат доказателство за микроби, които „ядат" дихидроген и произвеждат метан като отпадък. Екипът установил, че изпускащите метан микроби могат да съществуват на ледения спътник, което пък означава, че не може да се изключи хипотезата за наличието на живот там.

5. Учените игнорират „извънземните боклуци" в Слънчевата система

Според книгата на астрофизика от Харвард Ави Льоб „Извънземно: Първият признак на интелигентен живот отвъд Земята“ (публикувана през януари миналата година от Mariner Books), странният обект с форма на пура „Oumuamua” — който приближи нашата Слънчева система през 2017 г. — е почти със сигурност част от извънземна технология. В книгата си Льоб твърди, че необичайната, продълговата форма на обекта (отличаващ се от всяка досега известна комета), изключителната яркост и очевидното ускорение далеч от Слънцето предполагат, че „Oumuamua” не е естествен по произход, а е част от извънземна технология — вероятно изхвърлена в нашата Слънчевата система случайно. 

Ето какво казва Льоб: „Шамандура. Решетка от шушулки за комуникация... Несъществуваща технология на други интелигентни живи организми или изхвърлен технологичен боклук...Всичко това са правдоподобни обяснения за мистерията „Оумуамуа”. Правдоподобни, защото тук, на Земята, човечеството вече прави тези неща, макар и в много по-ограничен мащаб“. (Повечето астрономи, които са изучавали обекта, предпочитат естествените обяснения, наричайки го космическо „прашно зайче“ или просто наистина странна комета - бел. авт.)

6. Хиляди извънземни светове може би наблюдават развитието ни

Усилията на човечеството да намери братя по разум, датират едва от миналия век. А повече от 1700 извънземни цивилизации може да са започнали да ни наблюдават още преди хиляди години. Според проучване, публикувано през юни в списание Nature, 1715 близки звездни системи са имали перфектен ъгъл на гледане на Земята през последните 5000 години - и повече от 1400 от тях все още имат ясен изглед към планетата ни днес. 

Всички тези звезди се намират в рамките на около 300 светлинни години от нашата планета, а 75 от тях орбитират на по-малко от 100 светлинни години. Като се има предвид, че хората предават радиосигнали от около 100 години, всяка от тези 75 звездни системи е достатъчно близо да ги улови, казва водещият автор на изследването Лиза Калтенегер, доцент по астрономия в университета Корнел. Друг е въпросът дали някои хипотетични цивилизации, живеещи в тези звездни системи, искат да установят контакт с нас.

7. „Най-добрият" начин за комуникация с извънземни? Няма такова нещо!

Ако извънземните ни наблюдават от относително близо, какъв е най-добрият начин да им кажем къде живеем? Авторката в Live Science Джоана Томпсън проучи този въпрос през декември, като установи, че нито един метод не е безупречен. От една страна, радиовълните са примамлив начин за комуникация с извънземни, защото тези сигнали се вписват в удобна празнина в електромагнитния спектър, наречена „водна дупка“ – честота между 1420 и 1720 мегахерца, която е относително свободна от космически фонов шум. 
От друга страна, радиовълните се разширяват, докато пътуват, което означава, че всяко съобщение, което изпращаме, ще се разсейва все повече, колкото повече се отдалечава от Земята. Лазерната светлина няма този проблем - лазерните сигнали обаче изискват невероятна прецизност и е малко вероятно да достигнат до извънземни наблюдатели, освен ако не насочим нашето послание директно към тяхната звездна система. И двата метода имат своите предимства - и нито един от тях не е перфектен.

8. Земните технологии вдигат шум и пречат

На 29 април 2019 г. астрономите откриха сигнал, излъчван към Земята, от Проксима Кентавър - най-близката звездна система до нашето Слънце и дом на поне една потенциално обитаема планета. Тъй като сигналът попада в тясна лента от радиовълни , които рядко са следствие от земни самолети или сателити, изследователите го интерпретират като възможен знак за извънземна технология. Но сигналът никога не се повтори.

Проучване, публикувано този октомври в списание Nature Astronomy, обяснява защо. Сигналът всъщност идва от неизправно работещ компютър или клетъчно устройство, разположено близо до телескопа, който го е открил. В новото проучване изследователите отново прегледаха данните за 2019 г. и откриха няколко сходни сигнала, в които липсваха компоненти, препращащи ни към извънземните. Регистрираните сигнали отговарят на диапазон от честоти, съответстващи на „честотите на тактовия осцилатор, използвани в цифровата електроника", пишат изследователите. С други думи, това „извънземно” послание изглежда е било земен компютър, но изучаването и идентифицирането му дава на учените ценен опит в отделянето на истински сигнали от дълбокия космос от земния шум.

9. „Отвличанията“ от извънземни може да са осъзнати сънища

Осъзнатото сънуване, при което хората могат да контролират сънищата си, може да обясни така наречените истории за отвличане от извънземни, е хипотезата в проучване от юли. Твърденията за такива отвличания датират от 19 век. Обстоятелствата, при които са извършвани тези похищения, често звучат като сън и предизвикват чувство на ужас и парализа. Известно е, че някои състояния, в които изпада човек при някои сънища, предизвикват такива чувства. Ето защо авторите на изследването - руски учени - предполагат, че експериментите със сънища могат да дадат доказателства за предполагаеми извънземни преживявания. 

Учените накараха 152 осъзнати сънуващи да сънуват срещи с извънземни или НЛО и установиха, че редица спящи съобщават за сънища, които приличат на действителни описания на предполагаеми отвличания от извънземни. От тези, които описват срещите си в сънища като „реалистични“, 24% също са имали сънна парализа и силен страх. Такива емоции често придружават съобщенията за предполагаеми отвличания от извънземни и въпреки че лицата, които описват, че са били отвлечени от извънземни, може наистина да вярват, че това, което са преживели, е реално, тези хора вероятно са преживявали извънземна среща, докато са били в осъзнат сън, съобщават авторите на изследването.

Още по темата:

Откриха водна пара на планетата Смертриос Наука

Откриха водна пара на планетата Смертриос

HD 149026 е най-горещата екзопланета, позната на астрономите

Гъбичните патогени мутират опасно, докато светът става все по-горещ Наука

Гъбичните патогени мутират опасно, докато светът става все по-горещ

Гъбичните инфекции вече причиняват около 3,75 милиона смъртни случая годишно

Отгледана е кожа за роботи от човешки клетки Наука

Отгледана е кожа за роботи от човешки клетки

Хуманоидните апарати вече ще могат да се усмихват и да имитират емоции

Център за оцеляване е открит в човешкия мозък Наука

Център за оцеляване е открит в човешкия мозък

„Бий се или бягай“ се решава в хипоталамуса

В момента Земята технически не обикаля около Слънцето Наука

В момента Земята технически не обикаля около Слънцето

Без паника, нямаме новина, просто уточнение

Земята току-що получи съобщение с лазерен лъч от 16 милиона километра Наука

Земята току-що получи съобщение с лазерен лъч от 16 милиона километра

Двоичният код е тест и пристига от космическия кораб на НАСА „Психе“

Един чуден часовник разтърси научния свят Наука

Един чуден часовник разтърси научния свят

Изостава с една секунда на 40 млрд. години

Времето всъщност е една голяма илюзия, казват квантовите физици Наука

Времето всъщност е една голяма илюзия, казват квантовите физици

Ами ако това е просто концепция, която съществува в ума ви?

Земята се чува в 75 звездни системи Наука

Земята се чува в 75 звездни системи

Лунен модул показа как извънземните могат да ни намерят

Магнитното поле на Слънцето се обръща Наука

Магнитното поле на Слънцето се обръща

Това явление ще има благоприятен ефект върху Земята

Масивен обект ще се разбие в Млечния път Наука

Масивен обект ще се разбие в Млечния път

Дебелината на вътрешната и външната част на галактиката ни е различна, учените не знаят защо

Първият в света прозрачен пластмасов черепен имплант отваря прозорец към човешкия мозък Наука

Първият в света прозрачен пластмасов черепен имплант отваря прозорец към човешкия мозък

Докато трае операцията пациентът решава пъзел и свири на китара

Изкуствен интелект превежда кучешки лай Наука

Изкуствен интелект превежда кучешки лай

С помощта на ИИ учени учени разграничат игривите от агресивните звуци

Китай достига тъмната страна на Луната Наука

Китай достига тъмната страна на Луната

Безпилотна сонда кацна на естествения ни спътник за историческа мисия

До 2030 г. из телата ни ще бродят наноботи Наука

До 2030 г. из телата ни ще бродят наноботи

Учените вярват, че след 10 години те ще ни пазят от болести, ще предават мислите ни към облак и ще ни помогнат да живеем дълго