Подкрепете ни!
Здраве16 февруари 2015

25 полезни трика за тялото

Как да се справите сами, когато ви се гади, хълцате или ви боли гърлоНашият модерен забързан живот, нездравословните хранителни навици, прекомерният стрес, липсата на сън, на спорт и физически занимания, както и много други негативни фактори, влияят на нашето здраве едновременно физически и ментално. Повечето от нас не могат да променят ежедневните си навици, но това, което можем да направим, е да следваме някои прости трика. На пръв поглед незначителни, тези малки трикове ще се окажат изненадващо полезни и ефективни.

От притъпяването на махмурлука до справянето със стреса преди изпит, изпробвайте тези 25 трика, които животът се опитва да скрие от вас.


1. Ако ви боли зъб, натъркайте малко лед в меката част между палеца и показалеца на едната си ръка. Изтръпването на ръката от студа намалява силата на болката значително.
2. Ако сте твърде стресирани от предстоящ важен изпит или тест, вземете химикал и хартия и напишете чувствата си. Научно изследване показва, че хората, които изливат емоциите си преди изпит, получават по-добри оценки.3. Ако спукате пришка и нямате антисептик наоколо, може да използвате няколко капки Листерин - тази течност за дезинфекция на устната кухина има силно антисептично действие.


http://www.factrange.com/wp-content/uploads/2013/07/wpid-right-ear-listen-11.jpg

4. Когато се опитвате да чуете някого на шумно място, подайте дясното си ухо. Очевидно то възприема по-добре думите, докато лявото - музиката и звуците. Спомнете си това следващия път, когато сте в шумен нощен клуб и красив младеж или девойка спре при вас, за да си даде номера.5. Като стана дума за клубове... ако препиете и се замаете, сложете ръцете си върху твърда и стабилна повърхност. Това помага да се чувствате по-балансирани.6. Ако неприятната замаяност продължи дори след като сте си легнали, сложете единия си крак на земята. Това ще накара тялото ви да се чувства по-стабилно и ще намали неприятния световъртеж.7. Ако сте нервни преди важно интервю, заемете силова позиция за няколко минути. Това ще увеличи нивата на тестостерона и ще подобри самоувереността ви.8. Колкото и странно да звучи, доказано е, че хората, които нямат непоносимост към инжекциите, трябва да кашлят след ваксинацията. Изследванията показват, че внезапната кашлица намалява болката, която човек изпитва от продупчването.9. Някога препъвали ли сте се на прага на вратата и удряли ли сте си малкото пръстче на крака на някоя маса? Ако да, не се стеснявайте да изкарате болката си в ругатни. Изследване доказва, че ругаенето помага за намаляване на болката.10. Ако възнамерявате да спите след обилно хапване, позиционирайте се на лявата страна. Спането надясно поставя стомаха в по-висока позиция от хранопровода ви, което може да доведе до връщане на стомашната киселина и храна в гърлото.11. Не подценявайте важността на пиенето на вода. Една чаша след сън помага за активирането на всички вътрешни органи, водата преди хранене помага на храносмилането, а преди лягане намалява опасността от сърдечен удар.
12. Ако сте в лошо настроение, захапете молив. Това ще активира мускулите, които използвате, когато се усмихвате, и ще подлъже мозъка ви да подобри настроението ви.13. На всички ни е познато отчаянието, когато спешно се нуждаем от такава, а наблизо няма и следа от тоалетна. За да подтиснете неудържимия порив, просто мислете за секс.

14. Ако често ви тече кръв от носа, сложете памук върху горните си венци точно зад малката вдлъбнатина под носа и натиснете силно. Повечето кръв идва от хрущялната стена, която разделя носа, така че притискането помага да се спре кървенето.15. Ако искате да задържите дъха си под вода за дълго време, направете серия от кратки вдишвания, вместо едно голямо. Това залъгва мозъка ви да си мисли, че има повече кислород, и ви печели допълнителни секунди.


http://media.onsugar.com/files/2010/12/48/4/192/1922729/904b7b619128324e_hiccup.jpg

16. Има много "гарантирани" лекове срещу хълцането. Въпреки това изследванията сочат, че повишаването на въглероден диоксид в кръвта е ключът. Ето защо дишането в найлонова торбичка за 30 секунди е почти сигурен начин да спрете досадното хълцане.17. Ако страдате от морска болест или гадене, опитайте да притиснете и задържите мястото между двете сухожилия от вътрешната страна на китката.


18. За да се справите с възпаленото гърло, пригответе смес от 1/4 чаша оцет и 1/4 чаша мед и вземете 1 супена лъжица от сместа няколко пъти дневно. Може и да не ви се стори най-вкусното лекарство, но определено ще убие бактериите и ще излекува гърлото ви.19. За са премине по-бързо изтръпването на ръката ви, опитайте да поклатите главата си наляво и дясно. Това ще намали напрежението във врата и ще успокои игличките в ръката. При изтръпнал крак ходенето е най-доброто решение.

20. Ако изведнъж ви се догади, хванете палеца си възможно най-силно и го притеснете отвътре на юмрука си. Това ще потисне пристъпа.


http://vgrhq.com/wp-content/uploads/2014/01/playinggames.jpg

21. Следващият път, когато някой ви каже, че играенето на видеоигри е загуба на време, не му вярвайте! Проучванията сочат, че игрите подобряват рефлексите, паметта и умствените способности, особено при решаването на проблеми, координацията между ръце и очи, периферното зрение, пространствената ориентация, двигателните умения и др.


http://vignette3.wikia.nocookie.net/trollpasta/images/f/f6/Alg-crying-baby-jpg.jpg/revision/latest?cb=20140323182823

22. Ако искате да потиснете плача си на обществени места (което може да е много притеснително понякога), задръжте очите си широко отворени, без да мигате. Това ще спре образуването на сълзи.
23. Неконтролируемият смях може да е също толкова неловък, колкото и плаченето пред други хора. Може да го потиснете, като мислите за нещо тъжно. Ако не проработи, опитайте да се ощипете или да си причините друга лека физическа болка.24. За да подобрите временно зрението си, сгънете дланта си в юмрук и погледнете през мъничката дупка, която се формира, все едно държите телескоп. Този трик позволява на мъничък лъч светлина да достигне до ретината и увеличава дълбочината на зрителното поле и фокус.


http://cdn.womensrunning.competitor.com/wp-content/uploads/2014/10/shutterstock_171105413-628x420.jpg

25. Ако ви се случва да почувствате странично пробождане в зоната на ребрата, докато тичате, може би издишате, когато десният ви крак удря земята и това създава напрежение в черния ви дроб. За да избегнете това, разменете нещата - издишвайте, когато левият ви крак докосне земята.
60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.

Честите тренировки не могат да компенсират нездравословните навици Здраве

Честите тренировки не могат да компенсират нездравословните навици

Финландски университет изследва 11 000 възрастни близнаци в продължение на 45 години

Животът на хипохондриците е по-кратък Здраве

Животът на хипохондриците е по-кратък

Силните безпочвени страхове за здравето съкращават живота средно с 5 години

В огъня на промяната: От пожарникар… до терапевт Здраве

В огъня на промяната: От пожарникар… до терапевт

С цветни еликсири и етерични масла Евгения Марценкова ни разкрива как да открием своята „Вътрешна красота“

Козметика за естествена красота Здраве

Козметика за естествена красота

За първи път в света българи прилагат новаторска GANS технология в козметиката, резултатът е впечатляващ