Подкрепете ни!
Здраве23 април 2015

Антибиотична резистентност

Научете повече за нея и своя имунитет в Световната седмица на хомеопатиятаПрекомерната употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването ѝ. В същото време все по-често се среща антибиотичната резистентност, която по данни на Световната здравна организация вече е разпространена във всеки регион на света и потенциално засяга всеки човек. Тя повишава рисковете от по-тежко протичане на бактериалните инфекции и по-висока смъртност от тях.

Антибиотиците оказват разрушаващ и разстройващ ефект върху микробиома (сложната организация от микроорганизми, която населява тялото), с което могат да причинят развитие на сериозни хронични заболявания като затлъстяване, диабет и дори рак. Нови проучвания разкриват също връзката между ранното прилагане на антибиотично лечение при новородени и появата на наднормено тегло в по-късна възраст.

Всички тези тревожни данни бяха представени на старта на Световната седмица на хомеопатията, която ще продължи до 29 април. Тази година по стечение на обстоятелствата началото на събитието у нас съвпадна с друг световен ден – Денят на Земята. Макар и случайност, този двоен празник бе повод да се замислим в глобални мащаби за съдбата на човечеството и някои тревожни здравни тенденции от последните години. 

Непобедимите


Все повече болници по света са изпълнени с пациенти, при които антибиотиците вече не помагат. Това изправя лекарите пред нови изпитания, а СЗО алармира, че без сериозни решения в следващото десетилетие е възможно да избухнат инфекциозни епидемии, за които лек няма да има.  Как човечеството ще се справя с бактериите, които вече са привикнали с антибиотиците и защо антибиотичната резистентност доби толкова заплашителни мащаби? Това са само част от въпросите, на които лекари хомеопати ще отговарят на безплатни лекции в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

Малкото голямо


На пресконференцията в София, организирана от Асоциацията на лекарите хомеопати в България и Сдружение „Приятели на хомеопатията" с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз, специалисти разказаха за нарастващите опасения и на Европейския парламент, който наскоро спешно е свикал заседание на европейските медицински представителства, за да обсъдят проблема с антибиотичната резистентност. На срещата специално внимание е било отделено на Европейската асоциация на производителите на хомеопатични лекарства. Макар този сектор да представлява едва 1,5% от целия фармацевтичен контингент, може да се окаже, че хомеопатията е едно от решенията за овладяване на антибиотичната резистентност.

Битка „за", не „против"

Днес масово съществуват криворазбрани схващания за ползите и вредите на антибиотиците и хората водят битка, чиято цел дори не познават. Ето защо д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, подчерта, че в своята същност всички лекари от традиционната и алтернативната медицина имат една цел: не да отричат антибиотиците, а да открият начин как да запазят тяхната сила. Това може да стане, като се спре изписването им дори при най-малката настинка, просто „за всеки случай": „Природата е дарила микроорганизмите с инструменти за адаптация и когато едно вещество се подава често, дори като отрова, те свикват с него и то вече не работи. По-тревожно е, че „имунитетът", който вирусите и бактериите изграждат към антибиотиците се предава на техните поколения и дори на други видове бактерии."

От 2011 г. в България дори функционира център, занимаващ се с пациенти, неподдаващи се на антибиотично лечение. За съжаление техният брой расте. 

Кога се разболяваме?

Още в древните ведически текстове се разказва за адептите, които, бидейки в пълна хармония със себе си, можели да застанат в центъра на пламнал от смъртоносна епидемия град без нищо да ги сполети. „В тези разкази има голяма доза истина", смята д-р Пачова. Според нея когато човек е в хармония с вътрешното си Аз, щастлив и доволен, това се отразява на биохимичните процеси в тялото му, имунитетът му е в отлична форма и той е винаги в добро здраве.

Когато антибиотиците спрат да действат

Когато липсва баланс в системите на организма и в имунната защита, и антибиотиците не могат да помогнат. Защо? Антибиотикът унищожава микроорганизмите, но имунната система трябва да свърши оставащата работа за пълното изчистване на организма след инфекцията. При дисбаланс на имунитета това не се получава. Възможно е в междуклетъчното пространство да останат единични микроорганизми, които не са били унищожени. Те могат да предадат към други клетки своята патогенност и резистентност. Така се стига до порочния кръг: заболяване - честа употреба на антибиотици – антибиотична резистентност.

Нужно е да не забравяме, че:
-   Антибиотикът е важно, животоспасяващо оръжие, когато се налага, но изисква много грижа за имунната система.
-  Честата употреба на антибиотик без имунитет = резистентност.

Съветът на докторите е, ако антибиотичното лечение не може да се избегне, то в никакъв случай да не се изписват широкоспектърни лекарства, а по-адекватни, обхващащи конкретния причинител на заболяването.

Повече информация за хомеопатията можете да откриете на:

www.istoriizazdrave.bg - ще откриете забавни видео материали за шуслеровите соли и възможност да разкажете своя опит с хомеопатията в разрешаването на свой здравословен проблем. Най-интересните истории ще бъдат публикувани официално на страницата. 

www.homeopathybulgaria.org
5 съвета за здравословен начин на живот Здраве

5 съвета за здравословен начин на живот

Следвайте ги и ще подобрите както физическото, така и психическото си здраве

Когато храната замества справянето с болните чувства Здраве

Когато храната замества справянето с болните чувства

6 начина да преодолеем емоционалното хранене

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа Здраве

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа

Литературен обзор и представяне на продукт за имунна подкрепа – Протектил /Protectill

Започни йога у дома Здраве

Започни йога у дома

Една година йога разрешава много повече психични проблеми, отколкото 7 години психотерапия, твърди създателката на първото онлайн йога студио Мими Дончева

Заземяване, заземяване, заземяване Здраве

Заземяване, заземяване, заземяване

Ходенето бос подобрява съня, намалява болката, укрепва имунната система, понижава кръвното

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“ Здраве

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“

Всеки, който се интересува от природната медицина, може да присъства на лекции, посветени на темата

Какво се опитва да ви каже болката Здраве

Какво се опитва да ви каже болката

Три начина да се вслушаме в тялото си и да си помогнем

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче! Здраве

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче!

Българката Елина Нушева оздравява от тежка болест благодарение на съветите на холистичния лекар

Сбъдната мечта Здраве

Сбъдната мечта

L’Erbolario е проект на двама влюбени да създадат истинска натурална козметика

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron Здраве

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron

За Еньовден Bilka Lifestyle представи новата си слънчева серия, базирана на най-българските и доказано ефективни съставки

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер Здраве

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер

Честите затруднения при изразяване на мисълта може да са първият знак за деменция

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест Здраве

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест

След обилните дъждове те са много и навсякъде, какво да правим, ако прихванем лаймска болест

Приказни аромати Здраве

Приказни аромати

Валентина сътворява омайни натурални парфюми и ни учи как благоуханията променят живота

Австралия легализира психеделичните терапии Здраве

Австралия легализира психеделичните терапии

С екстази ще се лекува посттравматично стресово разстройство, а с магически гъби – депресия

СЗО ще обяви аспартама за канцероген? Здраве

СЗО ще обяви аспартама за канцероген?

Производителите на подсладители и на диетична кола са на нокти