favorites basket
user
ЗдравеМайкъл Гротхаус / 6 февруари 2017

Нов живот за 2 седмици

Как отказването от рафинирана захар променя мозъка (първа част)

Точно преди година - в брой 1/2016, ви разказахме за експеримента на Списание 8 - какво се случи със здравословното състояние на шестима доброволци, решили за месец да спрат захарта. Ето че е време за още един пример в тази посока.

Майкъл Гротхаус направил експеримент със самия себе си. И се родил отново. Но нека чуем самия него - писателя, сценариста и колумнист на Fast Company Майкъл Гротхаус.

Много обичам да похапвам и само допреди няколко години страдах от наднормено тегло. Това беше ужасно и измислих малък технологически похват, за да махна от себе си 36 килограма. Имах резултат и оттогава поддържам нормално тегло, защото броя калории, не преяждам и спортувам.

Общо взето всичко протичаше гладко – ядях всичко – риба, пиле, макаронени изделия, диетична сода, плодови кисели млека и един път на ден нещо малко сладичко (M&M's или брауни). Обичам кафето с няколко лъжички захар. Но калориите са си калории и аз знам, че ако надскоча 2000 килокалории на ден, ще почна да пълнея.

Американската асоциация на кардиолозите твърди, че мъжете не трябва да употребяват на ден повече от 37,5 г захар, а жените — не повече от 25 г. Но Световната здравна организация пък смята, че 25 г трябва да е максимумът и за двата пола. Средният американец изяжда 126 г захар на ден, понякога без изобщо да го разбира. Става дума предимно за тази захар, която се добавя при преработката на продуктите.

Разказах за диетата си на една позната лекарка и тя ме предупреди, че независимо от факта, че държа под контрол приеманите калории, употребявам твърде много рафинирана захар. А това е лошо както за тялото, така и за мозъка. 

Рафинираната захар се съдържа в повечето от сладките неща, газираните напитки, белия хляб и макаронените изделия, практически във всички продукти „с намалено съдържание на мазнини", плодовите сокове и кисели млека, енергийните напитки и още редица други продукти. 

Прави ни раздразнителни, тласка ни към вземане на глупави решения. 

Позната ми каза – макар и да съм слаб и нивата на кръвната ми захар да са добри, количествата рафинирана захар, които употребявам, влияят зле на здравето ми.

Трудно ми беше да повярвам, че захарта оказва влияние на когнитивните ми способности. Съветът на лекарката беше: откажи се от рафинирана захар за две седмици и ще видиш...

Така и направих. В деня, когато започнах експеримента си, това упражнение ми се стори безсмислено, вярвах, че то нищо няма да промени. Жестоко грешах!

Диета без захар

Да се откажеш от рафинираната захар е трудно. Тя е почти във всички продукти и напитки, които купуваме в магазина, в бързите храни (Ако хапнете един „Биг Мак“ с картофки и нещо газирано – поглъщате 85 г захар или 236% от дневната си норма!) За да избегна захарта ми се наложи повечето време да си остана у дома и да си готвя храна от пресни продукти, както и да се откажа от всички напитки в кутии и бутилки, от белия хляб, от макаронените изделия и от уж здравословните плодови кисели млека, които уж били подсладени с плодов сок. 

Престанах да слагам в кафето мляко и захар.

Новата ми двуседмична диета се състоеше само от пресни продукти: плодове и зеленчуци, риба, пиле, друго месо, пълнозърнеста паста и ориз. По-голямата част от тези продукти употребявах и преди, само че заедно с други, съдържащи захар.

Важно е да отбележа че през тези две седмици не се отказах изцяло от захарта, само от рафинираната. Ядях захарта, съдържаща се в плодовете, защото преработена от организма на глюкоза е важен източник на енергия за тялото и мозъка.

(Втора част четете тук.)
ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.