Подкрепете ни!
Наука04 декември 2011

Пет мита за Христофор Колумб

Откъде идва сифилисът и кой е открил Америка?Нейно величество Историята е несправедлива – често в редиците й попадат случайни галеници на съдбата, а други, заслужили своето място в „безсмъртната" памет, остават извън учебниците и делото им бива забравено или преписвано на други. В сблъсък на няколко версии за истината, автентичната потъва и остава нейна изопачена версия.

Сега ще ви представим пет популярни мита, свързани с една личност, символ на прогреса и цивилизацията, за която много от казаното е или напълно невярно, или силно преувеличено – Христофор Колумб. 

1.Колумб е тръгнал, за да докаже, че Земята е кръгла

Колкото и абсурдно да звучи, тази заблуда е масово разпространена  в САЩ. 

Дори да бе потеглил с тази мисия, Колумб е закъснял с около 2000 години. Още древните гръцки математици са доказали, че Земята е кръгла, а не плоска. Родоначалник на тази идея е Питагор още през VI век преди новата ера, а след това доказателства по темата са давали Аристотел, Ератостен и други.

Колкото до Колумб, който е самоук мореплавател, той силно преувеличавал обиколката на Земята. Италианецът смятал, че Европа е по-голяма, отколкото е всъщност и че Япония е по-далече от континентален Китай, отколкото е било в действителност. Поради тези причини той решил, че може да достигне Азия плавайки на запад, една идея, която образованите европейци смятали за глупава. Но не защото мислели, че Земята е плоска, а защото изчисленията на Колумб били твърде грешни. От своя страна авантюристичният мореплавател извадил късмета да се натъкне на земя, която, естествено, не била Азия. 

Митът за плоската земя и Колумб вероятно произлиза от биографията, написана от Уошингтън Ървинг през 1828 година, където се споменава тази измислица и впоследствие добива популярност. Ървинг е първият модерен биограф на италианския мореплавател, който описва подвизите му и привлича общественото внимание върху Колумб.  

2. Колумб е открил Америка

Дори да игнорираме факта, че милиони хора са живели там хилядолетия преди тази земя да се нарича Америка и са я открили незнайно кога. Дори да си затворим очите за факта, че викингът Лейф Ериксон е пътешествал до Гренландия и днешна Канада още около 1000 година, Колумб пак не е откривател на Америка. 

Всъщност до края на живота си мореплавателят твърдял, че е стигнал бреговете на Азия, въпреки че навигаторите и екипажът му знаели, че това не е истина. Това, което „открил" Колумб, е Бахамският архипелаг и след това островът, някога наричан Испаньола, днес разделен на Хаити и Доминиканската република. При следващите си пътешествия той пътувал още по на юг до Централна и Южна Америка, но в действителност никога не се е доближавал до земите, наричани днес САЩ.

Тогава защо американците почитат този италианец като свой патрон? Причината се крие във факта, че младите Съединени щати воювали с Англия, а не с Испания. Мореплавателят Джона Кабот (с оригинално име Джовани Каботи, също италианец) „открил" остров Нюфаундленд (днешна Канада) под английски флаг през 1497 година. Всъщност той е европеецът, пръв акостирал в Северна Америка и отворил пътя на Англия за колонизирането на тези земи. Но в състояние на война американските заселници приели Колумб като свой официален герой, а не „играещият" за англичаните Кабот. Затова и днес си имат столица Вашингтон в област Колумбия, а не в област Каботия. 

3. Колумб донесъл сифилиса в Европа

Това е силно дебатиран проблем. Истина е, че сифилисът е съществувал в предколониална Америка, но освен това тази болест почти сигурно е съществувала поне хилядолетие до този момент и в стара Европа. Просто не е била разбрана добре. Древните гърци описват заболяване, което силно напомня на симптомите на сифилис.

Може би по съвпадение, епидемия от сифилис избухнала в Неапол през 1494 година по време на френската инвазия, само две години след първото посещение на Колумб в новите земи. Този факт усилил съмненията, че болестта е привнесена от Новия свят.

Освен това днес изследователите вярват, че е имало епидемия от сифилис и през XIII век в английските пристанища. Въглеродното датиране и ДНК анализ на кости от заразените области подкрепят теорията, че сифилисът е бил световно разпространено заболяване далеч преди пътуванията на Колумб.

4. Колумб умрял в бедност сам

Италианецът не бил богаташ преди смъртта си на 54 години в Испания през 1506 година. Но в никакъв случай не бил и беден. Живеел комфортно в апартамент в Валядолид.

Години преди това Колумб е бил арестуван по обвинение в тирания и бруталност спрямо местното население на Америка, но бил освободен шест седмици по-късно от крал Фердинанд. След това му били отказани повечето облаги и обещани възнаграждения, които му се полагали според думата на същия този крал Фердинанд.

След смъртта му семейството на италианеца повело съдебно дело срещу короната, проточило се почти 20 години. След това наследниците му се сдобили със значителни богатства и имущество. 

5. Колумб не е направил нищо значително

След цялото говорене за това как нещастният Колумб открил Америка по случайност и е предизвикал геноцид над местните култури е лесно да разберем настоящите недоволства в Северна и Южна Америка срещу отбелязването на празник в негова чест. Но това не е напълно честно.

Макар и Колумб да е грешал за доста от нещата, с които е известен, той има своите постижения. При пътуванията си установил „търговските ветрове" – морските пътища и географски ширини, в които вятърът духа в посока Карибите и тези ширини, в които вятърът духа обратно към Европа. 

Също така, въпреки че Колумб не е бил първият европеец, който е стъпил в Новия свят, той е бил първият, който останал. Именно неговите пътувания са станали първопричината за постоянно присъствие на европейци в Северна и Южна Америка. 

Новините за успеха на неговото първо пътуване се разнасят като пожар из Стария континент, отприщвайки една нова ера за европейските завоевания. От днешна гледна точка можем да спорим дали колонизацията е била добра или лоша за човечеството, с всичките си последствия – разпространението на християнството, възхода на модернизма, експлоатацията и унищожението на местните култури и т.н. 

Но в никакъв случай не можем да отречем директното влияние на Христофор Колумб в бързото и радикално променяне на света.

Източник: livescience
Ню Йорк потъва под тежестта на своите небостъргачи Наука

Ню Йорк потъва под тежестта на своите небостъргачи

1 084 954 сгради на Голямата ябълка тежат около 1,68 трилиона паунда

Бременните да се въздържат от парацетамол, съветват учени Наука

Бременните да се въздържат от парацетамол, съветват учени

Употребата му при кърмачета и деца не е безопасна за неврологичното им развитие

Колко е часът на Луната? Наука

Колко е часът на Луната?

Астронавтите на международната космическа станция се любуват на 16 залеза на ден

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото Наука

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото

Интересът към култивираната мръвка се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии

Извънземен живот в нашата Слънчева система? Наука

Извънземен живот в нашата Слънчева система?

НАСА тълкува по нов начин информацията от космическия кораб Вояджър 2

Докато Илон Мъск още само се кани, мозъчни чипове вече са имплантирани на 50 души Наука

Докато Илон Мъск още само се кани, мозъчни чипове вече са имплантирани на 50 души

Blackrock Neurotech тества върху хора чипове за справяне със слепота и парализа

Криминална нишка вплетена в двойната спирала на ДНК Наука

Криминална нишка вплетена в двойната спирала на ДНК

70 г. от публикуването на една от най-значимите истини за човечеството

Драматична загуба на тегло без операция или гадене? Наука

Драматична загуба на тегло без операция или гадене?

Експериментално лекарство против затлъстяване действа като стомашен байпас

Насладете се на сиянието на да Винчи тази седмица Наука

Насладете се на сиянието на да Винчи тази седмица

От България няма да виждаме слънчевото затъмнение, но ще наблюдаваме пепелявото сияние

Нашите убеждения и пристрастия ни пречат да видим реалността Наука

Нашите убеждения и пристрастия ни пречат да видим реалността

Паметта ни често ни „подлъгва", за да видим това, което искаме

Наистина ли всичко се случва навсякъде наведнъж? Наука

Наистина ли всичко се случва навсякъде наведнъж?

Известен астрофизик твърди, че има още много Големи взривове

Японска компания пуска изкуствен метеорен дъжд Наука

Японска компания пуска изкуствен метеорен дъжд

Целта е забавление в безпрецедентен мащаб, но също така и събиране на атмосферни данни от мезосферата

Италия забрани ChatGPT Наука

Италия забрани ChatGPT

Чатботът е временно блокиран поради опасения за нарушена поверителност на данните на потребителите

НАСА показа астронавтите, които ще летят до Луната Наука

НАСА показа астронавтите, които ще летят до Луната

Четиримата са изключително способни и завършени личности с умения и решителност да поемат всяко изпитание като екип

Кихането на Еверест оставя след себе си микроби, които могат да оцелеят векове Наука

Кихането на Еверест оставя след себе си микроби, които могат да оцелеят векове

Микробни останки от преминали през върха авантюристи са открити в латентно състояние в замръзналата почва

В недрата на Земята са скрити огромни количества вода Наука

В недрата на Земята са скрити огромни количества вода

Рингудит - носителят на живота е в скалите между горната и долната мантия