Подкрепете ни!
Светът в тебДжон Кехоу / 19 август 2016

Крайно време е да си изберете нови лещи!

Методите на Джон Кехоу за препрограмиране"Едно от най-великите открития, което човекът е направил, една от най-големите му изненади е била да открие, че може да направи онова, което се е страхувал, че няма да може да направи."
                                                                          Хенри Форд

Смяна на убежденията

Убежденията са толкова необходими, както са необходими органите. Не бихме могли да съществуваме без тях. Нуждаем се от тях като параметри за интерпретиране на това, което се случва в живота ни. Човек не може да бъде без убеждения, нито би искал. Това, което със сигурност иска, обаче, е съзнателно да избира убеждения, които да работят за него. Да избира лещите, през които да гледа света. И тук неговото право на избор е неограничено.

Вие не сте подвластни на онова, което ви се е случило в миналото, освен ако не вярвате, че сте. С тази нова система можете да се освободите от всякакви минали условности или ограничаващи обстоятелства, като просто смените мислите и убежденията си. Променяйки тях, вие променяте всичко. Бъдещето, пред което ще се изправите, не е предопределено и нищо в него не настъпва случайно...

...Вашата действителност винаги бива моделирана и създавана от мислите и убежденията ви. Вашето вероятно бъдеще - а тук има буквално хиляди възможности за бъдеще - се формира от това, за което мислите или, в което вярвате днес. Настоящето е утробата, от която ще се роди бъдещето. Вашето бъдеще точно сега съществува и живее във вас. Вие държите в ръце собствената си съдба. Променете своите мисли и убеждения и ще промените бъдещето си.

След като напълно осъзнаете силата и възможностите на убежденията, които имате за живота си, следващата стъпка ще стане очевидна. Сменете остарелите си убеждения, които ви ограничават и връщат назад и си изградете нови, мощни убеждения, които да ви издигнат и да ви заведат там, където искате да бъдете...

Преразгледайте миналото си

Не изразходвайте време и енергия да се вглеждате в миналото си и да се опитвате да разберете защо убежденията ви са толкова ограничаващи. Защо да се тормозите излишно? В този случай връщането към миналото само ще ви създаде навика да търсите негативни примери, които да потвърждават старите ви убеждения. Миналото ви придобива изкривен вид заради избора на лещи, през които го преосмисляте. Какво друго очаквате да стане, след като претърсвате миналото си със старите лещи, освен отново да се убедите в съществуването на същите ограничаващи убеждения? Това е и причината по-голямата част от психотерапията да е безполезна, защото при нея пациентът просто затъва още по-надълбоко в собственото си блато.
Голяма част от незадоволителните условия в живота ни са резултат от това, че сме станали страхливи и объркани поради неприятния си житейски опит. Започваме така да се съмняваме в себе си и да се концентрираме върху негативните аспекти от живота ни, че в крайна сметка всъщност ги запечатваме вътре в нас...

...И така, избирате да гледате живота си през такива лещи, каквито самите вие създавате. Съответно, спомените ви се структурират и филтрират по определен начин, а това от своя страна ще ви кара винаги да оправдавате убежденията си с „доказателства". Следователно, за да промените убежденията си, трябва да се опитате да промените лещите си. 

Погледнете към бъдещето по нов начин, търсейки нови, забравени или игнорирани истини. Например, ако ви липсва увереност претърсете миналото за примери, които доказват, че сте били уверени. Ако сте честни в това търсене, ще намерите много ситуации, в които сте се справяли успешно със задачите си. Но трябва да търсите с лещата — „Уверен съм", а не с „Не съм уверен". Всяка от лещите ще представи различен набор от примери, които ще са многобройни и за двете. Всичко зависи от това коя точно ще изберете да ползвате.

В почти всички случаи анализът на съществуващото във вас ограничение доказва, че вие сте се самопрограмирали да наблягате на негативните аспекти, касаещи дадена страна от живота ви. Всички го правим. Така че, за да се отървете от тези ограничения, преразгледайте и реконструирайте миналото, като му въздействате от настоящето. Каквито и да са обстоятелствата, използвайте миналото като богат източник на сила, претърсете го за дълго пренебрегваните успехи. Преструктурирайте миналото си. Пресъздайте го. Преоткрийте го. Това е като да откриеш, че притежаваш банкова сметка, пълна с пари, за която не си знаел, че съществува...

Настоящето е вашата опорна точка

Спрете за момент и осъзнайте, че настоящето е вашата сила. Когато мислите за миналото или си представяте бъдещето, и двете действия се случват тук и сега. Когато изживявате живота си, това става тук и сега. Всъщност, нищо от това, което бихте могли да направите, не може да се случи извън времето „тук и сега". За това възможността да направите в настоящето такъв избор, с който да преструктурирате миналото или бъдещето си, е невероятно могъщо действие.

Пример: вземете едно свое положително качество, с което се гордеете и със сигурност притежавате. Може би сте грижовни, любящи и състрадателни към другите. Сега, използвайки спомените си, прегледайте миналото си за моменти, когато не сте били грижовни, когато сте били егоисти, дребнави, нелюбезни и злобни. Концентрирайте се върху някои от тези примери. Сега си представете как всеки ден продължително се фокусирате върху тях. Ден след ден преднамерено преживявате тези епизоди и това ви кара да се чувствате зле. Скоро ще започнете да си повтаряте, че наистина сте дребнави егоисти...Из "Успехът и парите". Книгата е продължение на световния бестселър на Джон Кехоу „Подсъзнанието може всичко". 
Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион