Пътят към хладилника не е път към себе си
Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

снимка: iStock
Повечето сме били там. На дъното. Когато се тъпчеш с поредната храна, „докопана” от хладилника. Когато вече не знаеш коя подред бисквита ядеш. Когато изяждаш третия си шоколад за деня. Когато се задавяш от бързото преглъщане на несдъвкана храна. И продължаваш да ядеш. Не ти доставя удоволствие вече. Но продължаваш... да копаеш в собствената си дупка.
В момент на домашна изолация десетки хора ми писаха с този проблем. Случаите зачестиха, тъй като външните фактори и натиск са по-силни от обичайното. Социална изолация. Депресиращо време. Медийни съобщения, показващи страшна картина навън. Уволнения. Фалирали бизнеси. Смърт. В ситуация като сегашната се вижда колко си силен вътрешно. Някои вече се пречупват.
Но повярвай ми, имаш повече сила, отколкото предполагаш. Само трябва да я преоткриеш. Храната няма да ти реши проблема. Единствено ще го задълбочи.
Бъди безпристрастен наблюдател
„Между стимула и реакцията има пространство. В това пространство е нашата сила да изберем реакцията си. В нашата реакция е нашето израстване и нашата свобода". Това е любим мой цитат на австрийския невролог и психиатър Виктор Франкъл.
Външни стимули за преяждане ще има винаги - дали ще е шоколад, дали ще е рожден ден, имен ден, гости, парти, разпродажба, ресторант, пътуване или както в случая - изключително неприятна ситуация, която просто ни разтърсва цялостно - ние не можем да ги контролираме. Не можем да избираме обстоятелствата.
Но можем да контролираме едно единствено нещо изцяло - себе си. Своите действия. Чувствата са чувства. И те могат да бъдат контролирани, но не винаги. Единственото, което има значение, е дали ще им се поддадем. Какво действие ще предприемем. Какви ще са последствията от избраното действие. И най-важното: можем ли да живеем с тези последствия?
Дишай
Действията са най-силният фактор, който формира невронни пътища и нашето поведение. Чрез системни действия (рутина) изграждаш навици. Чрез още по-системни и осъзнати действия ги разрушаваш. Това важи в пълна сила за импулсивното хранене.
Затова, когато имаш пориви, направи си добро и дишай. Дълбоки коремни вдишвания. Това ще успокои ума и ще активира частта от мозъка, отговорна за вземането на осъзнати решения - prefrontal cortex.
Спри се. Дишай. Помисли. Разгледай емоциите, разучи ги с любопитство. Анализирай ситуацията, последствията от следващото действие. Чак тогава направи крачката.
В похвата „Мислене за второ действие” се залага точно на това - задаваш си въпроса „И сега какво?”. Ще изям тези бисквити, „ще си направя кефа”. А след това какво? Подуване, качени килограми, загубено време за свалянето им, повишена кръвна захар, депресивни помисли, вина, срам – това са само палитра от възможните последствия. Заслужава ли си едноминутното „щастие” на фона на дългосрочното нещастие. Не мисля.
Затова спри, дишай и анализирай. Без да се обвиняваш. Без да се самонараняваш. Бъди безпристрастен наблюдател на ситуацията и се посъветвай. Като приятел. Храната няма да ти реши проблема. Само ти можеш.
Очаквайте продължение

Жасмина Гевезиева е създател на Binge OFF – онлайн платформа за изграждане на здравословни хранителни навици. Жасмина е борец – бори се да си върне контрола над храната, вместо храната да контролира нея.
След 12 години успешна битка със системните преяждания, Жасмина сменя професията си в сферата на дигиталната реклама, именно за да се посвети на хората, които изпитват същия проблем.
Жасмина помага на други хора като нея да се измъкнат от кръговрата диети-преяждания-напълняване-диети, за да подобрят качеството си на живот веднага и да заживеят пълноценно отново.
Освен социален предприемач, Жасмина се изявява и като активен атлет – двукратен републикански шампион по един от най-силовите спортове – силов трибой и бодибилдинг състезател.
Още по темата:

Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, антиоксидант е, понижава холестерола

Късче от рая
Единственият в България ресторант за здравословна растителна храна – Vita Rama, посреща съмишленици на ул. „Д-р Петър Берон“ 9 в столицата

Люто, пиперливо? Български морков.
В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете
Ако сте левичар - хранете се с дясната ръка, хапвайте пред огледалото

Храни-наркотици, които водят до зависимост
Учени поискаха ултрапреработените продукти да се обозначат като пристрастяващи

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция?
Резултатите от 20-годишно проучване клонят към изненадващ отговор

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар
5 лесни стъпки за естествено премахване на белия убиец от живота ви

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена
На прага на смъртта 78-годишната Маги Айвс си спомнила една стара рецепта...

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок?
Клиничен диетолог обяснява дали сутрешният киселаж детоксикира тялото

Вегетарианците имат 14% по-малък шанс да развият рак
Изводът е на учени от Оксфордския университет, които 11 години наблюдават почти половин милион души

„Засега по-здравословна храна от житото няма"
На 18 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Сушените сливи могат да помогнат в контрола на теглото
Търсете сушени плодове, които не са обработени със захарен сироп предварително