
Истинска – това е точната дума за гостенката в предаването ни тази седмица, Светлана Илиева – тази чаровна млада жена, чиято усмивка не слиза от лицето. Естествена и пряма тя е антипод на позьорството и лицемерието, което ни обгражда.
Светла свети и зарежда храната с любов. Носи духа на едно друго време, без да е ретро. Готви модерно, но с нотки спомен от кухнята на баба й, която е нейното вдъхновение в живота.
Докато другите девойки мечтаят за скъпи коли и лъскави хотели, Светлето кара своето зелено трабантче (с цяла кухня в багажника) и мечтае за двор с кокошки и домати. И ще го има – така, както успя да завърти ресторанта „Светла“ (кръстен е на баба й!), така, както даде живот на магазин с родни, чисти фермерски продукти. Ще попитаме шеф Илиева:
- Как започна пътешествието й в кулинарния свят? Имаше ли момент, в който усети, че готвенето е нейно призвание?
- На какво я научи баба й? Защо кръсти ресторанта на нея?
- Усеща ли присъствието й днес?
- Среща ли „знаци“ в кухнята – неща, които сякаш искат да й кажат нещо?
- Вярва ли, че любовта на мъжа минава през кухнята?
- Кое е най-българското ястие според нея?
Светлана Илиева – познаваме я от кулинарното състезание Hell’s Kitchen България, където в първия сезон печели трето място, а по-късно се завръща като су-шеф; както и от предаването на „На кафе“, където споделя рецепти. Светлана е и автор на две кулинарни книги, а в сряда с нея ще си говорим за знаците в кухнята. За онази алхимия, която се случва, когато човек готви в любов и отдаденост.
Кой: Светлана Илиева
Тема: Знаци в кухнята