Подкрепете ни!




Бащино огнище26 октомври 2023

Кадри, запечатали българщина и сила

Фотоизложбата „Бащино огнище“ ви очаква в градина „Кристал“ от 16 до 30 октомври


Кадри, запечатали българщина и сила
С вълнение ви каним на тържествения завършек на едно прекрасно начинание – проектът „Бащино огнище“, подкрепен по програма „Култура“ на Столичната община. Чрез него на страниците на Списание 8 в пет броя ви показахме позабравени български обичаи и обреди, потопихме се в магията на българщината и обогатихме връзката си със своите корени. Разведохме ви по прекрасни кътчета из чудната ни родина и ви запознахме с невероятни хора пазители на паметта, преданията и обичаите. Основна част от читателското преживяване бяха вълнуващите кадри, които засне фотографът ни Добрин Кашавелов и които ще може да разгледате на изложбените пана в софийската градина „Кристал“ от 16 до 30 октомври.

Заповядайте на откриването на фотоизложбата „Бащино огнище“ на 18 октомври 2023 г. от 18 ч. в Националния етнографски музей (гр. София, ул. „Московска“ 6а, вход откъм градинката, ет. 2, зала 19 на ИЕФЕМ – БАН). Тогава ще ви представим труда и начинанието си, като на събитието ще говорят главният редактор на Списание 8 и авторите на текстовете по проекта, почти всички от които са етнолози, работещи към БАН. За да е истински досегът до нашенския дух, сме подготвили и музикална изненада – живо изпълнение на фолклорната формация „Брезничанки“ и „Брезничани“, радващи се на успехи и награди у нас и в чужбина.

След откриването, всички снимки от посещенията ни из България, свързани с това начинание, ще бъдат предоставени на нашите дарители в Patreon.

Очакваме ви на 18 октомври, за да споделим заедно вълнението от преоткриването на богатството и пъстротата на народната ни памет!


Проектът „Бащино огнище“ се изпълнява от Списание 8 в сътрудничество с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и се финансира по програма „Култура“ на Столичната община за 2023 г. Медийни партньори са телевизия ТВ1 и платформата Village Life.

Тайнството на българските обичаи Бащино огнище

Тайнството на българските обичаи

Разгледайте фотоизложбата ни „Бащино огнище“

Старинни народни песни огласиха Етнографския музей в София Бащино огнище

Старинни народни песни огласиха Етнографския музей в София

На 18 октомври в Националния етнографския музей се проведе откриването на фотоизложбата „Бащино огнище“

Месене на богородични хлябове Бащино огнище

Месене на богородични хлябове

Обредите в село Раждавица съживяват почитта към хляба. Замесването и изпичането са тайнство, в което участва кръг от посветени

Укротяване на природните стихии Бащино огнище

Укротяване на природните стихии

Обичаят Герман представлява „погребение“. Чрез оплакване се измолва милостта на силите, за да прекратят продължителна суша или да спрат унищожителна буря или градушка.

Огън във водата Бащино огнище

Огън във водата

Най-силният ден от годината – Еньовден, е събрал най-магичните обреди и голямата почит към силите на природата

На попрелка в Брезница Бащино огнище

На попрелка в Брезница

В пиринското село ни приеха като свои и отвориха сърцата си за нас, за да станем част от техния неповторим свят

Като писано яйце! Бащино огнище

Като писано яйце!

Добре дошли в „Бащино огнище“ – новата рубрика на Списание 8