Подкрепете ни!




ГМО25 януари 2024

Предателство срещу правата на земеделските производители и потребителите

Вотът на комисията по околна среда към Европарламента относно новите ГМО е в угода на големите корпорации


Предателство срещу правата на земеделските производители и потребителите
Гласуване на 24 януари в ЕП за околната среда на Комисията по околна среда относно дерегулацията на новите ГМО (НГТ) е поредното предателство на ЕС в Европейския парламент, след удължаване срока за използване на глифозат, провала на SUR (намаляване на пестицидите) и Закона за възстановяване на природата (ЗВП). Твърде много евродепутати позорно се поддадоха на дългогодишната кампания на корпоративното лоби.

Комисията по околна среда на ЕП направи предложението на Главна Дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" още по-лошо! Докладчикът Polfjard внесе невалидиран, още по-радикален подход за дерегулация, основан на съветите на един-единствен професор.

Предложението на Комисията в първоначалния си вариант означаваше широкообхватна дерегулация с критерии, които нямаха никаква научна обосновка (Приложение 1). Предложението на Комисията превахва всички проверки за безопасност за около 94 % от новите ГМ растения (НГТ), които понастоящем все още са в процес на лабораторни разработки за патенти, според германската BfN. Но изменението на докладчика Polfjard за приложение 1 влоши още повече нещата, тъй като въвежда нов и неодобрен подход, който ще превръща проверките за безопасност в рядко изключение.

Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК: "Консервативните и най-либералните депутати от ЕС не зачитат правото на потребителите и земеделските стопани да знаят какво ядат и какво се отглежда в техните полета. Днешното гласуване е сериозен сигнал за неправомерното влияние на големия агробизнес като Bayer, който харчи 6 млн. евро за лобиране годишно, опитвайки се да разшири контрола си върху хранителния сектор. Твърде много евродепутати предпочетоха да пренебрегнат независимата наука за рисковете от неконтролираното разпространение на нови генетично модифицирани растения."
Десните, крайно десните и либералите - членовете на ЕП от групата на консерваторите, народната партия и много от Обновяване на Европа, избраха да се вслушат в Байер и БАСФ, вместо в земеделските производители, учените и гражданите.
Българският депутат Петър Витанов гласува против новите ГМО.

Резултатът е шамар за фермерите и потребителите, но не е окончателен. Европейският парламент се очаква да гласува проекта за регламент по време на пленарна сесия от 5 до 8 февруари.

Съветът на министрите на държавите членки ще трябва да намери общо решение след като през декември не успя да посгигне съгласие.

Министърът на земеделието на Полша Секиерски обясни, че "не искаме да позволим патентоването на растенията от НГТ. Страхуваме се, че патентоването допълнително ще ограничи наличието на семена и достъпа до тях, особено за по- малките земеделски производители", "Подкрепяме иновациите, но те не могат да бъдат изпреварвани от корпорациите" и въпреки че "сме наясно, че корпорациите" инвестират „пари в“ новите сортове“, смятаме че те също са длъжни да уважават хората и да им служат“.

Настояваме българското правителство също да постави в своя дневен на първо място правата и икономическите интереси на българските земеделски производители за да знаят какви семена ползват, както и развитието на българските традиционни сортове земеделски култури и традиционната храна, доказала пред целия свят своето качество.

Призоваваме всички депутати от ЕП да чуят гласовете на техните избиратели и да отхвърлят това абсурдно предложение за дерегулация при гласуването в пленарната зала.

За контакти:
д-р инж. Светла Николова
Сдружение АГРОЛИНК
0888 359 239
agrolink@agrolink.org

Темата за ГМО е водеща в Списание 8, бр.11/2023 г.

Още по темата:

Европейският парламент гласува срещу храната, правата на фермерите и околната среда ГМО

Европейският парламент гласува срещу храната, правата на фермерите и околната среда

Българските евродепутати не приеха доклада за дерегулиране на новите ГМО

Учените също са против дерегулацията на новите ГМО ГМО

Учените също са против дерегулацията на новите ГМО

Земеделският министър Вътев крие становищата на биопроизводители и университети

Изпратете мейл до българските евродепутати, за да запазим контрола и етикетирането на ГМО ГМО

Изпратете мейл до българските евродепутати, за да запазим контрола и етикетирането на ГМО

Нека защитим свободата ни на избор за това какво купуваме и какво ядем, призовават от Сдружение Агролинк

Съветът по земеделие на ЕС отхвърля дерегулирането на нови ГМО ГМО

Съветът по земеделие на ЕС отхвърля дерегулирането на нови ГМО

Наши учени, земеделски стопани и производители на храни с призив към Европарламента да защити потребителите

Д-р Майкъл Антониу: Дерегулацията на новите ГМО е напълно погрешна! ГМО

Д-р Майкъл Антониу: Дерегулацията на новите ГМО е напълно погрешна!

Преподавател по молекулярна генетика в Кралски колеж Лондон предупреждава за опасностите, които носят новото поколение генно модифицирани растения

ЕК предлага премахване на регулациите за нови ГМО ГМО

ЕК предлага премахване на регулациите за нови ГМО

Сдружение Агролинк: Новото законодателство за генното инженерство е фатално за околната среда и потребителите

Дали обществото гледа все по-благосклонно на ГМО? ГМО

Дали обществото гледа все по-благосклонно на ГМО?

Изследване сочи, че хората вече са се примирили с "полезните мутации" на храни