Подкрепете ни!




ЗдравеАлбина Фабиани / 7 юни 2018

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната


Епидемията хашимото

Ако сте пациент с хашимото, непременно сте се сблъскали със следния сценарий. Изпитвате част или всички от следните симптоми: покачване на теглото независимо от приложените диети; изтъняване на косата, безсъние, постоянна умора, мозък, който сякаш е обвит в мъгла; суха кожа, чупливи нокти, притупващо често сърце, студени ръце и крака, топли вълни, световъртеж, мускулна слабост, изтръпване на крайниците, звънене в ушите, депресия, както и хормони, които играят хоро. Отивате на лекар, той ви праща при ендокринолог, който назначава тест, след което ви обяснява следното: „Кръвният тест показва повишаване на антитиреоидните антитела, имате и завишен TSH (тироиден стимулиращ хормон). Това сочи, че имунната ви система е дезориентирана, нарича се автоимунна реакция. Което означава, че тялото ви атакува щитовидната жлеза, приемайки я за чуждо тяло. Този процес предизвиква възпаление на жлезата, като малко по малко намалява нейната функция“.





ВЪПРОСИТЕ

Вие питате: „Но как така, какви са причините?“ Отговорът е: „Възможно е да имате генетична предразположеност.“ Ако попитате защо тялото атакува само себе си, вероятно ще последва леко покашляне: „Конкретната причина за автоимунните заболявания все още не е известна.“
Други възможни сценарии са да ви поставят диагноза базедова болест, при която щитовидната жлеза е с повишена функция; хипотироидизъм, при който щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони; увеличена щитовидна жлеза, киста и дори тумор.
Обикновено на въпросите „Как така?“ или „Защо?“ отговорът е, че може би остарявате преждевременно, много неприятно, особено когато си на 20 или 30 години. Най-ранният случай на заболяване на щитовидната жлеза, с който съм се сблъсквала, е момиче на 12 години… Отрезвяващо, нали? Друг отрезвяващ факт е, че в моята 6-годишна практика в България 70% от жените имат някаква форма на щитовидно заболяване и повечето са в разцвета на живота си. Болестите на щитовидната жлеза стават епидемия. Освен диагнозите хашимото, хипотироидизъм, хипертироидизъм, базедова болест, тиреоидити и образувания е възможно да чуете, че имате лаймска болест, ревматоиден артрит, фибромиалгия или че просто минавате през менопауза. Много често ще ви бъде казано, че причините за гореизброените проблеми на щитовидната жлеза не са известни и че непрекъснато се правят изследвания... Но се съмнявам някой да е готов да чака 20-30 години за евентуален напредък в медицината. Имате проблем сега и искате разрешение сега.
В същото време всеки ендокринолог знае, че тестовете, с които се изследва щитовидната жлеза, не са напълно точни и не са достатъчни. Предписваните с лека ръка хормони са по-скоро опасни, отколкото полезни.

ОТГОВОРИТЕ

Ето и отговорите на някои от вашите въпроси.

1. Как така собствената ми имунна система изведнъж решава да атакува щитовидната жлеза? Защо въобще има автоимунни заболявания? Базирайки се на моята практика, смятам, че те са свързани главно с модерния стил на живот, най-вече с консумацията на млечни и месни продукти, които в основата си са с възпалителен характер. Когато към това добавим и факта, че днешните меса и млечни продукти са тъпкани с хормони и други вещества с непроизносими имена, имаме налице т. нар. съвременна диета, която води до заболявания. Днешният човек страда от хроничен глад, или, както аз казвам: „пълни стомаси, гладни клетки“. Живеем в свят, който изисква много от нас, работим до късно, после лежим пред телевизора, ядем храна, в която няма хранителни вещества, и когато тялото ни започне да дава сигнали на хронична умора, пием кафе и Red Bull с надеждата, че ще ни поникнат крила. В резултат на всичко това имаме население с натоварени надбъбречни жлези, с хормонални разстройства, с хронични възпалителни и автоимунни заболявания. Моето наблюдение, че огромна част от българките страдат от хашимото, за мен потвърждава горното. Всички знаем, че традиционната българска диета е богата на месо и млечни продукти.

2. Важна ли е за здравето щитовидната жлеза? Повече, отколкото можете да си представите. Щитовидната жлеза оказва влияние върху всички органи и системи – сърдечносъдова, храносмилателна, костна и нервна, играе важна роля за метаболизма и психиката.

3. Щитовидната жлеза ли е причина милиони хора да се разболяват? Не. Болестите на щитовидната жлеза са просто още един симптом, че тялото ни не работи добре.

4. Как да сме сигурни, че имаме проблем с щитовидната жлеза? Първо, изискайте от лекаря си теста, който ви е направен. Не се задоволявайте с тест само на хормоните тироксин (Т4), изискайте тест и на трийодтиронин (Т3). Задавайте въпроси и търсете обяснение и логика. Образовайте се и поемете отговорност за здравето си. Научете се да разбирате тестовете: направете си тест на TSH. Ако нивата са високи, имате дефицит на тироидни хормони, ако нивата TSH са ниски, изискайте и TRH тест.
Направете си тест за телесна температура по следния метод, като го коментирате с ендокринолога си (ако не ви изгони от кабинета): измерете температурата си още преди ставане от леглото с живачен термометър в три последователни дни. Ако е по-ниска от 36,4 градуса, вероятно имате щитовидна жлеза с понижена функция. Ако температурата е над 37,2,  е налице повишена активност.


КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ:

• Да намалим драстично месото и млечните продукти.
• Да се храним с повече плодове и зеленчуци.
• Да се храним без глутен, като най-добре е да изключим напълно зърнените култури.
• Да пием изворна вода с ниско съдържание на флуорид, защото той калцифицира щитовидната и епифизната жлеза.
• Да избягваме захар, кафе, алкохол и шоколад.
• Да се погрижим за микробиома си (виж статията от брой 3/2018). Да приемаме пробиотик.
• Да пием витамин D, 2000IU (за тези, за които това не е противопоказно).
• Да приемаме цинк.
• Да приемаме Glutathione.
• Да приемаме B12.
• Да не прекаляваме с фитнеса, тъй като активира имунитета, а когато имаме автоимунни заболявания, ние трябва да го успокоим.
• Обърнете внимание на надбъбречните жлези. Функцията на щитовидната жлеза е тясно свързана с тях, надбъбречните жлези на повечето хора са извън играта, но много лекари не се сещат да ги изследват. Ако обаче лекувате само щитовидната без надбъбречните, които също са увредени, няма да постигнете резултат.
• Съхранете здравето си с „Програма Нова клетка“. Резултатите сами говорят за ползата от програмата.






ЗА МЕСЕЦ СПРЯХ ЛЕКАРСТВАТА

Казвам се Яна Средкова и след първата бременност през 2006 г. отключих тиреоидит на Хашимото. Започнах прием на „Еутирокс“ от 0,25 мкг, тогава бях на 26 г. Плавно качвах килограми, въпреки че спазвах строги диети, заради което и дозата на „Еутирокс“ трябваше да расте. Така достигнах до максималната дневна доза от 130 мкг. Лесно се уморявах и започнах обилно да се изпотявам, не ми стигаше сила и енергия – все неща, нехарактерни за мен. Междувременно родих още две деца, като всеки месец следях нивото на TSH хормоните си. Бяха високи и трябваше с медикаменти да ги държа около 2 единици.

През ноември 2017 г. се записах в „Програма Нова клетка“ на Албина Фабиани. Още по време на едноседмичния курс за изчистване на тялото, съпътстван с изцяло нов хранителен режим, започнах да намалявам дозата на приеманите от мен медикаменти, усещах се бодра, изпълнена с енергия, наспивах се пълноценно. За по-малко на месец спрях напълно приема на лекарства. Изследване на хормоните показа, че TSH са в норма – 1,02 единици. Освен това имах гинекологични проблеми – миоми. Те също изчезнаха. Оттогава мина половин година и състоянието ми остава стабилно без лекарства. Благодаря, Албина!


Още за „Нова клетка“:
www.programa-nova-kletka-bg.com




Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година