Подкрепете ни!




Здраве5 юни 2018

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

От камила мляко



Още от древността се знае за благотворното действие на камилското мляко. Лечебните му свойства са споменати за първи път в Корана, добре известни са били и на традиционните африкански лечители. То е доказано средство срещу диария, помощник в борбата с ротавирусите при кърмачета, силен имуностимулатор с антибактериално и противогъбично действие. Според научни изследвания дарът от близкоизточните чифтокопитни помага при диабет, тиреоидит на Хашимото, има положително въздействие при аутизъм.

МИЛИ
КАМИЛИ


Млякото на един от най-издръжливите бозайници е много сходно по състав с човешкото, разказва д-р Милена Коцева, позната ни от статията за норвежкото рибено масло (брой 7/2017). Днес д-р Коцева е първият вносител у нас и на камилския живителен еликсир. А това започва с една интересна история.
Преди 2 години към д-р Коцева се обърнала майката на дете с проблеми в развитието, която ù споделила колко положителна промяна настъпила след приема на сухо камилско мляко. Характерните за есенно-зимния период вирусни инфекции, които задължително засягали детето ù, този път не се появили. „Казах си, че това е плацебо, но после се зарових в темата и разбрах, че греша“ – разказва специалистката.
50-60% от децата с аутизъм са с намален имунитет, често при проблеми в развитието се наблюдава податливост към вируси, а това забавя цялостната терапия. Затова майката решила да пробва капсулите и резултатът бил впечатляващ, същото се случило и година по-късно.

ИМАШ
КАМИЛА...


Единствената в Европа ферма за камилско мляко е в Холандия. Там от 2006 г. се отглеждат едногърбите камили (camelus dromedarius). Д-р Коцева внася у нас капсулите „Витакамел“, създадени от тяхната продукция. „Причината това мляко да не е широко разпространено е в скъпото производство. Камилите дават мляко единствено в периода, когато имат малки, произвеждат 6 л дневно при 26 л за кравите. Във фермата в Холандия животните са 80 и само 1/3 от тях са в състояние да дават мляко“ – разказва Милена.
Друг проблем е, че продуктът има кратък срок на годност в течно състояние – 4 дни, затова най-често се приема под формата на капсули или на прах. Страните близо до Холандия получават доставки от прясно или замразено мляко, но това няма как да се случи у нас. За щастие, в сухото мляко са напълно съхранени полезните свойства.
Едно от основните неща, които различават камилското от останалите животински млека, е, че то е в пъти по-малко алергенно. Не съдържа характерния за кравето бета-лактоглобулин – протеина, основен виновник за алергия към кравето мляко.
Камилско мляко на прах се използва при бебетата именно заради много по-малкия риск от непоносимост. Според ФАО - организацията по прехрана и земеделие на ООН, то е едно от най-полезните за здравето млека.

Големият му арсенал от положителни свойства се дължи на биологично активните вещества: лизозим, лаkтоферин,  лактопероксидаза и пептидогликан разпознаващ белтък. Благодарение на тях се потиска растежът на патогенни бактерии, вируси и гъбички. Затова камилското мляко е помощник в борбата срещу ротавирусите, силно средство срещу диарията. „То е значително по-бедно на лактоза от кравето, има ниско съдържание на холестерол и високо на минерали – натрий, калий, желязо, мед, цинк и магнезий, както и на витамин C и B-групата. Съдържанието на важните за организма витамин В3 и гама-аминомаслена киселина е много по-високо, отколкото при останалите млека“ – допълва Милена.
При проучвания с животни е установено, че камилското мляко намалява вредата от металите алуминий и кадмий, спомагайки за изхвърлянето им от организма.
Любопитен факт е, че камилските антитела са уникални с това, че са изградени само от тежки вериги, за разлика от повечето животински и човешки антитела, съдържащи и леки. Това позволява голяма част от тях да преминават в млякото и да подсилват имунната система на този, който го пие.

СЛАДКО
МЛЯКО


С това ползите не свършват. Камилското мляко допринася за баланса на хормоните на щитовидната жлеза и това отново е свързано с антителата, които потискат тиреоидните. Медицината отдавна знае за този механизъм, но лечението по него е много скъпо и с тежки нежелани реакции. Ето защо на помощ идва камилското мляко. То подобрява състоянието на хора с диабет тип I и II. Съдържа инсулиноподобен белтък, обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят. Така се пренася през чревната лигавица в кръвта. Високото съдържание на цинк пък улеснява действието на инсулина. Камилското мляко увеличава чувствителността на органите към инсулина и подобрява работата на панкреаса.
Проучвания при пациенти с диабет показват, че за две години нуждите им от хормона намаляват с 50%! В районите на Индия, където се употребява камилско мляко, заболяемостта от диабет е близка до нулата. А ние изпращаме тази едногърба история с поуката, че в пъстрия свят винаги има какво да ни изненада положително.

За поръчка на камилско сухо
мляко „Витакамел“
и въпроси към д-р Коцева:
www.homeostaza.bg,
contact@homeostaza.bg,
тел: 0884 625 972, 0887 931 515
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.