Подкрепете ни!




Здраве5 март 2023

9-те най-добри природни средства за пречистване на бъбреците

Те правят чудеса за вашето здраве

изображение: iStock
изображение: iStock


Нашите бъбреци служат за филтриране на кръвта и производство на течни отпадъци под формата на урина. Прочистването на организма е тяхната работа и този процес е един от най-важните фактори за здравето ни. Но как самите те да остават здрави и добре функциониращи?

Пренатоварените бъбреци са предразположени към заболявания като бъбречна недостатъчност или рак на бъбреците! Тъй като прочистването  е тяхна основна функция, те не се нуждаят непременно от специфичен „детоксичен” протокол. Но ще са ви много благодарни за малко помощ в работата им. У на много билки и пиенето на достатъчно вода са най-лесните и най-ефективните начини да поддържате на добра бъбречна дейност.

Следват 9 природни съставки, които обичат здравите бъбреци, но имайте предвид, че те не се препоръчват за хора, които вече имат бъбречно заболяване. Това е така, защото те могат да попречат на действието на лекарства за бъбреци, ако приемате такива. Но ако сте здрави и искате да останете такива, продължавайте да добавяте една или повече от тези вкусни билки и храни в дневната си диета. Обзалагаме се, че никога не сте мислили да ядете # 9, но трябва!

1. Чесън
Чесънът съдържа активна съставка, наречена алицин, която е добра за вас по много прочини. Има антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Това помага на бъбреците да филтрират вредни нашественици от кръвта ви. Чесънът е също лек диуретик, което означава, че може да увеличи обема на урината и по този начин да елиминира излишния натрий от тялото.
Установено е, че редовната консумация на чесън намалява концентрацията на кадмий и олово в бъбреците, кръвообращението, сърцето, черния дроб и далака.

2. Куркума
Куркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което е служи за намаляване на ефекта на възпалителни ензими в организма, които могат да причинят хронично бъбречно заболяване. Нещо повече, куркуминът може да предотврати растежа на много видове вредни микроби, което облекчава напрежението върху бъбреците. Въпреки това, ако вече имате бъбречно заболяване, вероятно ще бъдете посъветвани да ограничите приема на куркума. Съдържа и голямо количество калий, който болните бъбреци се борят да поддържат в равновесие.

3. Джинджифил
Един от начините за поддържане на здравето на бъбреците е да се избегне консумирането на излишната захар. Хронично високата кръвна захар е много вредна за бъбреците. Приемате на достатъчно джинджифил е чудесен метод за контролиране на нивата на кръвната захар. Това се дължи на съединение, наречено джингерол, което всъщност може да намали риска от развие на диабет. Съединението също помага за здравословното храносмилане и може да намали възпалението (и следователно болката) по цялото тяло.

4. Плодове на хвойна
Те са мощен диуретик, така че те стимулират бъбреците ви чрез увеличаване на обема на урината в тялото. Това помага да се отмият излишните течности, както и пикочната киселина. Това е важно, защото тя  може да образува болезнени бъбречни камъни. Сухите или прахообразни плодове от хвойна обикновено се приемат под формата на чай, тинктура или добавка.

5. Корен от глухарче
Оказва се, че тези пролетни и летни растения са повече от просто плевели. Листата от глухарчетата са годни за консумация варени или сурови, но корените наистина помагат на бъбреците. Коренът от глухарче се използва широко за лечение на бъбречни и чернодробни нарушения, но може да се ползва и при жълтеница, анемия и акне, както и успокояване на дразненето на пикочните пътища. За да си приготвите лечебната течност, оставете корените да се варят в продължение на 15 минути, след това прецедете и изпийте чая. Не можете да намерите по-достъпна добавка за здравето на бъбреците!

6. Магданоз
Магданозът обикновено се използва като гарнитура, но всъщност само малко магданоз, поръсен върху вечерята, или просто сдъвкан след това (магданозът също служи и за приятен  дъх), може да пречисти токсините от бъбреците ви. Причината са две съединения, наречени апиол и миристицин, естествени диуретици, които могат да намалят риска от камъни в бъбреците. Магданозът също понижава кръвната захар, което е чудесно за здрави хора, но не се препоръчва за хора с диабет или съществуващо бъбречно заболяване. Магданозът може да повлияе на лекарствата, предписани от вашия лекар за тези състояния.

7. Корен от целина
Нашите бъбреци разчитат на баланса на калий и натрий, за да вършат работата си, а целината съдържа и двете. Та има и много вода, която увеличава отделянето на урина и изчиства токсините. Някои проучвания показват, че целината може също да предотврати бактериални инфекции в бъбреците и пикочните пътища.

8. Канела
Канелата е сладка и пикантна кора, която придава приятен вкус на много ястия. Тя може също да спомогне за регулиране на нивата на глюкозата в организма. Приемането на канела често ни защитава от метаболитни нарушения, включително диабет, а също така предпазва бъбреците от увреждане, дължащо се на хронична висока кръвна захар. Въпреки това, канелата съдържа също така и друго съединение, наречено кумарин, което може да причини увреждане на черния дроб, ако се приема в големи количества. Но за целта трябва да ядете повече от една чаена лъжичка канела на ден, което всъщност е трудно да се направи. Канелата е с мощен аромат и няма нужда от много, когато я ползвате.

9. Влакна от царевичен кочан
Царевичната „коприна“ всъщност е много добра за вас! Поддържа здравето на бъбреците и пикочните пътища, защото работи за поддържането на оптимални нива на калций. Наличието на твърде много калций в кръвта, води до образуване на камъни в бъбреците. Повечето хора си правят чай от влакната на царевицата или ги нарязват много на ситно, преди да ги добавят към чиниите си.

В заключение можем да кажем, че ако включите тези 9 природни средства в диетата си, когато бъбреците ви са здрави, те могат да правят чудеса, за да поддържат тези мощни малки органи в цветущо състояние. Това е лесна и достъпна превантивна мярка (особено когато говорим за корен от глухарче). Но не забравяйте, че ако вече сте диагностицирани с бъбречно заболяване, тези билки са склонни да правят обратното на това, от което имате нужда.

Препоръчваме ежедневно да включите една или две от тези съставки в диетата си и да ги редувате. Яжте ги в естествената им форма, със силата, предписана им от природата. Храните, които сме описали тук, представляват редица вкусове, включително пикантни, горчиви, сладки, така че да задоволят предпочитанията на почти всеки.

Източник

Още по темата:

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити