Подкрепете ни!




Здраве3 април 2020

Паулина Генчева: Камфор 1M e отлично лекарство срещу пандемията

Никой друг досега освен д-р Раджан Шанкаран не е предложил конкретно решение, казва супервайзърът от Лондонски колеж по класическа хомеопатия

Паулина Генчева: Камфор 1M e отлично лекарство срещу пандемията


Във връзка със смесената реакция по повод статията за прилагането на „Камфор” 1М, която публикувахме, Списание 8 проведе разговор с хомеопат Паулина Генчева, супервайзър от Лондонски колеж по класическа хомеопатия /LCCH/. Тя ни разказа по-подробно за д-р Раджан Шанкаран и неговото прилагане на „Камфор” 1М.

Ние сме списание, чиято главна цел е да информира хората за различните гледни точки по света. Никой не отрича действието на други лекарства, нито пък казва, че „Камфор” 1М е панацея. Всеки има право да си прави заключения и да събира допълнителна информация.

Кой е д-р Раджан Шанкаран?
Въпреки че в Европа хомеопатията се счита за алтернативна медицина, в Индия тя често е основна практика заедно с Аюрведата. Заради голямата бедност, обучението на медицински персонал и поддържането на апаратура изискват огромен ресурс. Именно затова хомеопатията с години е основен начин на лечение, а методите и техниките са изключително напреднали и добре развити.
Името на доктор Раджан Шанкаран е световноизвестно в хомеопатичните среди. Неговата практика и размахът, с който работи, са уважавани по целия свят.
Той е наследствен хомеопат – роден е в семейство на лекари, които с поколения са трупали знания и практика. Баща му също е бил уважаван хомеопат, което дава възможност на Раджан още от малък да наблюдава подхода, начина на обучение и различните техники на баща си. Нещо повече – той има в себе си заложена генетична даденост и дългогодишни традиции в лечението чрез хомеопатия. За един хомеопат е много важно не само как работи и какво е нивото му на обучение, но и желанието му за самоусъвършенстване. Той много задълбочено разглежда медикаментите, които прилага, и дори и в самата си работа непрекъснато търси нова и различна гледна точка. Д-р Раджан Шанкаран има изключително успешна клиника, което не само му дава възможност да работи в екип, но и го задължава да поддържа доста добро ниво на успеваемост и професионализъм.

Неговото лечебно заведение е световноизвестно и достъпът е доста труден – трябва да си запишеш час с месеци напред. Методът му е уважаван и утвърден в от световноизвестни хомеопатии по целия свят като пример за работа и обучение. Неговото лечебно заведение е световноизвестно и достъпът е доста труден – трябва да си запишеш час с месеци напред. Методът му е уважаван и утвърден в от световноизвестни хомеопатии по целия свят като пример за работа и обучение.

Преди около 20-25 години за пръв път се сблъсках с неговите книги, които по-късно бяха преведени и на български език. Те са високопрофесионална литература, която служи на много хомеопати да лекуват своите пациенти. Дори още по-впечатляващо е, че д-р Шанкаран разработи своя техника – нов метод за достигане до правилното лекарство за дадено заболяване. Това е най-трудната част от процеса на лечение чрез хомеопатия. Той предостави още една възможност в повече случаи да достигаш до правилния медикамент.

Хората, излекувани от COVID-19 от д-р Шанкаран чрез „Камфор” 1М, са няколко. Това достатъчно доказателство ли е за действието на лекарството?
Да, защото това е информация за абсолютна успеваемост в случаи, които той описва. Д-р Шанкаран дава ясно обяснение какво е било физическото състояние на всеки пациент. При хомеопатията не са важни само показателите за физическото ниво на пациента, а и емоционалното му състояние по време на заболяването и умствената му нагласа. Всеки човек възприема по различен начин дадена житейска ситуация – това се нарича умствено ниво. Именно затова препоръката на д-р Шанкаран е толкова добра. Той изготвя физическа и умствена картина, която изцяло покрива сегашната епидемия, което му дава възможността да определи най-подходящото според него лекарство. Естествено, възможно е да има засилване на някои симптоми на физическото заболяване. Някои пациенти имат ниска жизненост и непрестанна нужда да спят, или пък имат на недостатъчна белодробна дейност. В зависимост от това могат да бъдат добавени допълнителни лекарства, които да действат конкретно на тази симптоматика.
Но това не променя факта, че камфорът е много добро лекарство за епидемията. В „Материя Медика“ Франс Вермюлен описва точната картина на лекарството „Камфор” и тя е много впечатляваща. Когато се направи диференциална диагностика – за и против, камфорът има най-голям шанс за справяне с проблема.
Хомеопатията е специфична за всеки пациент. Как тогава това лекарство би могло да действа на всички хора по света?
Възможно е, защото тук става въпрос за пандемия, а не за отделен човек. Разликата в случая е, че се избира лекарство за конкретен агент, който причинява определени симптоми. Затова „Камфор” в случая се определя като епидемично лекарство. Колкото и да са хората – 5, 100 или 5000, това няма значение, защото те изразяват една и съща симптоматика.

Може ли човек сам да взима „Камфор” 1М, без да се е консултирал с хомеопат?
Това е негово решение, но трябва да бъде много добре информиран за лекарството, за принципите на хомеопатията и за своето здравословно състояние. Аз примерно не препоръчвам на бременни жени да взимат превантивно това лекарство, нито на хора със сериозни заболявания.
Това, че хомеопатичните препарати се продават свободно, не означава, че те могат да се купуват свободно. Никой хомеопат не препоръчва самолечение.
Опасно ли е, ако „Камфор” 1M се взема като превантивна мярка?
Няма нищо опасно, защото самото действие на камфора е 1 ден. Има лекарства с действие  1 година. Тоест ние даваме на организма ни доза и тя 1 година има влияние върху нас, а тук става въпрос за един ден. Аз имам вече информация от мои близки, които са го вземали и те са ми дали обратна връзка как им е понесло и какви странични ефекти са преживели. Някои от тях споделиха за появата на необичайни сънища. Това е нормална реакция, защото лекарството е в 1М потенция и действа на умствено ниво. Пак казвам, че човек трябва да бъде информиран, да спазва препоръчителните дози и да наблюдава тялото си.

Как действа методът на превенцията?
С предварителен прием имунната система се „информира“, за да се подготви организма за конкретен отговор.

Човек може ли да си навреди, ако взима камфора по-продължително от препоръчителното?
Ако камфорът се взима повече от два дни без нужда, тогава човек може да започне да изпитва лекарството. Тоест - продължителният прием, който не е необходим с цел лечение, може да обърка жизнеността или да се появят част от симптомите на препарата. Затова за превенция е препоръчително да се пие само 2 дни! (Два пъти на ден по едно драже- бел. ред.)

Как действа лекарството, когато човек е вече заразен с COVID-19?
То помага на имунната система -  дава информация на организма как да се справи със заболяването. Но как влияе на всеки един пациент, не може да се каже, защото това е строго индивидуално. Всеки реагира на заболяването по свой начин и времето, за което ще отминат всички симптоми, е различно при всеки. И все пак дали хората ще предпочетат този начин на лекуване, е въпрос на личен избор и отговорност.

Защо има толкова противоречиви отзиви за „Камфор” 1М?
Важно е да се отбележи, че никой не казва – „лекувайте се само с това“. Това е напълно безотговорно и никой не го прави. Информацията за д-р Шанкаран и „Камфор” 1М цели само да даде още една гледна точка на хората и още една идея на специалистите как биха могли да помогнат.
Хомеопатите винаги са спорили помежду си дали някое лекарство е правилният начин на действие срещу дадено заболяване. Те често не са съгласни с избора на колегите си и трудно признават чуждия успех.
Много от тях излизат в момента с различни идеи, но аз не съм попадала на друг, който да е дал положителни резултати за група хора и да е предложил реално решение, потвърдено на практика. Аз лично смятам, че тези спорове трябва да се случват в определените за това форуми, а не пред хората, защото това не възпитава доверие към хомеопатията като цяло. Това е все едно детето да гледа как родителите му се карат.

Още по темата:

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.