Подкрепете ни!




ЗдравеМилена Иванова, клиничен ароматерапевт / 2 юли 2021

Как да възстановим обонянието след загубата му?

Ако страдате от аносмия или паросмия и решите да тренирате обонянието си, е важно да бъдете постоянни и дисциплинирани

Как да възстановим обонянието след загубата му?


25% от населението в глобален мащаб страда от загуба на обоняние в някаква степен, статистика, регистрирана и отчетена преди появата на COVID-19. В контекста на пандемията пък, обонянието на 77% от хората, преболедували COVID-19, е било засегнато, като голям процент от заразилите се и преболедували губят напълно обонянието си – състояние, наречено аносмия. Усетът за мирис и вкус при 80 до 95 на 100 се връща до няколко седмици, но за останалите от 5 до 20 на 100 това се случва след месеци или дори години. При 25% от заразените загубата на обоняние е съпроводена и от паросмия – състояние, при което мозъкът не разпознава правилно миризми и аромати. Например подушвате рози, а ви лъхва мирис на развалено мляко. Паросмията понякога, но не винаги, е част от процеса на възстановяване на обонянието към нормално след пълната му загуба.

Проблемите с обонянието могат да доведат до трайни нарушения в естествения ритъм и функциониране на човека, в резултат на който при някои може да се стигне и до тежки депресивни състояния и пълна липса на желание за живот.

Извън загубата на обоняние, свързана с COVID-19, този проблем може да бъде предизвикан от множество други фактори. Някои хора се раждат с вродена липса на обоняние, други го губят в резултат на травми на мозъка, след прекарани вирусни заболявания, хронична настинка или продължително заболяване на горните дихателни пътища.



Обонянието e едно от петте човешки сетива и една от първите ни срещи с живота.
Счита се, че обонянието е 10 000 пъти по-точно от другите ни сетива и може да разпознае стотици хиляди различни аромати. Това е и единственото от петте физически сетива, което е пряко свързано с лимбичния дял на мозъка, в който имат своето физическо изражение тревожността, депресията, страхът, гневът и радостта.  Ето защо, определени аромати могат да събудят дълбоко заровени спомени за стари травми, забравени преживявания, потиснати емоции, както и да освободят внезапно съзнанието от блокажи, които са ни пречили с години да водим щастлив и свободен от страхове живот.

Важността на функциите и ролята, която обонянието играе в живота ни, обяснява и защо тази система се обновява най-бързо от всички системи в човешкия организъм – 35 милиона обонятелни сензорни клетки се възобновяват на всеки 4 седмици! Нарушенията в този процес могат да доведат до сериозни последствия и пълна загуба на обонянието в рамките само на няколко години.

Какво казва науката по темата със загубата на обоняние и възстановяването му
Доктор Томас Хумел от Медицинския факултет в Дрезден прави поредица от изследвания през 2009 г. с пациенти, страдащи от аносмия (тотална загуба на обонянието) и доказва, че тренирането на обонянието с различни силни аромати влияе положително на възстановяването на сензорните клетки. Към днешна дата неговите изследвания са базата, на която стъпва науката и практиката по темата с тренирането на обонянието по цял свят.

Как обаче работи тренирането на обонянието и какво е нужно да направим?
Тренирането на обонянието стимулира обонятелния дял от мозъка, а на практика се състои от 2 кратки сесии ежедневно, по време на които се душат интензивно и многократно 4 различни по вид и характеристики аромата с цел упражнение и стимулация. Идеята е, че по същия начин, по който можем да тренираме мускулите си чрез спорт и повтаряемост, можем да тренираме и обонятелните си рецептори и невротрансмитери.

Д-р Хумел използва 4 аромата от света на етеричните масла, както следва:
  • цветен: роза
  • плодов: лимон
  • пикантен: карамфил
  • смолист: евкалипт
Разбира се, обучението може да се провежда не само с етерични масла, но и с други субстанции със силен аромат, като например кафе, подправки или дори такива с определено лош или отблъскващ мирис. Аромати, които могат да провокират ярки спомени, са също особено подходящи Важното е рецепторите да бъдат стимулирани със силно концентриран и наситен мирис, както и да са едни и същи всеки ден. Последното условие прави употребата на етерични масла особено удачна, като други подходящи етерични масла освен тези, използвани в оригиналното изследване на Д-р Хумел, могат да бъдат например лавандула, тамян, индрише, лайм.

Защо се препоръчва тренингът да се извършва с етерични масла? При вдишването на аромата на етеричното масло, носещо конкретни характеристики и свойства, ароматните молекули стимулират нервите на обонятелните мембрани в носната лигавица. Задействат се електрически импулси, които се прехвърлят към обонятелната луковица в мозъка. От обонятелната луковица тези импулси достигат до лимбичната система, често определяна като нашия „център за емоционален контрол“. Тъй като лимбичната система е пряко свързана с онези части на мозъка, които контролират сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, нивата на стрес и хормоналния баланс, етеричните масла могат да имат съществени физиологични и психологически ефекти. Ето тук е и разковничето към разбирането на механизма, чрез който ароматите могат да помогнат в лечението.

Обучението на обонянието очевидно не е лекарство, а форма на физиотерапия за носа, която спомага за по-бързото възстановяване и стимулиране. Най-успешно се прилага в случаи на загуба, в резултат на прекарани вирусни инфекции, както и в някои случаи на мозъчни травми. Колкото по-скоро след загуба на обонянието започне тренирането, толкова по-големи са шансовете за възстановяване.



Обучение на обонянието – стъпка по стъпка
  • Необходимо е да вдишвате четирите различни аромата един след друг 2 пъти на ден, най-добре сутрин и вечер. Всеки аромат се вдишва многократно в продължение на 20-ина секунди, така че цялата обучителна сесия не би трябвало да отнеме повече от минута-две.
  • Правете малки и многократни, а не дълбоки вдишвания – по подобие на куче, опознаващо нова ароматна следа по време на разходка.
  • Докато вдишвате, може да съзерцавате снимка или картина на растението или веществото, като същевременно предизвиквате спомен за аромата от миналото си.
  • Ако използвате етерични масла, за да избегнете нараняване на носната лигавица, нанесете не повече от 2-3 капки от избраното етерично масло върху памучен тампон и вдишвайте многократно в продължение на 10 до 20 секунди. Направете пауза от 10 секунди, след което повторете същото упражнение със следващия аромат.
  • Практикувайте вдишването на четирите аромата всеки ден по два пъти в продължение на минимум три месеца. Според множество различни изследвания, в много случаи първите резултати се наблюдават след 6-7 месеца.
  • Периодът и продължителността на тренинга при всеки човек варира в зависимост от неговата възраст, здравословно състояние и степента на нарушения на обонянието. Затова е важно упражненията да се повтарят до настъпване на подобрение или напълно възстановяване.
Съвети за успех
Ако страдате от аносмия или паросмия и решите да тренирате обонянието си, е важно да бъдете постоянни и дисциплинирани. Дръжте ароматите на лесно, удобно и видимо място, така че да ви подсещат и да нямате оправдание да пропуснете сесия. Можете да си водите календар, както и дневник на сесиите. Записвайте наблюденията си и не се отказвайте.

И тъй като етеричните масла стоят в основата на метода за възстановяване на обонянието, ще ви споделим малко повече информация за свойства и лечебната сила на някои от най-препоръчваните аромати.



Роза, Rosa damascena
„Кралицата на цветята“, както е известна розата, се счита и за „кралицата сред маслата“ в света на ароматерапията. Българското розово масло от маслодайната роза дамасцена е най-търсеното и най-високо цененото от всички видове и региони в света, поради богатия и сложен аромат, който го характеризира. Това ценно етерично масло се свързва най-вече с въздействието му върху сърцето и емоционалното тяло. Повдига, отпуска нервната система, успокоява и хармонизира, стимулира чувството за любов. Влияе благотворно на кожата, поради което е много популярно като съставка в козметичната индустрия.



Лимон, Citrus limonum
Пикантен, свеж и вдъхновяващ, ароматът на етеричното масло от лимон е идентичен на свежите плодове! Лимоненът, който се явява основен компонент на етеричното масло, е обстойно разучаван, с редица доказани терапевтични свойства. Свойствата на лимонена придават на етеричното масло освежаващи, енергизиращи и повдигащи настроението качества. Подкрепя дихателната система, мускулите и ставите. Има пречистващи и антисептични свойства.

Евкалипт, Eucalyptus globulus
Евкалиптовото дърво, сорт глобулус (известен още като „синя гума“) е носител на най-силните терапевтични свойства от всички евкалиптови видове. От дългите, зелени, восъчни листа на дървото евкалипт глобулус се извлича интензивно, камфорово, свежо, сладко, дървесно етерично масло. Това е най-известното етерично масло за подкрепа на дишането и белодробното здраве, което се използва по цял свят за превенция и третиране на респираторни проблеми, настинки и грип. Силата му се дължи до голяма степен на веществото 1,8-цинеол, основен компонент в химичния му състав. Дори само отварянето на бутилката и вдишването на свежия, проникващ, камфорен аромат на това масло може да помогне за изчистване на главата. На емоционално и енергийно ниво чистият освежаващ аромат на това масло енергизира, повдига, събужда ума и психиката, насърчава умствената яснота и предоставя подкрепа при изтощение.

Kaрамфил, Eugenia caryophyllata
Разцъфналите, мънички пурпурни пъпки и зелените восъчни листа на вечнозеленото дърво на карамфила създават масло с богат, пикантен, екзотичен аромат. В него се преплитат топлина, сладост, плодове и лъх на дървесина. Ароматът е характерен и лесно разпознаваем. Евгенолът, основен компонент на етеричното масло от карамфил, се счита за един от най-ефективните антиоксиданти в природата. Евгенолът е от групата на фенолите, ценени заради мощните си антисептични, антибактериални и антивирусни качества. На емоционално и енергийно ниво това етерично масло затопля и успокоява. Със своята пикантна природа то насърчава по-голяма самоувереност, включително и във времена на сериозни предизвикателства.



Лавандула, Lavandula angustifolia
Теснолистната лавандула (L. angustifolia), известна още като истинска или английска лавандула, е най-цененият сорт сред растенията в семейството на лавандулата. Ароматът на лавандулата е мек, цветен и свеж, по-сладък от този на лавандина. Лавандулата е едно от най-универсалните масла в ароматерапията. Ароматът на лавандула осигурява деликатна, но ефективна грижа, когато организмът има нужда от възстановяване. Редица научни изследвания сочат, че линалолът и линалил ацетатът, основни компоненти на лавандулата, имат доказано възстановяващо влияние върху цялата ни система - тяло, сърце и ум.

Тамян, Boswellia carterii
Тамянът е естествена смола, която се образува от кората на различните видове дърво Boswellia. Ароматът на тамян –  свеж, балсамов, топъл и дървесен, е помагал за създаването на свещени пространства за постигане на мир и връзка със себе си. Използва се традиционно за респираторни заболявания – астма, бронхити, особено свързани с нервно напрежение. Маслото от тамян може да помогне за поддържане на ритмично, дълбоко дишане – подходящо при медитация, но също и за подсилване и подкрепа на дихателната система през студените месеци.
На всички загубили чувството си за мирис пожелавам бързо възстановяване, за да може да подушите розите отново!



* В текста е използвана информация от есета от публикуваните книги Есета за Холистична ароматерапия и Man and Plants An Ancient Alliance на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi, както и информация от сайта на британското благотворително дружество abscent.org


Още по темата:

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“



.