Подкрепете ни!




ЗдравеМария Русева, снимки Добрин Кашавелов / 10 ноември 2021

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Здравето минава през корема


Човекът е вечна променлива. Във всеки миг ние движим някое свое мускулче, меним емоционалното си състояние, милиони мисли препускат из ума само за ден от живота ни, а преживяното оставя траен отпеча тък върху възприятието ни за света.

Точно затова не е изненада, че и системите в тялото ни търпят промени с течение на годините. Тези изменения водят след себе си верига от неприятни и често плашещи последици и симптоми. Как да върнем вътрешния баланс на физическо ниво ни разкрива Пламена Червенкова, специалист по висцерална терапия по метода Огулов втора степен.

Векове наред в Русия лекуват главоболие, безплодие и още куп болести с коремен масаж, който впоследствие става основа на метода, разработен от руския професор по нетрадиционна медицина Александър Тимофеевич Огулов с наименованието „висцерална хиропрактика“ (от латински viscera – вътрешност, и от гръцки hir - ръка). Тя представлява масаж на коремната област, който чрез дълбоко налягане поетапно възвръща анатомично правилната позиция и функция на вътрешните органи и ни кара да се чувстваме леки и да забравим за множество болки и симптоми.
Възраждане на занаята

Александър Огулов вече е заслужил майстор на спорта, когато започва да тренира млади спортисти и да им помага да се чувстват здрави и енергични. Интересувайки се от способи за балансиране на вътрешните органи, открива жена, която практикува висцерална терапия тайно в планината, понеже алтернативни методи на лечение като този по онова време са забранени. Възрастната знахарка го научава на всичко, което знае, славата му бързо стига до руските специални служби, които го наемат, за да бъдат във върхова форма и непоклатими по време на акция. Това е предисторията на авторската методика на Огулов, която той обособява и разработва с годините, а след време създава лечебни центрове из цялата Руска федерация, където предава знанията си и на своите ученици.


Ще боли ли?
Преди началото на първия сеанс пациентът се разпитва подробно за болежките и хроничните заболявания, за да се установи спецификата на случая му. С началото на масажа се прилага плитко и леко налягане, а с течение на терапията силата и дълбочината се увеличават спрямо реакциите и нуждите на човек. Болката е пренебрежима, тя се притъпява и изчезва с течение на сеансите, когато органите са възвърнали анатомично правилната позиция и функционирането си. Обикновено усещания и пукот в корема се появяват още при първия масаж, те са индикатор, че жлъчните пътища започват да се отпушват. На Изток жлъчката е смятана за център и най-важен орган в човешкото тяло, а нормалната u работа гарантира здравето на целия организъм. Тя е един от акцентите и в учението на Огулов. Палпацията във висцералната хиропрактика дава точност при диагностика на органите и дори открива неизявени заболявания. Пълният курс висцерална терапия подобрява цялостното състояние на организма и пълноценното и безпроблемно извършване на функциите му.



Две страни, два центъра
„Диагностиката борави с 97 зони отпред и 96 зони отзад на тялото, като показва къде има уплътнение и кой орган е блокиран. С лек натиск под определен ъгъл се достига подоргановото пространство. Не се натиска органът, а леко се измества. Всеки оток и болка имат значение, както и зоната, в която се намират. Проследява се пътят на инервацията от вътрешните органи - къде се създава блокаж, който причинява болка или дискомфорт. Плекситът например е следствието, диагнозата, но всъщност говорим за застой в жлъчката или жлъчните пътища и когато те се освободят, болката в плешката изчезва. Цялата плешка отразява състоянието на черния дроб и ако има застой в него, ще има болка. Това не означава, че си болен, а че има застой във вътрешните органи – в кръвта, в лимфата, няма кръвоснабдяване на органа или той не се сдобива с необходимите витамини и минерали. Работи се по два центъра – храносмилателната и дихателната система са горният център, а пикочно-половата система е долният. Чрез натиск върху определени зони се освобождава кръвообращението,“ обяснява Пламена Червенкова, мануален терапевт с лиценз от Министерството на здравеопазването в Русия. Тя провежда холистичен и енергофизиологичен масаж и диагностика на човешко тяло и е ученичка на проф. акад. Огулов, основал Асоциация на висцералните терапевти.



Болестта художник
В практиката си терапевтите се учат да разпознават и т.нар. рисунки от самите органи – гъбичната инфекция говори за натрупали се паразити в тялото, което ги рисува върху лицето. Когато има разширена лека вена в окото – ако е вляво, показва недостиг на енергия в левия бъбрек. Устата са огледало на състоянието на корема, върхът на носа - на сърцето, крилцата на носа - на дихателната система, бузите - на белите дробове, а зоната под брадичката - на пикочно-половата система (матката при жените и мъжките полови органи). Например пъпките на това място показват проблеми в пикочно-половата система. Ако има втвърдяване на кожата в участъка под брадичката, то говори за миома или възел. Мазол на големия пръст на десния крак значи камъни в жлъчката или някакво наслояване. И докато не се почистят жлъчката и черният дроб, мазолът няма да изчезне. „Гърдите и женските полови органи са пряко свързани помежду си и ако са налице миомни възли, жената има и мастопатия – запушване на млечните жлези. За този проблем се прави специален масаж на гърдите, с който се освобождава този застой. Лично съм виждала как излиза зелена течност през гърдите на възрастна жена. В този случай терапията включва масаж на гърдите. Възлите на гърдата трябва да бъдат освободени, за да работи правилно лимфата“, споделя ни опита си Пламена и продължава:
„Всеки орган отразява част от психиката. Проблеми с черния дроб говорят за гневност, от жлъчка страдат хора, които имат склонност да бъдат жлъчни, а белите дробове не са добре, когато се страхуваме от смъртта“.
Пречистване
Основната цел на метода е пречистване, което освен чрез основния способ – коремния масаж, става и чрез интраорална техника (терапия на езика, с помощта на която през устата се изкарват паразити и гъбички), както и с прием на подходящи масла и билки. Пламена Червенкова ни споделя, че вижда отлични резултати при своите пациенти след прием на рициново масло и лимон, понеже те са аминокиселина, градивен материал за клетката, който се абсорбира точно на мястото, където има дефицит – кости, стави, кожа. Някои от билките, използвани за пречистване (след употребата на рициново масло), са пелин, сладък корен, семена от копър, обиращи газовете. Содата се използва, когато има сгъстена кръв, която сигнализира за наличието на паразити. Те живеят в кисела среда и содата помага да бъдат унищожени. Оказва се, че от стомашночревния тракт тръгват повечето заболявания и ако там има нарушения, здравето ни виси на косъм, а заедно с него и емоционалното ни състояние, обликът на кожата ни, фигурата и цялостният ни тонус.

Анна Гълъбова, моден дизайнер, художник: Коремът ми спря да се подува
В продължение на около две години коремът ми се подуваше постоянно и имах усещане, че ще се пръсне. Кожата по цялото ми тяло беше много суха и се белеше по ръцете и краката. Чувствах се като половин човек. Не знаех, че в България се прави такъв масаж, но попаднах на Пламена. Тя ме посъветва да направим 10-ина процедури. При първите няколко сеанса усещах подобрение, но само докато трае процедурата, а след това проблемът се връщаше. След 8-9 процедури започна за по-дълго време да се задържа ефектът, имаше облекчение, но не напълно и след 10-ата аз спрях да ходя. Подутият корем изчезна напълно, макар че вече седмица-две не бях ходила. Кожата по цялото ми тяло стана като коприна, не мога да я позная. Терапията дава разностранни и комплексни решения.

Пламена ми даде дихателна техника, специална медитация с визуализация, направи ми изчистване на езика, което също помогна много, а също така ми даде психологически съвети какво да променя, за да изчезне проблемът. Но е важно да бъдем много стриктни и да изпълняваме заръките на терапевта, за да получим резултат.

Сабина Дочева, икономист: Вече нямам херния!
Когато открих висцералната терапия, имах множество проблеми. Бях с много тежка депресия, имах гастрит, не можех да кача килограми, бяха ми казали, че имам диафрагмална херния. Не можех да храносмилам нормално, издувах се, каквото и да хапна. Първата терапия беше болезнена, между процедурите минах през тежки лечебни кризи – с хрема, кашлица, черни изхождания, излизаха влажни секрети, получавах гадене, стомашно-чревни неразположения. След четвъртата процедура започнах да наддавам тегло, храносмилането ми се рестартира.

Пламена видя, че имам разтягане на диафрагмален нерв, откъдето са дошли тези проблеми. Направи ми 10 терапии в продължение на 4 месеца, в които работеше с диафрагмата, стомаха, матката, яйчниците. Приемах сода, семена от копър и по едно време – рициново масло в малки количества. Правех упражнения, Пламена ми даваше и съвети на ежедневно ниво, направи ми също и изчистване на езика. Когато отидох на рентген, той показа, че вече нямам херния! Ефектът е голям, силно препоръчвам терапията, особено за хора с херния работи много добре. Важно е човек да не се страхува и да вярва, че ще му се помогне, аз бях уверена, че това е начинът.

Кога методът на Огулов помага:
  • Нарушения в храносмилателния тракт (констипация, колит, хемороиди, гастрит, язва)
  • Херния
  • Проблеми на мъжката или женската репродуктивна система
  • Мигрена
  • Омазняване на черния дроб
  • Заболявания на пикочния мехур и бъбреците
  • Диабет
  • Кожни проблеми – удебелявания, папиломи, белези
  • Респираторни заболявания
  • Гинекологични и хормонални нарушения
  • Мускулно напрежение, травми, болки в ставите
  • Психични разстройства
За контакт: https://chervencova.com/

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити