Подкрепете ни!




ЗдравеСтанислав Панайотов / 3 септември 2021

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ"

Амбицията на dm e до 2025 г. почти всички опаковки на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ”


Знаете онези особено забавни класации, на които често се натъкваме в интернет – 10 забавни факта за… или 10 неща, които не знаехте за… Е, случайно ми попадна именно една такава на тема пластмасови отпадъци. Нещата, които прочетох в нея, ме шокираха дотолкова, че разпратих линк на голяма част от приятелите си, защото бях сигурен, че за почти всички от тях тези данни ще са впечатляващи.

Например това, че пластмасовите торбички и други пластмасови отпадъци, изхвърлени в океана, убиват около 1 000 000 морски създания всяка година! Или това, че всяка минута в света се продават близо милион пластмасови бутилки. А само в САЩ на всеки час се изхвърлят 2.5 милиона пластмасови бутилки! И като допълнение – фактът, че оценките за това колко време е нужно за разграждането на една такава варират – от 450 години до... завинаги.

Замислям се какво друго в моето ежедневие е в пластмасова опаковка освен минералната вода и безалкохолните напитки. Шампоанът, течният перилен препарат, слънцезащитното мляко, течният сапун... Друго не ми хрумва на първо четене, затова решавам да отида до dm в квартала, да обиколя щандовете и да задоволя любопитството си.

Оставам доста изненадан от съвпадението
, че dm започва инициатива именно по темата на моята нова мисия –  за да съберат ценни материали за рециклиране, в началото на септември 2021 г. dm призовава клиентите си да върнат празните си пластмасови опаковки във всички dm магазини в цялата страна.



Важно условие е, че опаковките
, които ще се събират, следва да са предимно бели или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба - HDPE (съкращение от High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat).

Допустими са и светли цветни опаковки с тези знаци. Това са най-вече опаковки от душ гел, шампоан, балсам, лосион, козметични продукти, почистващи и перилни препарати. Без хранителни продукти, бутилки от вода и напитки, без значение какви знаци има върху тях.

Интересен факт е, че от 2009 г. много пластмасови опаковки от dm марките вече се произвеждат с висок дял рециклиран материал (рециклирана пластмаса) и са проектирани така, че да могат да се рециклират отново.  Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove например вече са направени от 50% рециклиран материал (без капачките). Целта е до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали! 

В момента това изобщо не е толкова лесно, защото рециклатът (рециклиран материал), който се предлага на пазара, е твърде недостатъчен или наличният материал е твърде нечист, за да бъде одобрен за използване в козметичната индустрия. Следователно прекалено много пластмаса се изгаря или в идеалния случай се използва за производство на саксии за цветя, градински пейки или елементи за строителство на пътища. Това е известно като „downcycling": пластмаси, които сa замърсени или смесени, стават за градински пейки, но не могат да се ползват отново за опаковъчен материал за козметика. Затова dm иска да събере опаковките от продукти, които са използвани и да ги предаде за рециклиране.

„С тази кампания целим да предизвикаме внимание към проблема с downcycling и заедно с нашите клиенти да направим нещо значимо, намалявайки загубата на висококачествени опаковъчни материали. С инициативата за събиране на празни опаковки в магазините ни искаме да подсигурим висококачествен рециклиран материал при производството на опаковките на продуктите от dm марките. Особено сме щастливи, че България е сред първите държави от dm концерна, в които кампанията за събиране на празни опаковки стартира", казва Цонка Иванова - Терзиева, ръководител на отдел „Маркетинг и снабдяване" на dm България.

Кампанията за събиране на празни пластмасови опаковки е дългосрочна и се провежда във всички dm магазини в страната, стартирайки на 02.09.2021, като всеки може в рамките на работното време на съответния магазин, да предаде своите празни опаковки. На 11.09.2021, събота, е самото пилотно събитие, при което пред 21 избрани dm магазинa ще има изнесени пунктове за събиране на празни опаковки. В знак на благодарност за предадените опаковки dm подарява талон за 10% отстъпка за цялата серия Pro Climate продукти, а ако оставите точно в този ден, 11.09., опаковките си на специално създадените пунктове пред избраните dm магазини, освен талон ще получите и подарък брандирана перманентна чанта.

Записвам 11.09 в календара на телефона си и бързам към вкъщи, за да разпратя информацията за събитието на dm до същите тези мои приятели, с които по-рано днес споделих тревожните цифри и прогнози, свързани с употребата на пластмасови опаковки.

Още по темата:

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити