
Снимка: Алекс Падурариу, Unsplash
Отдавна вредното въздействие на добавените захари върху различни хронични заболявания е доказано. Това накара хранителните компании да използват изкуствени подсладители в редица напитки и храни. Френски учени решили да проверят дали наистина са по-безопасни от естествените, пише The Guardian.
В ново проучване на учени от университета Сорбона Париж-Север участвали над 100 000 възрастни французи. Средната възраст на участниците е 42 години, като повечето от тях са жени. По време на експеримента субектите си водели нещо като диетичен дневник, в който записвали всичко, което ядат или пият през деня, отбелязвайки и търговските марки. Резултатите от проучването показват, че почти 40% от изследваните консумират изкуствени подсладители.
За 10 години наблюдение учените са регистрирали повече от 1,5 хиляди различни сърдечно-съдови заболявания, включително инсулти, инфаркти, мини-инсулти и ангина пекторис. След като анализирали получените данни, учените стигнали до извода, че употребата на изкуствени подсладители е пряко свързана с риска от сърдечни заболявания.
- Подсладителят аспартам повишава риска от мозъчно-съдови заболявания със 17%.
- Ацесулфамът калий и сукралозата повишават риска от коронарна болест на сърцето.
Френските учени отбелязват, че изследването се базира предимно на наблюдения и затова все още не са успели да установят причината или да изключат вторични фактори, които биха могли да повлияят на резултатите. Изследователите обаче смятат, че експериментът е бил достатъчно дълъг и задълбочен, за да се оценят рисковете от консумацията на изкуствени подсладители – и те са достатъчно високи.