Подкрепете ни!




Здраве25 април 2023

Защо ягодите не са вкусни

Д-р Меркола изрежда основните причини и съветва да си ги отгледаме сами

снимка: iStock
снимка: iStock
Селскостопанските практики в обикновените ферми са силно зависими от пестициди, фунгициди и хербициди. На сайта си д-р Джоузеф Меркола анализира проучване от 2023 г., което предлага почти всички възможни хипотези, обясняващи защо ягодите вече не са вкусни. Данните сочат, че два често използвани фунгицида драстично намаляват разтворимите захари, хранителните вещества, вкуса и аромата на плодовете. 

Глифозатът, активната съставка в хербицида Roundup на Монсанто/Байер, нашумя, защото е най-използваният земеделски химикал в историята и защото Международната агенция за изследване на рака (IARC) го идентифицира като вероятен канцероген за човека, припомня Меркола. Според него повсеместната употребата на глифозат в земеделските практики е предизвикала нови проучвания, сочещи неблагоприятните ефекти, които химикалът има върху човешкото здраве. Според данни от CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията) у над 80% от децата и възрастните в САЩ са открити нива на глифозат в урината. 

Пестицидите правят ягодите меки

Вкусът и хранителната стойност на плодовете са резултат от техния уникален състав и основни хранителни вещества. Както съобщава ZME Science, фунгицидите са предназначени да прекъсват клетъчните процеси, за да контролират гъбичките, които увреждат културите. Въпреки това същите тези механизми могат също да увредят плода. Това пречи на производството на летливи съединения и хранителни вещества, а те са от съществено значение за вкуса на ягодата.

При ягодите, напръскани с пестицида, изследователите от цитираното проучване отчели драстично намаление на разтворимите захари и хранителни вещества, като витамин С. Някои от захарите в зрелите плодове също се превръщат в киселина, което прави плодовете по-малко сладки. Освен това окислителното увреждане от пестицида също заглушава аромата и вкуса.

Вкусът и хранителната стойност са свързани

Както отбелязва ZME Science, вкусовият профил на ягодите и горските плодове е свързан с тяхната хранителна стойност. Сладостта се дължи на глюкозата или фруктозата, които присъстват в плода. Ароматът е свързан с естери и терпени - ароматни съединения с приятната си миризма. Само че в отглежданите конвенционално ягоди куцат и ароматът, и вкусът. 

Традиционните земеделски практики са под заплаха

Традиционните земеделски практики, включително ротация на културите и естествен контрол на вредителите без пестициди, са застрашени от глобалистите и федералното правителство, казва Меркола. 

Регенеративното земеделие защитава земята и вашето здраве

„Пестициди, химически торове, ГМО, субтерапевтични антибиотици и хормонални импланти … Тези технологии водят до ужасни, непредвидени последици, които влияят неблагоприятно на нашата земя, вода, климат и добитък“, пише Уил Харис в своя блог. Уил Харис е пионер в регенеративното земеделие, собственик на White Oak Pastures в Блъфтън, Джорджия. Преди да премине към регенеративно земеделие,

Харис прекарва 20 години в индустриална експлоатация на фермата си, включително използва антибиотици и хормонални импланти, за да накара кравите да растат по-бързо. Но технологиите, на които промишленото земеделие разчита за „подобряване“ на производството на храни, са разрушителни.

Изберете органични семена и отглеждайте сами 

Тъй като все повече хора осъзнават необходимостта да се избягват пестицидите, те отглеждат собствена продукция в саксийни градини и задните си дворове. Търсенето на органични семена нараства. А предлагането често е със съмнително качество, защото самите семена също са подложени на интензивна химическа обработка, пише Меркола. 

„Когато отглеждате храна по конвенционален начин, има правила за всички различни химикали, които можете да използвате и които ви е забранено да използвате. Когато отглеждате семена по конвенционален начин, също има правила, но има много повече химикали, които са разрешени." Това е мнението на Том Стърнс - собственик и основател на High Mowing Organic Seeds. 

Според Меркола ако намерите висококачествени органични семена - това ще ви помогне да произведете най-здравите растения и най-здравословната храна. Но има и друга алтернатива - да запазите семена от произведените от вас растения. В собствената си екосистема вие постепенно развивате сортове, по-добре адаптирани към вашата почва, климат и условия на отглеждане.

Можете да контролирате генофонда за оптимално покълване, време на зреене, вкус, съхранение, устойчивост на болести и цвят. След няколко сезона все повече и повече от вашите растения ще имат всички характеристики, които вие сами сте избрали, заключава Меркола.

Още по темата:

Чревното здраве e един от ключовете към дълголетието Здраве

Чревното здраве e един от ключовете към дълголетието

Ново проучване на гените на свръхстолетницата Мария Браняс разкрива интересни резултати

Ръцете, които даряват младост Здраве

Ръцете, които даряват младост

В СПА хотел „Аугуста“ в Хисаря се прави остеоестетичен масаж, който подмладява, като отблокира мускулната тъкан

Домът на здравето сбъдва желания Здраве

Домът на здравето сбъдва желания

Безкомпромисният петзвезден лукс на Grand Resort Pavel Banya Medical & SPA е късче от рая, убежище за отдих, здраве и незабравими моменти

Защо нямаме чувства? Здраве

Защо нямаме чувства?

Отказваме се от тях заради връзката си с родителите, а после осакатяваме цели части от себе си, обричайки се на несподеленост, тъга и самота

Трай, бабо, за хубост? Здраве

Трай, бабо, за хубост?

Нужно ли ни е мъчението, на което се подлагаме в името на красотата, щом има толкова разнообразни естествени способи да сме младолики

Дъжд от рози Здраве

Дъжд от рози

Благодат от красота и младост вали и се пропива в кожата и душата ни с изделията на „Дамасцена“

Хомеоарт: Изкуството на женското здраве Здраве

Хомеоарт: Изкуството на женското здраве

Д-р Весела Балтова: „Само хомеопатията не е достатъчна. Съчетанието на холистичните методи води до много по-добър резултат."

Книгата за самолечение на инж. Пламен Бенински отново е налична в нашия магазин Здраве

Книгата за самолечение на инж. Пламен Бенински отново е налична в нашия магазин

Аз не бягам от отговорност, моите методи работят, твърди авторът

Как да се справят мъжете с депресията? Здраве

Как да се справят мъжете с депресията?

Време на въздух в селски двор е една от възможностите. Друга е чрез метода неврофийдбек.

8 неща, които трябва да знаем от самото начало за бебешкия сън Здраве

8 неща, които трябва да знаем от самото начало за бебешкия сън

Много неща в живота не са лесни, но само няколко са толкова важни както здравословния сън

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Индексът за телесна маса вече не е надежден признак за затлъстяване Здраве

Индексът за телесна маса вече не е надежден признак за затлъстяване

Учени предлагат и обиколката на талията да се включи в измерванията

Тялото е добре смазана машина с маслата „Еньовден“ Здраве

Тялото е добре смазана машина с маслата „Еньовден“

В салата, като цяр и като козметика, те връщат тялото ни в здраве и младост

Драгомир Харизанов: Уроки и магии ни влияят неочаквано силно! Здраве

Драгомир Харизанов: Уроки и магии ни влияят неочаквано силно!

Причината за заболяване, алергия, страх или паника се пази в подсъзнанието и е свързана с непреработени чувства и неразрешени разногласия

Ставите се лекуват със 120 минути ходене веднъж на три дни Здраве

Ставите се лекуват със 120 минути ходене веднъж на три дни

Съветите на Олег Торсунов колко да са дълги разходките ни, за да сме здрави