Подкрепете ни!




ЗдравеГанета Сагова, снимки Добрин Кашавелов / 19 юни 2023

Подари (си) масаж „Миели“!

Студиото е най-харесваното в София, защото екипът му се грижи за всеки според нуждите, а сърцата им побират цялата Вселена


Подари (си) масаж „Миели“!
- Ели, студио Мiеli е най-доброто масажно студио в София (според TripAdvisor), коя е тайната на успеха?
- Mieli в превод от фински език означава „сърце, ум и душа“. Miеli масаж идва от сърцето, дава мъдрост на ума, хармония на душата и разбира се, жизненост на тялото. Човек идва при нас уморен, с болки и умислен, а си тръгва усмихнат и вдъхновен. А чувството, че си му помогнал, е несравнимо.

От почти цял свят ни намират, идват хора от Италия, от Израел... Записват си масаж месеци по-рано. Чужденците си планират освен почивките и масажите.

Масажите при нас се определят от предпочитанията на клиента и от моментното му състояние. Може да дойде разстроен, да има нужда от почивка, от тонизиране, или е спал накриво и го боли вратът. С няколко въпроса можем да разберем от какво има нужда и с техниките, които владеем, му предоставяме най-доброто.



Вместо огромен списък с различни видове масажи ние предлагаме време за теб. Избираш само колко време да отделиш за себе си – 60, 90 или 120 минути. Останалото е наша работа. Разполагаме с богат набор от техники: класически (шведски), хавайски стил, дълбокотъканен, масаж с бамбук, лечебна терапия с огън, спа терапии за лице и тяло, ароматерапия, с топли камъни, детоксикация с мед (лице или гръб), рефлексотерапия (крака, ръце и уши), лице, глава, врат и стомах, за бременни...

Подаръчните картички, които предлагаме (а не ваучери!) също са според продължителността на масажа. Защото няма как да подариш масаж някому и да решиш какъв да бъде той, от какво има нужда човекът. Нека той сам да избере.

- Слушаш ли интуицията си, за да избереш правилните техники за всеки отделен пациент?
- Да, даже сега бях на състезание и някои от съдиите казаха: „Но ти работиш със затворени очи?“. А това е моят начин да се съсредоточа и да се изолирам от всички хора край мен, които ме гледат. Това е моят подход... Но има, разбира се, и един общ протокол, не може да пропуснеш някой крак или ръка (смее се)... но често хората ми казват: „Как точно ми намери болката и проблема!“...



- Как реши да отвориш това прекрасно масажно студио, с какво се занимаваше преди това
- Преди години работех „работа“, събирах вземания, първо в компания, после в юридическа кантора, след това в голям кредитен център. През цялото време знаех, че това не е моето призвание. Една сутрин се събудих с мисълта: „Елена, докога ще продължаваш да вземаш от хората?“... Така се роди идеята да правя масажи. Реших, че е крайно време да започна да давам: да давам жизненост, спокойствие и лекота; да премахвам болката, схващанията, блокажите, стреса и умората от хората. Това беше преди 7 години. Вдъхновена от изкуството на масажа, завърших курс, след това специализирах в различни техники.



- Кой е твоят голям учител?
- Много са, но.. професионалния си път разделям на две. Преди да срещна Емил Елефтеров и след това. Изключителен е! Неслучайно има няколко златни медала в шампионати за масажисти. Той ме вдъхнови да взема участие в първото ми състезание по масаж, а именно – Балканското състезание в Сърбия, на което спечелих медал за нововъведения. Тази година участвахме в Европейското състезание за масажисти и той спечели сребърен медал в категорията Wellness, a аз се поучих от опита на най-добрите масажисти от цял свят.



- Откога се правят състезания по масаж, не сме чували за тях?
- От 2019 г. започват да ги провеждат. Аз миналата година разбрах за тях от моя учител, всъщност така го намерих, защото видях как е минало негово участие. Намерих му телефона, веднага му се обадих и се оказа... че той е в София. На другия ден веднага отидох на масаж и казах, че искам да дъм му ученичка. След 3 дена заминах за Велико Търново да уча. По пътя си срещнах и други вдъхновяващи учители на световно ниво. Имам майсторски класове и с Раду Глигор от Румъния и Слав Маринов, наш сънародник, работещ в Англия, световен златен медалист, европейски шампион и златен медалист за 2022 г. Изучавах лечебна терапия с огън и масаж с бамбук при Даниела Каракуоло от Италия. Имам две нива от курс по миофасциални техники за масаж при Мария Якоб, където продължавам да се обучавам.

Всички тези обучения ми дават увереност, че имам голям избор от техники и мога да подбера най-доброто за хората спрямо моментното им състояние. Тези знания ги предавам и на екипа.



- От какво най-често се оплакват българите?
- Най-често ги боли горната част на раменете и плешките, защото са пренатоварени и заради неправилна поза. През последните 2 - 3 години българите работят много и от вкъщи – съответно на кухненски плотове, на неудобни столове. Също така шофират изгърбени, четат легнали, гледат си непрекъснато телефоните. И дори да ходят на фитнес, там те стягат мускулите, но после не ги отпускат. Често се оплакват и от болки в кръста заради психосоматични причини – най-често финансови предизвикателства... Но хубавото е, че повечето хора не идват само при проблеми, а са внесли масажа като обичай в живота си. Имам над 20 клиенти, които идват всяка седмица, това за тях е начин да се поддържат добре.

- Може ли масажът да замести гимнастиката?
- Фитнесът не може да се замести с масаж, няма как да развием мускули само с масаж, нужно е натоварване. Но хората, които пропускат разтягането след фитнес, е важно да го съчетават с масаж. При такъв тип хора използваме повече техники за разтягане.

- Кои са ползите от масажа, за които не се досещаме?
- Най-пълноценният масаж е, когато успееш да си изключиш ума. Много хора са ми казвали след масаж: „Къде ме изпрати, все едно бях на пътешествие?!“. Някои виждат картини като регресионни видения. Аз не съм направила нищо, просто когато се масажират различни части на тялото едновременно, това помага на мозъка да се изключи. И тогава идва пълният релакс. Други казват: „Когато имам да вземам важно решение, отивам на масаж“... Имам клиентка, която сподели: „Беше ми пълна каша в главата, след масажа всичко ми се подреди“. Това означава, че масажът влияе на мисловната дейност, на творчеството и изобретателността, и на спокойствието. Мъжете пък казват „много е хубаво, когато жена ми идва на масаж“. Или когато се изнервя, я питат дали няма да ходи скоро.



- Важно ли е човекът, който те масажира, да е здрав и с добра енергия? Има ли енергиен обмен при масаж?
- Енергийният обмен е неминуем. Затова, за да помагаме на хората, внимаваме да сме в енергийно равновесие, в добро разположение на духа. Работим с ръце и със сърце, а правилното положение и ергономика ни помага да щадим най-ценния ни инструмент – тялото. Самата аз практикувам и рейки за себе си.

- Ако трябва да избираш между масажен стол и истински масажист, какво ще предпочетеш?
- Човешката енергия не може да се замени от робот. Освен това добрият масаж се дължи на усещанията на терапевта и съобразяване на натиска и начина на обработване на всяка част от тялото спрямо нейната моментна необходимост. Това няма нищо общо и с най-добрия масажен стол.

- Колко често е добре да ходим на масаж?
- Когато работим върху проблем или при антицелулитни програми, масаж може да се прави 2 пъти в седмицата. Но за да се поддържа равновесие, веднъж в седмицата е чудесен вариант. Все повече клиенти си записват делнични часове, рано сутрин преди работа, за да им е спокоен денят. Всеки си има неговия час. Така тялото си чака, както е с режима на хранене и спане по час. Тялото знае, очаква си масажа и се чувства в равновесие.



Eлена Иванова е създател на най-харесваното масажно студио в София според ТripAdvisor (на първо място от 93 студиа). Ученичка е на Емил Елефтеров, носител на няколко златни медала в шампионати по масаж. Той я вдъхновява да вземе участие в Балканското състезание по масаж в Сърбия, на което печели медал за нововъведения. Видео с Елена, която прилага „Миели“ масаж, е номинирано от Международната асоциация по масажи в категорията „Най-добър тийзър на масаж“ на Световното първенство по масажи (IMA's World Championship in Massage) през 2023 г.

Контакти:
web
facebook
instagram


Статията е публикувана в бр. 6/2023 г. на Списание 8


Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация