Подкрепете ни!




ЗдравеДима Котева / 14 август 2023

Започни йога у дома

Една година йога разрешава много повече психични проблеми, отколкото 7 години психотерапия, твърди създателката на първото онлайн йога студио Мими Дончева


снимки: Добрин Кашавелов и iStock
снимки: Добрин Кашавелов и iStock
Хилядолетното учение за цялостно развитие на тялото, ума и духа е все така потребно и днес. Йогата предлага огромни ползи на всеки, който иска да поддържа добра форма или да се справи с болежки, да се разтовари от напрежението или търси дълбоката мъдрост. В днешни дни вече можем да се възползваме от йогата, без непременно да стъпваме в залата за упражнения.

През 2016 г. отвори врати първото у нас онлайн йога студио Home Yoga, чийто създател е Мими Дончева – международно сертифициран преподавател с 12-годишен опит и редица професионални специализации, астролог и магистър по психология на здравето.


Мими се среща с йогата случайно, докато придружава майка си, която проявява желание да посещава занятията. Това се случва в период от живота є, когато е специалист „Връзки с обществеността“ в рекламна агенция. Занимава се с провеждането на концерти, големи фирмени събития, галавечери със световноизвестни лица. Напрегнатото ежедневие с безконечно работно време и множество отговорности я завърта в месомелачката на корпоративния свят, както сама го описва, докато един ден идва повратният миг.



За нея той настъпва на 28-годишна възраст, когато според астрологията е т.нар. Сатурново завръщане. Мими пояснява, че това е съдбоносно време в живота на човек, свързано със съзряването, включително с откриване на призванието като поле за изява.

ПРЕЧИСТВАЙ СЕ
Бъдещата преподавателка по йога установява, че прекалено дълго е била впримчена да води чужди битки, докато копнее да служи на другите. Запитва се какво е онова занимание, което толкова много да є харесва, че да е готова да го прави без значение от парите. За нея това е йогата. По това време тя вече посещава двучасови вечерни уроци, които я зареждат толкова много, че дори прибирайки се след 22 ч., има енергия тепърва да подхваща домакинската работа.

Мими завършва обучение към Българската федерация по йога, провеждано съвместно с Националната спортна академия, след това специализира към Himalayan Yoga Association, Индия. Притежава най-високата акредитация за йога учители към международната организация Yoga Alliance, което є дава правото да преподава навсякъде по света.

ОСЪЗНАВАЙ
Мими става част от екипите на най-добрите студиа за йога в София, а преди 7 г. решава да отвори свое, в което обаче занятията да се провеждат онлайн. С „Хоум йога“ тя се явява дързък първопроходец в България, тъй като в онези времена хората не са наясно какво е онлайн йога студио и как работи. Но постепенно редица практикуващи йога откриват предимствата на този вид занимания.



Онлайн йогата е улеснение за хората със забързано ежедневие, които нямат време да ходят до залата; за хора от малки населени места, където изобщо няма йога занимания; за живеещите в други краища на света, които предпочитат уроците да са на български език; за всички, които пътуват в командировки или дори на почивка. Онлайн йогата дава възможност да „вземеш“ любимия си инструктор навсякъде!

Студиото работи 24 часа 7 дни в седмицата за целия свят. То предлага занимания с времетраене от 15 до 90 мин. в най-известните днес стилове – хатха (класическа), ащанга, виняса-флоу, ин, йогалатес, йога през бременността, като има също пранаяма (упражнения по дишане) и медитации. Студиото покрива всички нива – от напълно начинаещи през средно напреднали до опитни.

ОБИЧАЙ
Онлайн студиото дава богат избор измежду видеоуроците с 8 от най-добрите учители по йога в България, някои от които дори водят обучения за инструктори. Като цяло всички в екипа на „Хоум йога“ отговарят на две основни изисквания – притежават нужната професионална подготовка и дългогодишен опит. Благодарение на това хората, които практикуват у дома с „Хоум йога“, могат да имат безопасни и качествени занимания.

За да усетите ефекта от йогата лично и да се ориентирате в различните стилове, при първоначалното вписване в онлайн студиото разполагате с три безплатни дни, през които да изпробвате уроците.

За улеснение всеки нов практикуващ получава наръчник „Йога у дома в пет лесни стъпки“, който го съветва как да започне самостоятелните си занимания. Една от препоръките е независимо от онлайн уроците от време на време човек да посещава часове на живо, за да може да получи обратна връзка за правилното изпълнение на позите.

Ако някой иска да се срещне лице в лице с екипа на Мими, може да посети и йога ваканциите, които се провеждат няколко пъти годишно у нас и в чужбина. Тя с радост разказва, че някои ученици идват чак от САЩ и Германия, за да присъстват на събитията.

МЕДИТИРАЙ
Мими обяснява, че йогата е една от 6-те основни философски школи на Древна Индия, макар доста хора да гледат на нея само като на гимнастика. С времето е открила какъв несравним способ е тя за изцеляване на душевни неволи. Преди години Мими е била прекалено затворена и срамежлива, не е умеела да води непринудени разговори, а да говори пред публика, е било огромно предизвикателство. Благодарение на йогата в годината, в която е започнала всеки ден да прави упражнения, стеснителността є постепенно отшумяла, без тя да прави целенасочени усилия за това.

Позите въздействат върху всички жлези с вътрешна секреция, разяснява Мими. А когато нивата на хормоните се уравновесят и се въздейства върху парасимпатиковия дял на нервната система, отговарящ за възстановяването и самолечението, здравето, усещането за благополучие и удовлетворение от живота са просто естествен „страничен ефект“.



В книгата си „Излекувай чакрите си“ Мими дава подробни напътствия как да използваме физическите упражнения, за да повлияем положително върху начина си на мислене и да подобрим всеобхватно живота си. Затова и в уроците на „Хоум йога“ се посочва не само как въздейства дадена поза на телесно ниво, за кои органи и системи е подходяща, но също и какви пречки и емоции се преработват на психическо ниво. Задължително условие за всяко занимание по йога е да има пози за всички чакри и за раздвижване на гръбнака във всички направления. Важно е да се работи цялостно, тъй като чакрите са като скачени съдове и този подход подтиква правилното и свободно протичане на жизнената сила, която ни поддържа в цветущо здраве на всички нива. Доказателство за себе си Мими открива във факта, че от много години е забравила какво е да боледува.

СЛУЖИ
За Мими водещо мото в живота са думите на Свами Шивананда: „Служи, обичай, давай, пречиствай се, медитирай, осъзнавай“. И дори е окачила този цитат в рамка, за да го вижда всеки ден и се води по тези думи в делата си. Приема служенето като основна своя мисия и преди 7 г. започва да се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Г. Юнг. Любопитно є е да разбере какъв е западният поглед върху устройството на човешкия ум и психика. Междувременно завършва магистратура по психология на здравето в Софийския университет.



В хода на обучението си за психотерапевт минава през 200 часа лична психотерапия, задължителни за всеки, който иска да работи в тази област. И макар да не отрича ползите от този вид подходи, е убедена, че в годината, в която е започнала ежедневно да упражнява йога, е постигнала много повече за освобождаване от психични блокажи, отколкото за 7 години психотерапия. Според Мими предимството на йогата е, че на човек не му се налага да прекарва през ума всичките си терзания, което може да се окаже бавен и затормозяващ процес. В йогата тялото се използва като инструмент, чрез който преработваме психическите си проблеми дори без да ги осъзнаваме.

А за ученолюбивите, които искат да задълбаят в личностното развитие, Мими Дончева създава преди 3 години Home Yoga Academy – онлайн школа за тематични обучения по йога и астрология.
Вижте всички детайли за онлайн програмата тук

Контакти:
0892 264 646
support@homeyoga.bg
web
youtube
facebook
instagram


При абонамент за Списание 8 получавате 50% отстъпка


За да ползвате 50% отстъпка от цената на програмата, приложете промо код при завършването на поръчката. Кода ще получите след извършването на абонамента!

Статията е публикувана в бр. 8/2023 г. на Списание 8

Още по темата:

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация