Подкрепете ни!




ЗдравеПролетина Стоянова, Христина Христова, Българска академия „Арома / 22 юли 2024

Етеричните масла: Голяма полза с малка доза

Петте най-важни неща, които трябва да знаем за употребата им


Етеричните масла: Голяма полза с малка доза
Етеричните масла са растителни извлеци с мощно действие. Те работят едновременно на много нива – и върху физическото тяло, и върху чувствата, душевността ни, дори поведението. Способни са да постигнат много и различни допълващи се лечебни ползи. Нужно е да ги ценим, уважаваме, използваме разумно, защото с тях имаме дълга обща история. Човешкият род е еволюирал през вековете редом с ароматните растения. Те са били наши съюзници и помощници в лечението, обредите за свързване с божественото, във всекидневието, в прехраната… И е задължително да възпитаме в себе си присъщото уважение към тяхната сила и природна мъдрост и да ги използваме по най-добрия начин.

Петте най-важни неща, които трябва да знаем за етеричните масла:

1. Етеричните масла са високонаситени биологично активни растителни извлеци, които изискват разреждане преди употреба. Дори и в минимални количества те оказват мощно въздействие върху човешкото тяло. Затова начинът, по който ги използваме, и количеството им са решаващи, ако искаме да си помогнем с тях без опасност да си навредим. „Колкото по-малко, толкова по-добре“ е небезизвестната максима в ароматерапията.

Високата концентрация на биологично активни вещества в етеричните масла изисква да ги разреждаме, преди да влязат в досег с нашата кожа. Разтварят се в мазнини, преди да се нанесат по тялото – най-често в растителни масла като бадемово, кокосово, маслиново и други. 4 – 5 капки етерично в 10 мл растително масло са обикновено напълно достатъчни, за да постигнем желания резултат.

Ако попаднат неразредени върху кожата ни или особено върху лигавиците и други нежни тъкани в тялото, някои етерични масла като ригана и канелата например могат да предизвикат кожно раздразнение, болка, възпаление, дори алергичен отговор. Не бива да попадат в очите дори и разредени.

Не се използват за промиване на носната кухина. За тези по-чувствителни места от тялото вместо тях се използват хидролати.

Преди да се добавят към водата във ваната (приятен и чудесен начин да ги използваме), етеричните масла също се разреждат в малко количество растително масло или подходящ емулгатор. По този начин няма опасност те да попаднат неразредени в досег с нашата кожа и да предизвикат неприятни усещания или дори изгаряния и мехури. Причината е, че етеричните масла не се разтварят във водата.



2. Някои етерични масла не трябва да се използват преди излагане на слънце. Лято е, излагаме тялото си на топлите слънчеви лъчи. Понякога изгаряме, а етерични масла като от лавандула и лайка например могат бързо да успокоят и охладят зачервената и възпалена от слънцето кожа. В същото време има цяла група етерични масла, които могат да направят кожата ни още по-чувствителна към слънцето и дори да предизвикат изгаряне. Това са известните „фототоксични“ масла, като например тези от бергамот, лайм, лимон, грейпфрут. Добре е да избягваме да ги нанасяме по тялото си преди плаж или солариум, защото под въздействието на UV лъчите те правят кожата ни силно фоточувствителна. Преди да покажем на слънце местата от тялото, които сме обработили с някое от тези масла, трябва да изминат поне 12 часа. И още нещо – макар че могат да успокоят зачервената от слънцето кожа, етеричните масла не могат да я предпазят от увреждащото въздействие на UV лъчите.



3. Етеричните масла следва да се използват много внимателно от малки деца и бременни. Заради силно активните химични съединения в състава им етеричните масла се оказват доста силни за по-чувствителните, като бебета, малки деца и бременни жени. Нежеланите последици са свързани с чувствителността на бебешката кожа, уязвимия организъм на бъдещата майка и преминаването на съставките на етеричните масла през плацентата. Бременните жени следва да се въздържат от каквато и да е употреба на етерични масла през първия триместър от бременността, а след това е допустима внимателната им употреба в малки количества, и то само външно.



4. Етеричните масла не се поглъщат с вода, чай, кафе и други течности. Противно на широко разпространената напоследък практика етеричните масла не се приемат през устата всеки ден, без да има основателна причина за това. Те не са хранителни добавки, нито средства за овкусяване на храна и напитки. Мощните биологично активни съединения в тях ги нареждат повече сред лечебните вещества. Вътрешният им прием е част от методите на медицинската ароматерапия. Той се извършва под ръководството и наблюдението на клиничен ароматерапевт и след внимателното им дозиране, разреждане в масло и поставяне в специални капсули, като се спазва индивидуален протокол за терапия. Кои са най-често наблюдаваните нежелани следствия и вреди от ежедневното „пиене“ на етерични масла, особено без подходящото им разреждане в маслен носител? Възможно е да се получи раздразнение на лигавиците в устната кухина, гърлото, хранопровода и стомаха, придружено от усещане за парене, дразнене, неразположение и болка в стомаха. Особено застрашени от това са хората с чувствителен стомах или заболявания като гастрит, язва, гастроезофагеален рефлукс.

При продължителен, ежедневен вътрешен прием на неразредени етерични масла, особено в по-високи дози, е възможно увреждане на хранопровода и стомаха, дисбиоза в чревния тракт, дори увреждане на черния дроб. А ако се вземат едновременно медикаменти и се поглъщат етерични масла, съществува и опасност от лекарствени взаимодействия, която не е за подценяване. Особено внимателни трябва да са хората, приемащи лекарства за диабет, високо кръвно, антидепресанти, антикоагуланти. Важно е също така маслата да са извлечени по начин, който ги прави подходящи за вътрешна употреба. Това трябва да е изрично описано в листовката.

Ароматерапията предлага една друга, напълно безопасна, по-мека, но достатъчно мощна като лечебно влияние алтернатива на етеричните масла за вътрешен прием. Това са хидролатите, познати с по-разпространеното название „флорални води“. Извлечени от същите ароматни растения, както и етеричните масла, те могат да се пият, разредени или не, в малки количества и са особено подходящи за всички случаи, в които етеричните масла са неприложими или нежелани. Например за обработване на лигавици, очи, чувствителна или увредена кожа, при бебета и новородени. Наситеността на етеричномаслени молекули в хидролатите е ниска и няма заплаха от поглъщане на етеричните масла. Никога не приемайте етерични масла  вътрешно, ако това не е изрично написано на етикетите!



5. Етеричните масла са напълно безопасни, когато се използват правилно. Това означава, първо, да бъдат подбрани изцяло в зависимост от личните нужди и особености на човека, който ще ги използва. Второ, да бъдат употребени по най-подходящия за случая начин, било то с нанасяне върху тялото, вдишване, вана или друго. И трето, да бъдат избрани най-подходящото за човека и целта количество, продължителност и честота на тяхната употреба.

А за да сме в състояние да извършим тази преценка, е нужно да се научим. Не е достатъчно да проверим набързо какво е написано като съвети и идеи в социалните мрежи. Информацията там е неточна, противоречива и често подвеждаща. Нужно е систематизирано и надеждно обучение по ароматерапия, а такова вече се предлага и в България.

Пролетина Стоянова, Христина Христова, Българска академия „Ароматерапия"



КОНТАКТИ
МаКаСа
гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22
0893 770 988
info@makasa.org
facebook

Статията е публикувана в Списание 8, бр.7/2024
Вашето зрение може да предскаже деменция 12 години преди диагнозата Здраве

Вашето зрение може да предскаже деменция 12 години преди диагнозата

Хората, които четат и гледат телевизия, имат по-добра памет

Суперсилата на вашите чревни бактерии: бутиратът Здраве

Суперсилата на вашите чревни бактерии: бутиратът

Той потиска възпаленията в червата, повишава имунната защита, намалява апетита и риска от диабет

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата Здраве

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата

Фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри

Диабетът е възпалително заболяване Здраве

Диабетът е възпалително заболяване

Затлъстяването води до хронично системно възпаление и инсулинова резистентност

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има! Здраве

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки

Хармонизатори за дома и хората Здраве

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза