
Американски учени от Югозападния университет на Тексас откриха тревожен механизъм, който свързва популярни хранителни добавки с развитието на хипертония. Фосфатите от преработените храни могат да проникнат в мозъка и да предизвикат опасна верижна реакция, която води до високо кръвно налягане. Проучването е публикувано в научното списание Circulation.
Фосфатните добавки (E338-E343, E450-E452) се използват широко в хранително-вкусовата промишленост като консерванти и стабилизатори. Те се намират в колбаси, топени сирена, газирани напитки и други продукти с дълъг срок на годност. Хората ги употребяват 2-3 пъти повече от препоръчителната норма, без дори да го осъзнават.
Екипът установил, че излишните фосфати драстично повишават нивата на протеин, наречен FGF23, в кръвта. Протеинът преминава кръвно-мозъчната бариера и задейства FGFR4 рецепторите в мозъчния ствол. Това предизвиква верижна реакция, претоварвайки симпатиковата нервна система. Резултатът е продължително повишаване на кръвното налягане, дори в покой.