Подкрепете ни!




Изкуство28 август 2020

Какъв е смисълът на любовта?

Покъртителната история за безкористната любов между Едит Пиаф и Тео Сарапо


Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org
Днес ще си припомним за една дълбоко романтична любов между възрастна, смъртоносно болна жена и един млад красавец в разцвета на силите си. За личния живот на известната френска дива Едит Пиаф са изписани томове  -  тя застава за венчавка пред олтара на православната църква, въпреки че е католичка, когато е на 47 години - година преди смъртта си. Певицата боледува от рак и изглежда състарена, с дълбоки бръчки, бледа, с почти опадала коса, докато съпругът й е олицетворение на здравето и младостта - красив като гръцки бог.

Суровите изпитания на Врабчето

Съдбата цял живот е подлагала Врабчето на непосилни изпитания. Любимият й мъж Марсел Сердан  загива в самолетна катастрофа на път към нея през океана. Едит изпада в тежка депресия: тя започна да употребява морфин и алкохол, което я довежда до делириум и психични припадъци. Тя опитва да се самоубие, но скачането й от прозореца е осуетено. Връща се отново на улицата. Облечена в дрипи, тя се опитва да пее по улиците на Париж, а през нощта води непознати мъже в стаята си.
Изглежда, че тази трагедия е разрушила звездата Пиаф завинаги. Мнозина смятат, че никой и нищо не може да я върне на сцената и в предишния й живот. Но те грешат. Тази малка крехка жена излиза отново на сцената и пее, радвайки публиката не само с таланта си, но и с огромната си непреклонна сила на ума.

Изпитанията продължават, както и нейният невероятен хъс да оцелява при всякакви обстоятелства. Следват две автомобилни катастрофи, в които Пиаф попада през 50-те години на миналия век. Крехкото й тяло е разклатено из основи. Отново изглежда, че животът е спрял в мъртва точка. Но на хоризонта се появява младият гръцки емигрант, фризьор по професия, който в труден момент й предлага ръката и сърцето си. Той е Теофанис Ламбукас, последната любов и втори съпруг на парижката звезда.
„Когато не умирам от любов, когато нямам от какво да умра, аз съм готова да умра!“ - казва Едит, за която мисълта за самота е непоносима. „Не обичам самотата. Страшната самота, която те притиска в прегръдка призори или привечер, когато се питаш, струва ли си да живееш и защо да живееш?"
Едит се среща с Ламбукас в болницата. Той идва на посещение като фен на певицата и носи подарък: малка кукла от Гърция, която уж носи късмет. Младият мъж започва да посещава Пиаф често, като всеки път носи нови и нови малки подаръци, на които Едит се радва като дете. При едно от свижданията си Тео се престрашава и прави предложение на Едит.

47-годишната дива категорично отказва. Никога не е допускала, че след Марсел може да се влюби в някого друг и да го пусне в живота си. Освен това Тео е с 20 години по-млад от нея. И тя е малка съсухрена жена, осакатена от живота, застанала на ръба на вечността...

Тя отказва брак, но не го гони. Той може с часове да седи до пианото и да я слуша. Опитва се да отгатне желанията й преди още тя да ги е формулирала вербално. Младият мъж не се смущава нито от двайсетгодишната разлика във възрастта, нито от болестта на Пиаф. По това време лекарите са поставили на певицата диагнозата тежък артрит, а не след дълго става ясно и за рака на черния дроб.

Тя се опитва да стане продуцент на Тео, който, докато работи като фризьор, мечтае и за голямата сцена, както и за възможността певицата да го изведе под светлините на прожекторите.
Това тя го може. Пиаф е "изстреляла" на звездната сцена в средата на 50-те години на миналия век Ив Монтан, Еди Константин, Шарл Азнавур. Ако Едит можела да помогне с нещо, тя със сигурност го правела без колебание. Помагала е на бедните, правила е крупни дарения на църквата, веднъж спасила известната концертна зала Олимпия от фалит. Винаги е била щедра и безкористна: „Тя се е родила като врабче, живяла като врабче, умряла като врабче“.


Тя каза "да"

Усилията на Пиаф да извая от Тео нова звезда този път не се увенчават с успех. Публиката приема първите му изяви като певец доста резервирано, даже студено. Хората се подсмихват на странния дует - цял Париж смята Тео за жиголо. Пиаф не бърза да се омъжва, въпреки че наистина е щастлива с Тео. Тя му измисля артистичната фамилия Сарапо, което от гръцки звучи като  - „Обичам те“. Въпреки че не одобрява неравностойните бракове и е много болна и суеверна, певицата накрая склонява да се омъжи за любимия си.


Суеверие и мистика в живота на Пиаф

Певицата винаги се е вълнувала от окултното и суеверията. След смъртта на Марсел Чердан тя се увлича по спиритизма и навсякъде носи магическата въртяща се дъска, чрез която общува с духовете на покойниците. В интерес на истината трябва да се отбележи един странен факт. Обикаляйки Америка с турнета, тя и нейният екип летят от град на град със самолети. В деня на полета от Чикаго до Сан Франциско, духовете предсказали на Пиаф, че на 22 март ще има самолетна катастрофа и ще загинат всички на борда. Певицата отменя пътуването на екипа си. Пророчеството, уви, се сбъдва.
Преди концерт тя е изпълнявала няколко ритуала зад кулисите - кръстела се, кланяла се, целувала свещения медальон, с който никога не се разделяла, правела знаци, изобразяващи рога на дявол и т.н.


Печалният край

Париж е разбунен от този нелеп брак. Интригантите  и журналистите убедено подклаждат версията, че Тео го е направил само от користни подбуди и с тайна цел за облаги. Но никой не може и да допусне, нито да си представи, че голямата звезда няма и една стотинка настрана, че всичко е похарчено за наркотици, безсмислени изхвърляния, алкохол, почерпки и пак наркотици, с които подкрепяла осакатеното си тяло.

Младоженецът e неотлъчно до жена си. Всеки ден той доказва необяснимата си любов - храни я с лъжичка, преоблича я, чете й на глас книги, обсипва я с подаръци, озарява с присъствието си последните й тежки дни. След 11 месеца брак, малко преди да си отиде, 
Пиаф казва: „Не заслужавах Тео, но го получих ...“
Стотици хиляди французи я изпращат в последния й път. Погребана е в гробището Père Lachaise. Католическата църква отказа да направи опело, защото "покойната е живяла в грях". 

Тео Сарапо, обвиненият в корист, след смъртта на жена си се оказва с огромно наследство... от дългове. Седем милиона франка борчове. Той знаел за тях дори когато предложил на Пиаф да се оженят, твърдят биографите на двамата. Започва да връща дълговете по малко, но не успява да се издължи. През 1970-а, близо 7 години след смъртта на жена си, загива в катастрофа на пътя. На 34 е, когато умира.

Още по темата:

Картини излизат от рамките си и оживяват в Лондон Изкуство

Картини излизат от рамките си и оживяват в Лондон

Посетителите на четири галерии стават част от сюжета на 42 световноизвестни платна

Съществуват ли невидими хора? Според науката не, според късото кино – да. Изкуство

Съществуват ли невидими хора? Според науката не, според късото кино – да.

Вижте новия подбор на „Кинематограф“ и може да спечелите брой на Списание 8

Твоя единствена радост да бъде радост да даваш… Изкуство

Твоя единствена радост да бъде радост да даваш…

Три стихотворения за женската същност

Музеят Ел Прадо променя текстовете, описващи картините Изкуство

Музеят Ел Прадо променя текстовете, описващи картините

Целта е да не се засягат хората с увреждания

Всичко е любов Изкуство

Всичко е любов

В памет на Иван Иванов (16 декември 1951 - 31 януари 2024)

„Зима“ – късометражна песен за сняг и лед Изкуство

„Зима“ – късометражна песен за сняг и лед

Кинематограф ни повежда на кино пътешествие сред студовете на планетата

Няма такова нещо като прошка, хората просто имат къса памет Изкуство

Няма такова нещо като прошка, хората просто имат къса памет

Тайните истини на вселената според „истинския детектив“ Ръст Коул

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си Изкуство

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си

103 години от рождението на един от най-големите следвоенни писатели – Фридрих Дюренмат

Любовта започва с големи чувства и завършва с дребни кавги Изкуство

Любовта започва с големи чувства и завършва с дребни кавги

Андре Мороа: „Животът е кратък – това е разбираемо, но в сравнение с кое?“

Белведере показва онлайн 626 изложби от последните 100 години Изкуство

Белведере показва онлайн 626 изложби от последните 100 години

Всяка експозиция от сега нататък ще бъде включена във виртуалната хроника

Повей, буйни мой ветре и всяка болка в нас с обич разпилей Изкуство

Повей, буйни мой ветре и всяка болка в нас с обич разпилей

Преди 52 години си отива от този свят незабравимата Паша Христова

До 7 януари е изложбата на Златю Бояджиев в Двореца Изкуство

До 7 януари е изложбата на Златю Бояджиев в Двореца

12 зали представят творбите на големия български художник

За първи път в България: Мюзикълът „Звукът на музиката“ на сцената на Софийската опера Изкуство

За първи път в България: Мюзикълът „Звукът на музиката“ на сцената на Софийската опера

Премиерата е на 9 януари 2024 г., следващите спектакли са на 10,16, 17, 30 и 31 януари