Подкрепете ни!




ИзкуствоЕкатерина Ангелова / 24 ноември 2021

Трагичната съдба на холивудската актриса Джуди Гарланд

Магьосничката от Оз отрано е „закърмена” с наркотици – първо от своята майка, по-късно и от работодателите си


Трагичната съдба на холивудската актриса Джуди Гарланд
Джуди Гарланд е една от иконите на американското кино на XX век. Професионалният й път е бляскав, изпълнен с множество прекрасно изиграни роли. До един момент. За разлика от успехите й в киното, личният й живот и светът вътре в нея се разпадат стремглаво и логично достигат своя трагичен край.

Нежеланото дете
Драмата в живота на Джуди Гарланд започва още преди нейната поява на белия свят. Родителите й не очаквали още едно дете (вече имали две момиченца) и така новината за бременността на майка й не била никак приятна изненада за тях. Абортът обаче бил забранен по това време в САЩ, така че двойката била принудена да задържи плода.

Нежеланото дете се ражда на 10 юни 1922 г. в Минесота и е записано под името Франсис Етел Гъм. В ранните години на бъдещата звезда атмосферата в семейството е напрегната, враждебна, хладна, най-вече провокирана от хомосексуалните връзки на баща й.
В свое интервю десетилетия по-късно Джуди Гарланд споделя:„Доколкото си спомням, родителите ми се разделяха и събираха постоянно. Беше ми много трудно да разбера тези процеси и ясно си спомням страха, който изпитвах от тези раздели“.
Франк и съпругата му Етел са артисти и от съвсем малки приобщават дъщерите си към света на шоубизнеса. Едва на 2 години и половина Джуди изпълнява първата си роля пред публика – пее „Jingle Bells” в Коледно шоу. Също така започва да играе, пее и танцува в трио със сестрите си – Мери Джейн и Дороти Вирджиния под псевдонима Сестрите Гъм. Но надниквайки по-дълбоко в този период, освен светлините на прожекторите и аплаузите на публиката, ще открием още нещо – тъгата и чувството, че детето не е желано.
Ето какво казва самата Джуди Гарланд по този повод:„Единствените моменти, в които се чувствах желана, когато бях дете, бяха тези, в които съм на сцената“.
Тъпкана с медикаменти
Още от дете, Джуди и двете й по-големи сестри са третирани като продукт. Както по-късно ще заяви нашата днешна героиня: „Майка ми беше истинската лукава вещица на Запада“. Може и така да е било, особено като се има предвид фактът, че още преди да навърши 10 години, Джуди е била тъпкана от майка си с медикаменти, за да „подобри представянето й на сцената“. Първо стимулиращи, за да има повече енергия, докато играе, след което успокоителни, за да снижат превъзбудата й и да може да заспи. Освен това, изпълненията на Сестрите Гъм, по-късно известни като сестрите Гарланд,се превръщат в основния доход на семейството. По-късно Бейби Гъм, както наричат Джуди, започва да се изявява самостоятелно. Пътува с майка си из цяла Америка като изнася представления из нощни клубове, кабарета, хотели и театри.

На 13 г. талантливата изпълнителка вече е популярна. Тя подписва договор с Метро-Голдуин-Майер
(MGM). Изиграва няколко филмови роли, една от които в „Парад на свинската кожа“ (1936), но след това настъпва затишие. Тийнейджърката няма никакви ангажименти и кариерата й виси на косъм. През същата година баща й си отива от този свят от менингит.



Магьосницата от Оз
Но идва големият момент. 16-годишната Джуди Гарланд е избрана за главната роля в мюзикъла „Магьосникът от Оз“ (1939). Това е едно от най-забележителните й и известни превъплъщения в света на киното. Тя обаче (разбира се в ролята на Дороти Гейл) е подложена на огромен стрес и нови големи отговорности. От компанията решават, че е малко „пълничка“ и я подлагат на строга диета. В менюто й присъстват само пилешка супа, салата и извара. Това какво и колко да яде се оказва най-болезненият спомен от тийнейджърския период на актрисата по-късно. Диетата й е придружена със задължителен спорт – плуване, туризъм, тенис, бадмингтон и др. Освен това схемата с взимането на медикаменти продължава. Този път от самата продукция й дават амфетамини, за да има енергия и сили по време на снимките, и барбитурати (успокоителни) след това, за да може да заспи.

В този период започва най-голямата драма в живота на звездата – пристрастяването й към наркотиците и постоянната битка с тях. След големия пробив на екрана, Джуди става истинска знаменитост и ангажиментите започват да валят. Говори се, че била толкова заета, че дори не успяла да гледа „Магьосникът от Оз“, когато излязъл. Направила го чак година по-късно. Изпълнението й в мюзикъла, наред с трогателното изпяване на „Over the Rainbow” й донасят „Оскар” за непълнолетни.

Джуди Гарланд се превръща в една от най-ярките звезди от така наречената Златна ера на Холивуд. Тя е актриса, певица, танцьорка и талантлива изпълнителка в мюзикъли, филми и театрални представления. Работи и в множество телевизионни и радио предавания. Изнася концерти. Печели много награди и отличия, сред които Златен глобус, награда Тони, Грами и няколко номинации за „Оскар”. Някои от най-впечатляващите й роли са тези в „Магьосникът от Оз“ (1939) , „Срещни ме в Сейнт Луис“ (1944), „Великденски парад“ (1948), „Роди се звезда“ (1954) и др.

Опити за самоубийство
С времето проблемите й с наркотиците и алкохола се задълбочават. Тя започва да халюцинира и да обвинява колегите си за несъществуващи неща. Постоянно закъснява или въобще не се появява на снимки. Така талантливата актриса започва да губи роли в големи проекти. От MGM прекратяват договора си с нея.

През годините актрисата прави няколко опита за самоубийство. Претърпява множество нервни сривове и често е настанявана в рехабилитационни центрове. Среща се с психолози и психиатри, но нищо не помага. Зависимостта към наркотиците и алкохола, личностното разстройство и депресията така и не я напускат до края на живота й.
По повод един от опитите си за самоубийство Гарланд казва:„Исках да затъмня бъдещето, както и миналото. Исках да нараня себе си и всички, които са ме наранили“.


Неуспешни връзки
Освен в капана на зависимостите, Джуди Гарланд е хваната и в друг капан – този на неуспешните връзки с мъжете. Едва 18-годишна актрисата минава за първи път под венчилото. Забременява, но майка й, съпругът й и работодателите й от MGM я заставят да направи аборт. Това е още един тежък удар в живота на младата звезда. Три години по-късно двойката се развежда. А междувременно Джуди прави втори аборт от извънбрачна връзка. Следват още 3 неуспешни брака и множество краткотрайни връзки в биографията на Гарланд. Една от аферите й е с именития Франк Синатра.

Холивудската знаменитост се превръща в икона за гей общността в Америка и по света. Мнозина смятат, че това е така, защото хората с различна сексуална ориентация се идентифицират с нея, тъй като и те, и тя минават през много страдания. Освен това екранният й образ на Дороти в „Магьосникът от Оз“ приема с лекота различните и става техен приятел, помага им и се сближава с тях. Това също мнозина изтъкват като причина за любопитното явление.

През март 1969 г. Джуди подписва брак с последния си, пети подред съпруг - Мики Дийнс. Само три месеца по-късно обаче (на 22 юни) 47-годишната Джуди Гарланд се пренася далече – някъде „over the rainbow“ – както пее в „Магьосникът от Оз“. Причина за смъртта й е свръхдоза барбитурати, която според аутопсията и специалистите е определена като „случайна“.

Освен голямата слава и незабравимите си роли, Джуди Гарланд оставя още едно щедро наследство на света на шоубизнеса - децата си Лайза Минели, Лорна Луфт и Джоуи Луфт.

През 2019 г. на бял свят се появи драматичната холивудска продукция „Джуди“, базирана на живота на Джуди Гарланд. В главната роля е Рене Зелуегър, която спечели Оскар за изпълнението си.

Още по темата:

Картини излизат от рамките си и оживяват в Лондон Изкуство

Картини излизат от рамките си и оживяват в Лондон

Посетителите на четири галерии стават част от сюжета на 42 световноизвестни платна

Съществуват ли невидими хора? Според науката не, според късото кино – да. Изкуство

Съществуват ли невидими хора? Според науката не, според късото кино – да.

Вижте новия подбор на „Кинематограф“ и може да спечелите брой на Списание 8

Твоя единствена радост да бъде радост да даваш… Изкуство

Твоя единствена радост да бъде радост да даваш…

Три стихотворения за женската същност

Музеят Ел Прадо променя текстовете, описващи картините Изкуство

Музеят Ел Прадо променя текстовете, описващи картините

Целта е да не се засягат хората с увреждания

Всичко е любов Изкуство

Всичко е любов

В памет на Иван Иванов (16 декември 1951 - 31 януари 2024)

„Зима“ – късометражна песен за сняг и лед Изкуство

„Зима“ – късометражна песен за сняг и лед

Кинематограф ни повежда на кино пътешествие сред студовете на планетата

Няма такова нещо като прошка, хората просто имат къса памет Изкуство

Няма такова нещо като прошка, хората просто имат къса памет

Тайните истини на вселената според „истинския детектив“ Ръст Коул

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си Изкуство

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си

103 години от рождението на един от най-големите следвоенни писатели – Фридрих Дюренмат

Любовта започва с големи чувства и завършва с дребни кавги Изкуство

Любовта започва с големи чувства и завършва с дребни кавги

Андре Мороа: „Животът е кратък – това е разбираемо, но в сравнение с кое?“

Белведере показва онлайн 626 изложби от последните 100 години Изкуство

Белведере показва онлайн 626 изложби от последните 100 години

Всяка експозиция от сега нататък ще бъде включена във виртуалната хроника

Повей, буйни мой ветре и всяка болка в нас с обич разпилей Изкуство

Повей, буйни мой ветре и всяка болка в нас с обич разпилей

Преди 52 години си отива от този свят незабравимата Паша Христова

До 7 януари е изложбата на Златю Бояджиев в Двореца Изкуство

До 7 януари е изложбата на Златю Бояджиев в Двореца

12 зали представят творбите на големия български художник

За първи път в България: Мюзикълът „Звукът на музиката“ на сцената на Софийската опера Изкуство

За първи път в България: Мюзикълът „Звукът на музиката“ на сцената на Софийската опера

Премиерата е на 9 януари 2024 г., следващите спектакли са на 10,16, 17, 30 и 31 януари