Подкрепете ни!




ИзкуствоСилвия Лефтерова, снимка Добрин Кашавелов / 10 юли 2024

Еуниката спасява животи

Търсете издателството със знак пеперуда, то дава криле на духа и здраве на тялото


Владимир Шишков
Владимир Шишков
Влечението по стойностните четива винаги е присъствало в живота на Владимир Шишков, но тласък на начинанието с издаването на книги дава здравословен проблем. След период на боледуване и неуспешно лечение Владимир намира решение в източните практики и здравословното хранене. Древните практики и естествения начин на живот, при който тялото се лекува само не само му помагат при битката със заболяването на опорно-двигателния апарат, но и го вдъхновяват да създаде издателство „Еуниката“.

Еуника е вид пеперуда, тя се превръща в емблема на издателството, тъй като е символ на лекота и красота и я свързваме с подвижността на ума и жаждата за свобода и знания.

Първите две издадени книги – „Цигун за здраве“ на Станчо Станев и бестселърът на д-р Джоуел Фърмън „Да се храним, за да живеем“, дълбоко отразяват идеята на дълголетието – да се движим естествено и храним здравословно, за да живеем добре.

Началото

„Началото винаги е трудно, особено когато се впускаш в начинание, за което не знаеш нищо и нямаш опит. Идват моменти, в които трябва да оцелееш финансово, а името ти или това на продукта не се познава. Трябваше да работим много здраво.“ Тази история разказва Владимир и той признава, че трудности има, особено когато в България подкрепата за бранша е минимална. При съпоставката с други държави от Шишков разбираме, че съществуват специални закони за защита на книжното богатство и нулево ДДС, които като взети мерки оказват въздействие върху броя на читателите.

Читателите

В този ред на мисли стигаме и до въпроса за желанието на българите да четат. „Читателите се различават в зависимост от издателството. Сходството между българските читатели е заинтересоваността им в сферата на здравето. Тази тема е не само общонародна, но и общочовешка“, обяснява Владимир. Според него българите четат, но го правят по различни начини. Той в никакъв случай не заклеймява онлайн медийните източници, тъй като всички сме част от това технологично общество, но за него чувството да четеш хартиена книга е преживяване, което придава различен смисъл на прочетеното. То е като свещенодействие – никога не се върши набързо и между другото. И винаги – с почит и уважение. Това разбиране за нещата е причината, поради която въпреки препятствията издателството продължава да радва читателите си с нови заглавия.

Най-успешните книги

 „Мога да кажа, че най-много се търсят книгите ни на здравна тематика, които намериха хиляди почитатели, като за някои от тях сме имали запитвания месеци преди да излязат на пазара“, твърди издателят. Издадените книги, които носят истинско удовлетворение за него, са много.

Тези, които се открояват като специални проекти, са поредиците за деца в сътрудничество с д-р Емилова, книгите за пътувания и бизнес, тази за биткойн валутата и книгите на известния журналист Джулиан Асанж.

Осмели се да знаеш

Владимир предпочита да няма любими автори. Почитател е на казаното от Платон, че при фаворизиране на образ или продукт той се превръща в идол, в култ. Като негласен девиз на издателството Шишков цитира Хораций и Кант: Sapere aude – „Осмели се да знаеш“.

Работата си Владимир намира едновременно за призвание, но и възможност да се запознава с все повече автори и техните произведения. Позитивността, с която го зареждат читателите по време на събития и от получената обратна връзка, е достатъчна, за да се чувства щастлив от постигнатото, въпреки положения усилен труд.

Бъдещето

Според Владимир то крие много възможности за българските автори. Той е уверен, че някои от тях ще станат известни за международната публика и това ще открие хоризонтите както за българите към света, така и за света към българите.

„Мечтая си да продължа да издавам книги в области, които са полезни на хората и ги развиват, книги, които променят съдби“, признава издателят. Доблестна е мечтата на Владимир Шишков и благодарение на „Еуниката“ тя се превръща в действителност.


Контакти:
Издателство Еуниката
бул. "П. Евтимий" 2А
тел.: 0988931705
мейл.: info@eunicata.com
https://www.facebook.com/eunicata/

Някои нови книги и бестселъри от издателство Еуниката


Можем да съхраним младостта


Енциклопедичните книги на д-р Майкъл Грегър са познати вече на милиони хора по целия свят, но най-новото издание, което държите в ръцете си, представлява своеобразен венец на изследователската му работа и предлага мощни алтернативи за цялостна превенция и доминация над болестите, а също така за удължаване и укрепване на младостта, енергията, функционалното и психическо здраве и красотата на човека на всяка възраст. Тази съкровищница от знания в областта на здравето ще отвори безброй прозорци в съзнанието Ви към вселени от мъдрост, ще Ви обогати с практически и теоретични познания.

Заредете тялото с фибри


Д-р Уил Булсевиц е изтъкнат практикуващ гастроентеролог, който се занимава и с клинични изследвания и за пръв път успява да събере и представи достъпно в една книга огромна по обем и сложна информация за водещата наука от последните години в областта на микробиотата. Книгата ни помага да разберем теорията и практиката на здравословното хранене, от гледна точка не само на чревното здраве, но и на цялостния ни имунитет и физиологичен баланс. Д-р Булсевиц успява достъпно да ни обясни защо е важно да храним правилно нашите чревни бактерии, които се грижат на свой ред за нас, а страхотните рецепти в края на книгата ни въвеждат в света на най-вкусната и полезна храна, която да удължи и подобри живота ни. Добре дошли в чудното царство на микробиотата, през което ще ви преведе умело един изключителен лекар и учен!

Краят на диабета



Въпреки това, което може би сте чували, диабетът не е състояние за цял живот и не е задължително да съкрати продължителността на живота ви или да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност, слепота или други животозастрашаващи заболявания. Всъщност повечето диабетици могат да се откажат от лекарствата и да станат 100 процента здрави само с няколко прости стъпки. В „Краят на диабета“ д-р Джоуел Фърмън показва как можете да предотвратите и обърнете диабета и свързаните с него симптоми и едновременно с това да отслабнете. Докато установеният медицински протокол има за цел да контролира диабета чрез ограничаване на приема на въглехидрати, проследяване на нивата на глюкозата и предписване на безкрайни дози лекарства, д-р Фърмън вярва, че този дългогодишен подход за борба с диабета е грешен - и вероятно фатален. Д-р Фърмън е автор на бестселъри като: Да се храним, за да живеем, Супер имунитет, Краят на диабета, Краят на диетите, Защитете детето си от болести.

Можем да сме здрави


"В съвремието ни, когато всичко е комерсиализирано до такава степен, че и опазването на нашето здраве бива подложено на агресивен маркетинг, един човек се осмелява да изкара на бял свят огромното количество натрупани знания, базирани на десетилетия проучвания, без да има за цел да ни продаде нищо тайно и чудотворно, т.е. поредната илюзия. Просто фактите такива, каквито са!"
Д-р Людмила Емилова, ръководител на медицински център

Можем без диети


Д-р Майкъл Грегър нарича тази забележителна книга “Изследователски роман в четири части”, но тя може спокойно да бъде наречена и “Енциклопедия на съвременната диетология”. Това се дължи на факта, че книгата съдържа в себе си най-новата научна информация за изключителното разнообразие от методи, режими, диети, трикове и научни изследвания, а също доказателствата за това КОИ, КАК и до КОЛКО работят всички те.  „Можем без диети“ предлага както огромен арсенал за опитния диетолог и сериозния лекар и учен, така и стегната и проста програма за обикновения читател, който иска да живеее пълноценно и в отлично здраве.

Революцията периодично гладуване


Представете си, че има лечение, за което не трябва да плащате, което може винаги да използвате съвсем сам и без помощта на утвърдени лекари, учени и скъпа фармацевтика или сложни уреди. Представете си, че всеки от нас го носи в себе си и може разумно да го ползва за подобряване или дори трайно лекуване на много състояния като: Алцхаймер, артрит, астма, аутизъм, болест на Крон, различни възпаления, депресия, регулиране на кръвната захар или диабет, затлъстяване, хипертония, инсулт, инфаркт, колит, метаболитен синдром, множествена склероза, неврологични разстройства, остеоартрит, затлъстяване, Паркинсон, за преодоляване на последствията от лъчетерапия, химиотерапия или COVID-19, при ракови, чернодробни, хронични заболявания, и т.н.  Последвайте автора в този необичаен труд - време е за революция в мисленето, която да ни направи по-здрави и дълголетни!

Да променим играта


В тази необикновена и нова като подход книга авторът дава отговор на въпроса „Как може да бъдем по-добри във всичко, с което се занимаваме като човешки същества?“ Дейв Аспри, един от пионерите в областта на биохакерството, е невероятно разностранна личност и успешен предприемач, решил да сподели не само своя, но и опита на над 400 от най-известните и успели в своите области хора, които познава лично и интервюира в своя подкаст. Променете живота си завинаги с помощта на десетките лекари, инженери, психолози, предприемачи-мултимилионери, атлети, хора на изкуството, науката, спорта и всяка област на човешките познания и постижения, които говорят искрено от страниците на една забележителна книга.

Основи на биткойн и блокчейн


ИНТЕНЗИВНО ВЪВЕДЕНИЕ В ЕВОЛЮЦИЯТА НА ПАРИТЕ, ИНВЕСТИЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ НА КРИПТОВАЛУТИТЕ И БЛОКЧЕЙН
(допълнителни материали и връзки)
Разбирането на света на криптовалутите и блокчейн не е задължително трудно и напрегнато. С това всеобхватно ръководство постепенно ще научите всичко, което трябва да знаете от историята на парите и техните успехи и неуспехи, през внимателно въведение в криптографията, до най-новото относно криптовалутите, първоначалните предлагания на монети (ICO) и публичните и корпоративни блокчейни. „Основи на биткойн и блокчейн“ осигурява балансирано и освободено от рекламен шум представяне на основните концепции зад редица революционни технологии. Изданието покрива основите, като същевременно доставя удоволствие на читателя с малко известни обстоятелства и детайли, които дори хора от индустрията ще оценят. Антъни Луис има опит не само в банковата сфера и като трейдър, а също като специалист по финансови технологии. Впоследствие от света на традиционните финанси се насочва към новите блокчейн технологии и крипто валути.

Джулиан Асанж с неговите собствени думи



„Хората често питат: „Какво мога да направя?“ Отговорът не е толкова труден: научете как е устроен светът. Противопоставяйте се на изявленията и намеренията на онези, които се стремят да ни контролират зад фасада на демокрация и монархия. Обединете се в обща цел и общ принцип за проектиране, изграждане, документиране, финансиране и защита. Учете се. Противопоставяйте се. Действайте. Сега.“ 
ДЖУЛИАН АСАНЖ

Използвайки прозренията си като най-известният активист на свободата на словото в света, Асанж ни подканва да зададем фундаментални въпроси за начина, по който властта действа в свят, доминиран от вездесъщ интернет и все по-безотговорен елит.
Други книги на Асанж: Шифропънкове

Южноафриканска република


Написана е въз основа на авторско пътуване с помощта на жителя на Йоханесбург Спиро Паизис. Използвани са редица литературни източници. Текстът е придружен от много фотографии, направени предимно от автора. Географското странознание се налага като необходимост в нашия свят. Авторът споделя мислите за географията на френския географ Жан Дреш: „Географията е универсална наука, която обхваща всички науки за човека и земята". В наше време мнозина си задават въпроса, свързан с енциклопедичния характер на американското списание „Нешънъл Джиографик“. Отговорът е, че това е географията, светът и всичко в него.


Тропикът между два океана

По пътищата на Централна Америка



С увлекателна история и богат снимков материал авторката разказва за своето пътуване в страните от Централна Америка. Книгата съдържа ежедневни пътни бележки и размисли за живота на хората в земите, разположени на Тропика между два океана и не толкова познати у нас. На читателите се предлага интересна информация за историята, националната специфика, социалния живот, бита и културата, събрана по време на няколкомесечното пътуване и многобройните лични срещи с хората, наследници на древни цивилизации. Съдържа над 600 авторски фотографии.

Боби в Царството на зеленчуците


Един ден на Владимир му хрумва идеята за книга, която да запознае най-малките с чудната сила на пресните зеленчуци, благодарение на които те растат здрави всеки ден. Д-р Емилова приема предложението му да помогне и двамата създават тази книга, която да четат децата, заедно с техните родители, татковци, баби и дядовци. За да е пъстра и по-интересна, допринасят и рисунките на Ива, а Веско помага за специалните сили. Д-р Людмила Емилова е създател е на медицински център за лечение с природни методи, в който над 50000 пациенти от цял свят са намерили верен път към здравето. Авторът на идеята и историята Владимир Шишков има специални интереси в областта на книгоиздаването на книги за здраве.

Боби на празника на плодовете



Идеята, която идва на Владимир Шишков за поредица от книги за деца, които да им разкажат за чудните сили на зеленчуците и плодовете, събира в един екип него, като  автор на историята,  д-р Емилова, която разработва специалните текстове за картите на героите, Веселин Станков  в ролята на консултант, и  талантливите художнички, които карат историите да оживеят  - в първата книга Ива Груева, а за настояшето издание - Мая Бочева. Надяваме се да научите много интересни и полезни неща от тази история и да се забавлявате. Желаем Ви приятни мигове с Боби и чудните герои от книгата! Книга втора от поредицата за Боби.

Може ли да бъда твоето куче


Ще може ли едно от писмата на Арфи да му помогне да си намери дом на улица „Орехова”? Запознайте се с Арфи - симпатично, но бездомно кученце, което си търси стопанин. Има ли кой да го прибере и да го обича завинаги? Една трогателна и прекрасна история с вълшебните илюстрации и текст на Трой Къмингс.

Дори, Дори Черната овца



Тази забавна и очарователна история за една неустоима пакостница е предназначена за най-малките – и най-големите – и за всички останали възрасти между тях.
Аби Ханлон е бивша учителка. Вдъхновена от разказите на нейните ученици, тя започва да пише собствени разкази за деца и се научава да рисува.
други книги от поредицата: Дори Фантасмагорията и Дори и истинският верен приятел


Статията е публикувана в Списание 8, бр. 5/2024 г.
За паралелните вселени на войната и мира Изкуство

За паралелните вселени на войната и мира

Турски дигитален художник преплете два свята в невероятно въздействащ колаж

На 23 октомври идва „Най-смешното шоу завинаги навсякъде и само за вас” Изкуство

На 23 октомври идва „Най-смешното шоу завинаги навсякъде и само за вас”

„Заглавието е иронично, но и не е, тъй като живеем във века на рекламата“, намига Ива Тодорова

Черен кон ли умира там на белия сняг... Изкуство

Черен кон ли умира там на белия сняг...

На 79 г. си отиде Кирил Маричков

Разширих си клетката, за да не могат да ме дърпат и скубят Изкуство

Разширих си клетката, за да не могат да ме дърпат и скубят

На 92 г. почина големият български художник Иван Вукадинов

Подбрани филми за Земята и Космоса ще се излъчват безплатно в столични паркове Изкуство

Подбрани филми за Земята и Космоса ще се излъчват безплатно в столични паркове

На прожекциите в идните дни може да спечелите и брой на Списание 8

Това, което другите наричат лудост - за мен е единственият разумен начин да обичаш Изкуство

Това, което другите наричат лудост - за мен е единственият разумен начин да обичаш

Франзсоаз Саган: Нищо не предизвиква ревност така, както смехът

Картина на ван Гог разкрива дълбоко разбиране на природните феномени Изкуство

Картина на ван Гог разкрива дълбоко разбиране на природните феномени

Изследват дали художникът е изучавал процесите на атмосферната турбуленция или просто е бил крайно наблюдателен

Как умира лимоновото дърво Изкуство

Как умира лимоновото дърво

Когато бунтът на плодородието вещае погибел

40-ото издание на Аполония завърши с вълнуващ концерт на „Фондацията“ Изкуство

40-ото издание на Аполония завърши с вълнуващ концерт на „Фондацията“

Кирил Маричков беше удостоен със статуетката – знак на „Аполония“, за участието му през годините във Фестивала

Какво би било човечеството, ако не познаваше цветята? Изкуство

Какво би било човечеството, ако не познаваше цветята?

Мълчанието е елементът, в който великите неща се оформят, пише авторът на „Синята птица“

Виена търси нов оригинален прочит на валса „На хубавия син Дунав“ Изкуство

Виена търси нов оригинален прочит на валса „На хубавия син Дунав“

Обявен е международен конкурс за нестандартно изобразяване на вечната музика

Ален Делон: „Бих могъл да ударя човек, но не и животно“ Изкуство

Ален Делон: „Бих могъл да ударя човек, но не и животно“

Светът скърби за своя любимец от киното - мъжа с най-дълбокия син поглед и с най-пленителната усмивка

Х.Уелс: Всички имаме свои машини на времето Изкуство

Х.Уелс: Всички имаме свои машини на времето

Никой не би повярвал, че този свят е наблюдаван отблизо от интелекти, по-големи от човешкия