Подкрепете ни!




ИнтервюАлександра Димитрова / 14 октомври 2019

„Чудната градина” вдъхва надежда на хора с интелектуални и физически увреждания

Д-р Хасан Ефраимов и Мария Методиева от фондация „Св. Николай Чудотворец" дават работа на 22 души с над 51% нетрудоспособност


„Чудната градина” вдъхва надежда на хора с интелектуални и физически увреждания
Лекар, писател и земеделец. Не, не става дума за три различни личности, а за една – доктор Хасан Ефраимов. Човек, който има сетивата да усети едновременно болката на човешката душа, както и тази на майката Земя и да ги трансформира в нещо красиво и благородно – неговите книги и проектът „Чудната градина“.
Доктор Ефраимов е родом от онази тайнствена и магична област в североизточна България, наречена Делиорман, известна още със своите „луди“ джанки, които опияняват съзнанието и не дават покой на ума ти дълго време. Той е гинеколог по професия, пише книги, а отскоро си партнира с Мария Методиева, председател на управителния съвет на фондация „Св. Николай Чудотворец“, в проекта „Чудната градина“ в Добрич.
Двамата обединяват сили в една много смислена и достойна кауза - градина, в която работят хора с интелектуални и физически затруднения. Тя е прекрасна, цветна и жизнерадостна, сякаш се усмихва на всеки, пристъпил в нея и не може да побере цялата палитра от емоции, с която двамата ни събеседници, заедно с техните работници, рисуват ежедневието си.



Намираме се в „Чудната градина". Какво я прави специална за вас?

Хасан Ефраимов: Тя е чудна заради чудесата, които твори - произвежда чудни цветя и зеленчуци и най-голямото богатство в нея са хората. Ние работим с 22 души - 16 от тях с интелектуални затруднения, а останалите с физически увреждания. Нашето условие е, че те трябва да притежават решение на ТЕЛК с над 51% нетрудоспособност, за да се включат в проекта. Целта беше да създадем работа на хора с увреждания и мисля, че успяхме да го направим. Най-младият от тях е на 20, а най-възрастният малко над 50.

Проектът е на фондация „Св. Николай Чудотворец". Как се роди идеята за него?
Мария Методиева: Идеята не е уникална, най-малко, защото подобни политики в Европа съществуват от дълго време, те просто липсват в България. Тук няма социални предприятия, които могат сами да се издържат, няма държавни политики по отношение на трудоспособността на хората с интелектуални затруднения. Не знам дали ще се случи в бъдеще, но ние решихме, че не можем да чакаме и трябва да започнем сами. Получи се, защото когато човек иска да направи нещо, то се случва. С г-н Ефраимов се запознахме благодарение на факта, че той е писател, а аз бях негов фен. Той полюбопитства с какво се занимавам и дойде на първия благотворителен бал на фондацията, където подари книги на всички гости. По-късно той реши премиерният спектакъл на „Джанки в Манхатън" в Добрич да бъде с благотворителен вход.



Кои са най-големите трудности, които срещате в работата си?
Мария Методиева: Това, с което се захванахме, градинарството, не е никак лесно, изисква тежък физически труд, както и умения. Интересното при нас е, че голяма част от нашите работници са с чисто нови трудови книжки - те никога не са работили. Сега дават всичко, на което са способни. Радваме се, че имаме уникален екип. Трудно се свиква с нещо ново, което никога не си правил, на мен самата все още ми е трудно понякога. Работим на открито, а и едва сега създаваме предприятието. Градината построихме върху бунище.
Хасан Ефраимов: В началото работихме върху покрива на защитените жилища, където засадихме първите цветя - около 8000 кофички, които бяха наредени в касетки и част от тях бяха унищожени поради лошите метеорологични условия. Когато следяхме прогнозата за времето, си инсталирах приложение на телефона, което представлява радар в реално време, и по цял ден гледах накъде се движат облаците и ако видя, че идва буря, трупахме касетките една върху друга и накрая поставяхме една празна. Така успявахме да спасим растенията. Медиите много ни помогнаха - за тях беше истинска сензация, че някъде има цветя, които се произвеждат от хора с увреждания на покрив.

Как потръгна работата с тях?
Хасан Ефраимов: Нашите хора са много положително настроени, излъчват позитивна енергия. Истинско удоволствие е да се общува с тях. При тях липсва мързелът, а желанието е огромно, искат да се включат в обществото работейки. Трудът ги промени - започвайки работа те не можеха да направят разлика между мотика и лопата. Знам, че ако един ден нещо се случи с проекта, те могат да работят навсякъде. Момичетата са почти завършени градинари, ние произвеждаме кадри - подготвяме ги еднакво за работата и за живота. Също така успяхме да изградим трудова дисциплина, който закъснее – отработва. Не правим никакви компромиси с тези неща, понеже проектите се контролират строго.
Мария Методиева: Ние им даваме възможност да се чувстват като всички останали, когато човек е бил ограничаван и отблъскван, той свиква с мисълта, че е различен и започва да живее като такъв. Те се променят, надявам се да постигнем още по-добри резултати. Благодарение на проекта, ние сме наели 22 души на работа, а земята е едва 4 декара, за нея се изискват максимум 2 работници... Лошото е, че проектът е за две години и докато ги обучим, всичко ще свърши. Нещата не бива да са с определена давност, младежите трябва да бъдат назначени за постоянно, именно това ни е целта.

Какви са плановете ви за следващата година?
Хасан Ефраимов: Плановете ни са големи, работата със зеленчуците е сезонна, ние не можем да си позволим да оставим нашите младежи без работа. И двата ни проекта са от ЕС и контролът е абсолютно стриктен, досега сме имали много проверки. Подготвяме разсадник, където ще произвеждаме разсад сами, тъй като той е много скъп и по този начин ще можем да затворим цикъла на производство. Така ще успеем да им дадем възможност да работят целогодишно.



Как може да помогне държавата във вашата дейност?
Хасан Ефраимов: Ние се радваме, когато държавата не ни пречи. Поставени сме при едни и същи условия с всяка фирма в страната, няма никакви облекчения за такива социални предприятия като нашето, нито пък осигурен пазар, ние работим въпреки държавата. Тя трябва да направи тези проекти постоянни. Нашите младежи в началото ходеха на интервюта за работа на други места, които се явяват наша конкуренция. Там явно са си мислели, че хората, които кандидатстват за работа, ще бъдат с незабележими увреждания. Изисква се такт, метод, нещата са много специфични. Не е лесно да се намери работа за 22 души с увреждания.
Целта беше да създадем работа на хора с увреждания и успяхме да го направим. Най-младият от тях е на 20, а най-възрастният малко над 50.
Получавате ли помощ от други места?
Мария Методиева: Парите, които идват от проекта, са държавни помощи, но както каза докторът, ние с нищо не се различаваме от останалите фирми. Разликата е, че ние като фондация не ползваме никакви преференции заради това, че наемаме хора с изключително тежки увреждания, имаме хора с над 91% увреждания и само ние можем да ги наемем.
Хасан Ефраимов: Големи фирми ни помогнаха с хиляди левове. Мястото беше абсолютно бунище, изринахме тонове боклуци с помощта на фирма. Друга  ни купи товаро-пътнически автомобил, с който да пренасяме всякакви материали. Общината ни помага ежедневно. Разсадникът ни ще бъде изграден от едно сдружение, най-евтиният вариант е 50000 лв. Много хора се включиха към нас, ние не търсим помощ от никого. В началото ходехме в строителните фирми, за да искаме остатъчни материали и там откликваха и ни помагаха, но вече тези, които искат да се занимават с благотворителност, сами ни търсят. Затова казвам, че нашата цел е изпълнена, хората искат да се включат в дейността ни. Спечелихме доверието не само на добруджанци, те видяха, че думата „фондация" не е мръсна.



Какви хора пазаруват от вашата продукция?
Хасан Ефраимов: Осъзнати хора, почти нямаме случайни клиенти. Тези, които купуват продукция от социално предприятие, всъщност казват „благодаря". Не дават милостиня, а заплащат за труда на хора, които са достойни за уважение. Те са ни основни купувачи и ние им благодарим. Продаваме цялата продукция на място, единствено се включваме във фермерски пазар в старата част на Добрич. Това, което остане непродадено, даряваме в старческия дом в Добрич, в двата центъра за настаняване от семеен тип, детски градини и на нашите работници. Англичаните от Добрич пък ни станаха клиенти, нашите работници не владеят английски, но намират общ език с тях.

Има ли нещо, което липсва на „Чудната градина“?
Мария Методиева: Търпение. И двамата сме много напористи и амбициозни – всичко, което направихме, е в рамките на почти половин година. Всичко, което спечелихме, отделяхме само, за да разширим предприятието.
Хасан Ефраимов: Беседка, ха-ха! (Мария иска от доктора да й построи беседка, за да може да има удобно място за сядане, което да е на сянка, но той отлага за идната година - бел. авт.)
Трудът ги промени - започвайки работа те не можеха да направят разлика между мотика и лопата. Знам, че ако един ден нещо се случи с проекта, те могат да работят навсякъде.
Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно