Подкрепете ни!




ИнтервюД-р Станислава Цветкова / 13 октомври 2022

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота


Музикалната изпълнителка Дева Премал и нейният партньор на сцената и в живота Митен идват за втори път в България, където ще представят вдъхновяващо съчетание от традиционни ведически мантри и западни музикални похвати. Концертът им ще бъде на 15 октомври 2022 г. в НДК и е част от световното им турне TIMELESS.

Музиката на Дева Премал и Митен присъства в плейлистите на широк спектър от личности – от водачи като Далай Лама, през звезди като Шер, духовни номади, пътешественици, рок и етнофенове. Дева описва концертите си с Митен като „обединение на сродни души“. Тяхната среща в живота също може да бъде определена по този начин – запознават се през 1990 година в ашрама на Ошо в Индия. Тя учи шиацу и рефлексология, а той е рок музикант, който се усъвършенства в медитацията. Срещаме се с Дева Премал, за да научим повече за живота й и ролята на санскритските мантри в него.

- Здравей, Дева. Щастлива съм, че прие поканата за това интервю. Нека започнем с това какво означава името ти, дадено от Ошо?
- Намасте! Моите родители ме запознаха с мантрите и източната духовност още когато бях дете. Концепцията за духовен учител не ми беше чужда, макар да бях само на 10 години, когато за първи път открих света на Ошо. Аз съм от Германия и по онова време дори не говорех английски, за да мога да разбера неговите думи, но активните медитации, които той беше създал, сякаш ми говореха и обичах да ги практикувам. Те включваха танци, сема (суфи въртене) и тананикане. Малко по-късно станах част от общността на Ошо в Германия и я почувствах като мое семейство. Всичко се случи много естествено и дори не си задавах въпроса дали искам да стана негова ученичка. Така, години по-късно, когато бях на 20, отидох в ашрама „Пауна“ на Ошо и той ми даде името Дева Премал. На санскрит „дева“ означава божествен, а „премал“ - обичащ.

- Какво научи през времето, в което живя в ашрама?
- Ошо ме научи, че музиката е духовна практика и има силата да надхвърли ума, ако се дирижира и представя правилно. Животът ми в ашрама ме научи как да включвам музиката в св  оята медитативна ежедневна практика.



- Индийската култура и медита циите са голяма част от твоето детство. Как ти повлияха?
 - Медитацията е била постоянна практика през целия ми живот – това дойде от влиянието на баща ми, неговия интерес към санскритския език и отдадеността му на духовния път. Когато в началото отидох в ашрама на Ошо, изучавах масажната техника шиацу, холистична лечебна краниосакрална терапия и рефлексология. Всичко това ми повлия и е било част от моя път. По-късно в ашрама започнах да пея и по време на музикалните медитации се запознах с моя партньор Митен, който свири. Заедно започнахме да преживяваме музиката като вид медитация, като присъствие тук и сега. Неговото духовно име Прабху Митен също е дадено от Ошо и означава „приятел на вътрешния Бог“.

- Как започна да изпълняваш санскритски мантри?
- Имах известен музикален опит, тъй като майка ми беше класически музикант и учител, така че тя ми даваше уроци по цигулка и пиано. С „Гаятри мантра“ пък бях запозната от моя баща още като малка. След това имаше дълъг период, в който бях забравила за нея и я преоткрих отново на 27 години. Тогава с Митен започнахме да пеем в нашите сатсанг медитации. Сатсанг е метод за мантра медитация, която има за цел да даде възможност на хората да се срещат, да пеят и да постоят заедно в тишина. Сатсанг, преведено от санскрит, означава „среща в истина“ и може да се случва по най-различни начини. Според нас с Митен т.нар. медитация, която включва музика и пеене на мантри, е като врата на блаженството, отворена към нашия вътрешен храм. След като преоткрих „Гаятри мантра“, Митен създаде музикалната палитра – мелодия, акорди, структура, и започнахме да я изпълняваме. Постепенно въвеждахме и други мантри в нашите музикални медитации и в крайна сметка издадохме първия си албум - The Essence, през 1998 г. Именно този албум спомогна за разпространението на мантрите в мейнстрийма. И най-вече запозна хората с тяхната сила.



- Каква сила могат да развият мантрите в нашето общество?
- Мантрите не могат да бъдат приписани на никоя организация - нито една религия не си приписва тяхната сила. Те са съществували като независими, древни лечебни системи много преди религията на индуизма. Ние с Митен сме пели мантри в затвора „Сан Куентин“ в Калифорния, пеехме мантри и след атаките в Киев, в Брюксел и Париж. Чувстваме, че мантрите могат да донесат мир. Но всичко е свързано с личния опит на всеки и с възможността да забави темпото на живот за известно време. Стресът в живота идва от невъзможността да се справим със скоростта, с която светът се движи. Без продължителна практика на релаксация ние се обръщаме например към прекомерна употреба на интернет, различни опиати или други разсейващи фактори, които ни привличат, без да осъзнаваме. Това само създава повече стрес. Тичаме почти безспир, а мантрите имат силата да ни успокоят, да ни дадат възможност да забавим темпото, да се отпуснем.

- Какво се случва в теб, докато ги изпълняваш? Какви чувства преминават?
- Това, което се случва в моето същество по време на мантра, е състояние на блаженство.

- Често споменаваш „Гаятри мантра“. Тя е и една от емблематичните ви изпълнения с Митен. Имаш ли по-специална връзка с нея?
- Тази мантра сякаш е в кръвта ми. Тя е молитва към светлината. Родителите ми са я пеели, преди да се родя, докато съм била в утробата на майка ми. След това, когато съм се родила, са ми я пеели всяка вечер, а по-късно, като започнах да говоря – я изпълнявахме заедно преди лягане в продължение на години. През юли 2005 г. аз и Митен я изпяхме за баща ми, докато той умираше. Изпълнявахме я около половин час, когато внезапно мониторът в болницата показа, че той се кани да си отиде. Продължих да пея и последното, което той чу, докато си отиваше, беше любимата му „Гаятри мантра“. Той ме беше приветствал на тази планета с нея и аз го изпратих в неговото духовно пътуване с нея. Тази мантра има много мощна енергия! Тя ме крепи през целия ми живот!



- Как определени звуци влияят на нашето тяло? Вярваш ли, че мантрите имат способността да лекуват тялото ни и житейските ни травми?
- Вярвам, че е така. Аз сама съм го изпитвала лично. Получавам и много съобщения и писма от хора, чийто живот е бил преобразен, след като са започнали да изпълняват мантри. Мантрите имат силата на медитацията да променят живота. Въпреки че бях наясно с медитацията от ранно детство, Ошо ми даде визия, че животът може да се празнува, и медитацията и мантрите не са нещо отделно от ежедневието, което ни се случва. Трябва да ги практикуваме всеки ден.

- Какви енергийни практики използваш, за да поддържаш своето равновесие и вътрешен мир?
- Живея със съзнанието, че всеки момент е ценен и трябва да бъде изживяван цялостно, споделяйки любов, пеейки и медитирайки. В живота ми няма разделителна линия между медитация, енергийни практики и работа. Всичко е едно.

- А кой е най-големият житейски урок, който си научила досега?
- Всеки ден се уча да живея с повече любов, с повече състрадание и с повече прошка – както към другите, така и към себе си.

Билетите за софийския концерт на DEVA PREMAL са в продажба в системата на Eventim и билетна каса на НДК. Купете билет тук.
Предвидени са групови отстъпки при покупка на 6 и повече билета! Това ще даде възможност на последователите на различни духовни групи да преживеят извисени заедно събитието.
Повече за събитието тук

Връзки към Deva Premal & Miten:
Gayatri Sangha App, Newsletter, Tour, Facebook, Instagram, Music


Статията е публикувана в Списание 8, бр. 10/2022 г.
Купи броя от тук




Още по темата:

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.