Подкрепете ни!




ИнтервюМария Русева, снимки Добрин Кашавелов / 13 юни 2023

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца


Безсмъртието е в безусловната любов
Марек Каравелов е потомък на Каравеловия род и стар познайник на Списание 8, където и преди е споделял за своите начинания и постижения в областта на здравословния живот и хранене. Днес разговаряме с него, за да ни разкаже за своите нови дейности и прозрения. Наскоро той основа „Живородна България“, под чието име от 26 до 30 юни ще се проведе 4-дневна практична програма „Нов живот“ – създай най-добрата си версия.

По време на семинарите посетителите ще се научат как да подобрят качеството си на живот, благодарение на доказани иновативни технологии и практически методи от квантовата физика. Повече за събитието научи тук.

Ето и какво ни довери Марек в разговор за общността „Живородна България“.

Здравей, Марек! Около какво се въртят мислите ти напоследък?
Последното, което открих, е технологията за материализация на всичко, което е. И то е въображението. Като факт го разбрах от автора Невил Годард, който казва „Откъде черпиш информация за себе си? От въображението за себе си.“ Аз съм това, това, това. Освен да се видиш в огледалото, по какъв друг начин можеш да се видиш? Само чрез въображението и личността, която си си създал чрез него – „аз съм поет, писател, художник“ и т.н.

Какво е човекът всъщност от днешната ти гледна точка?
Наука, религия и всички учения са достигнали до едно и също, че ние всъщност сме това проявление – от най-малката до най-голямата частица на микро и макро нивото. В древните херметични науки споменават за този процес на взаимодействие на полета. Ние всъщност сме едни клетки от организма, наречен Земя. Земята пък е клетка от организма Слънчева система. Тя пък е клетка от организма Космос. На макро и микро ниво процесите са еднакви. Цялата система е високочестотно поле, което пулсира, а ти как проявяваш нещата? Чрез фокуса на внимание и изводите, които правиш по време на съзнателното ти проявление на това, което виждаш, а то в един миг се оказва, че също не е съвсем обективно. Защото ти виждаш нещото, в което вярваш. Предварително ти го проявяваш, а после се сърдиш, че околната среда, хората, които срещаш, са огледален образ на това, което си извикал. Всеки гледа от своята гледна точка, от вярванията, убежденията.

Кой е твоят най-силен стремеж днес?
Роден съм на 7 април, денят на здравния работник, затова така ме влече естеството на живота, на всичко, което е създадено като организъм, като цяло и съм изследовател. Копнея да създам общност, с която всички участващи да извадим най-добрата си версия и да създадем чрез нашия пример една по-благоприятна среда, която хората да харесват и в която да искат да се приобщят. Само и единствено чрез даване на пример, ние можем да постигнем или да убедим някого да пожелае да ни чуе. И тук говорим за този стар богомилски принцип – ако ти харесва какво правя, ела да чуеш какво имам да ти кажа.

Как човек поддържа осъзнатостта си и я развива?
Това съм го изживял толкова пъти, но винаги има моменти, в които просто се забравя. Тогава започваш да се упражняваш, да се самовглъбяваш и да се поправяш. И самоконтролът ти става неврология, навик. Почваш да се гледаш отстрани и да се питаш „защо реагирам тук?“. Даже аз напоследък си направих един експеримент – натискам си пауза. Защото съм доста импулсивен. Склонен съм да губя това осъзнаване за нещата на момента и да се впусна в емоции, които да замъглят разсъдъка ми.

Разкажи за начинанието си?
Проектът се казва Живородна България.

Какво значи живородна?
Дойде ми в медитация, тя самата е просто фокус, не е някаква мистика. Технологията, която ти споменах за въображението, се упражнява в полусънно състояние, преди да заспиш. Запечатваш в подсъзнанието и то се проявява. Това са и така наречените осъзнати сънища, които се практикуват от все повече осъзнати хора, които си създават собствени вселени.
Идеята за Живородна България се роди точно в такава просъница. И по-скоро ми се яви думата „живород“. То е като кислород, като водород, и пак „род“. Оттам вече ми дойде и Живородна България. Проверих в гугъл, думата не съществува. Осъзнах, че съм създал нещо, което няма история.
В разни руски източници намерих значение на думата, което беше „живо роден“ – че детето е живо родено. Така са ги обозначавали когато са се раждали. Живородна България е едно общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца. Ние имаме вградена програма в клетките как трябва да функционираме като хора, за да може да създадем най-доброто от себе си и чрез нашия модел и пример да увлечем другите да пожелаят и те да са истински живи, пълноценно да творят, да създават своята околна среда, която желаят. Не от някакъв егоцентризъм, а от удоволствието да живееш и да се чувстваш по-пълноценен, ползотворен, да си жив. Преди всичко да обичаш живота, който всъщност ни е дар. Ако ние във всеки един миг не се съсредоточаваме върху нещо градивно, ние разхищаваме живота.

Как ще се случва това начинание?
То вече се случва. 108 души, които са изключителни в областта, в която се развиват. Безупречни в това, което правят. С маестро Камджалов, в чийто хор и аз пея, си говорихме за закона за увличането. Той като диригент увлича хора. А ние като хор и оркестър заедно увличаме публиката. Има 1 видео на 100 метронома, които са включени на една маса, всички се разминават. Докато в един момент те започват да се синхронизират. Освен с Камджалов, се запознах с изключителни хора, които са в състояние да увлекат и пробудят голяма маса хора. Такава е главната редакторка на Списание 8 Ганета Сагова, Веси Бонева, Георги Сираков, който научно доказва, че праглаголицата е в основата на всички азбуки по света. Това се вписа и в националното богатство на България. Защото тази азбука е един код, един алгоритъм. Петър Дънов е казал, че ще дойде време, в което чужденци ще идват и ще учат български език. И това се случва.
Всички са поканени, не каня хора персонално и това не е мой личен проект. Това е моето творчество в наследство на това, че ние сме в Каравеловия род и имаме родова памет и мисия да предадем едно познание, което е скрито дълбоко в гените.
Каква е връзката ти с Любен Каравелов?
Любен и Петко Каравелови не са продължили рода. Има трети брат – Христо Каравелов, който не е известен. Бил е учител и много близък до Раковски. Христо е бил сред хората в сянка. Аз съм негов потомък.



Смяташ ли, че кръвта и паметта, които носиш, са причината да имаш тази будност за мисия и принос към България?
Да, убеден съм 100%. Във времето се оказа, че не съм бил съсредоточен в това да продължа, да вникна дълбоко в себе си и да видя, че точно това трябва да правя, а вместо това съм се занимавал с по-странични неща. Но човек се връща към себе си и мога да кажа, че това ми дава сила, защото когато са правели революционния комитет, Ботев, Левски и Любен Каравелов са искали революция чрез оръжие. А с насилие може да се постигне само насилие. Любен Каравелов се е оттеглил и е направил вестник „Знание“, където казва, че само чрез знание и предаването му на обществото, може хората лично да претърпят това преобразуване и да започнат да се освобождават отвътре навън. Никой не може те освободи отвън. Планирам просто да разкажа за това начинание и будните хора сами да дойдат и да дадат идеи и предложения какво и как да се направи.

Какви събития ще протичат в „Живородна България“?
Идеята е да направим семинари, практически програми, които ние, чрез нашия личен опит и това, което сме натрупали като познания, да предадем под формата на лекции, практически упражнения, дори под формата на обсъждане, за да може да има общуване, да има опитност. Например аз имам една техника за осъзнато и пълноценно общуване. Тя е следната: когато си общуваш с някой близък човек, да гледаш да не допускаш никакъв спор, защото попаднеш ли в спор, няма да има печеливши, дори и привидно единият да го спечели. Ако попаднете в спор, си кажете, че всеки от вас вижда спрямо позицията си на гледане. Ако аз хвана с лявата ръка твоята дясна, ние вече сме свързани, в онази вселенска връзка, в която всичко е едно. И понеже протича електричество, ние няма как да се скараме. И когато аз видя от твоето място нещата, а не гледайки отсреща, разбирам защо твърдиш, че деветката, която аз виждам, за теб е шестица.

Каква е целта на тези събития и на цялото начинание?
От целия този процес, в който виждаме какви закони движат света, ние се хармонизираме на честота, на която можем да проявяваме безусловна любов един към друг и да живеем един пълноценен живот, изпълнени със сила, здраве и красота, която винаги идва отвътре навън. Бях на един форум за красота и млади момичета признаха и се съгласиха, че първо трябва да отключат тази красота и здраве отвътре навън. И чак тогава да твърдят, че работят в разкрасителната индустрия.

Далеч ли сме българите от пътя на истината и пробуждането?
Виждам събуждане на много нива и съзвучието е пълно, когато хората живеят с радост, вдъхновение, здраве и осъзнатост. Както сме си говорили с маестро Камджалов „Пролетта не можеш да я спреш“. Тя цъфти, пука.
Здравето е свързано с това усещане да си жив. Знам, че сега хората ще ми припомнят за глада и войната и искам да им кажа „Хора, войната е вътре в нас“. Няма война отвън. Ние като се справим с нашите честоти и емоции, отвън нищо няма да се случи. Това е идеята на тези 100 човека, които чрез осъзнато живеене, увличайки с тяхната вибрация на безусловна любов, на творчество, увличат един милион души. Заслужава ли си този опит?
Вие сте преживявали окриляването от влюбването, то е човешко. Но ние имаме възможността да сме в този влюбен полет през цялото време. Да го направим своя неврология, навик, а когато това стане, ние няма как да излезем от това. Тогава ти осъзнаваш какво означава безсмъртие – то е да усещаш това чувство на любовта непрекъснато, да бъдеш влюбен в целия този процес, в живота, във всички, като разбираш, че те са част от тебе и ти си част от тях. И ти тогава си в единство.



Как се казва вечният град? Roma. Като го обърнем наобратно? Amor. Но това не са стреличките на Купидон, а е свързано с amortality (безсмъртие). Безсмъртието е тогава, когато се научим да обичаме безусловно всичко и всички. Всичко, което сме замислили, ще се случва в Родопите, в тази свещена земя, пълна с памет, музика, обичаи, завещана ни от Орфей.

Кога е първата среща на „Живородна България“?
От 26 юни до 30 юни в Пампорово ще правим тази практическа програма, която включва цялата палитра от възможности, които искаме всеки един участник да отключи, за да се научи да управлява съзнателно живота си, допринасяйки преди всичко, а не възползвайки се и консумирайки. Всички, които усещат в себе си тези заложби, са добре дошли да се научат как да ги извадят на повърхността. Ще има гост лектори, които още са в тайна, но един от тях издавам, че е Георги Сираков, аз също ще водя лекции, както и сестра ми Виолета Каравелова…
Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.