Подкрепете ни!




История21 юни 2024

Разкопките на най-старата цивилизация в Европа са спрени

Министерството на културата бави необяснимо разрешенията за продължаване на археологическите дейности в с. Оходен и с. Майор Узуново


Глиненият олтар с еленови рога, намерен в с. Оходен
Глиненият олтар с еленови рога, намерен в с. Оходен
Преди почти година (виж Списание 8 – бр.8/2023 г.) ви разказахме за изумителните открития до с. Оходен, Врачанско, направени от екип на археолога Георги Ганецовски (директор на Регионалния исторически музей, Враца), които пренаписват историята на Европа. Според тях преди 8 хиляди години, недалеч от село Оходен се е формирала най-ранната европейска цивилизация. Докато по други места на Стария континент прачовеците все още са обитавали пещери, тук са строили домове и храмове. По времето, когато другите европейци са ловували и събирали храна от природата, по нашите земи вече отглеждат и култивират растения, опитомяват животни, майсторят керамични предмети, смущаващи с изкусната си изработка и с материали, пренесени неясно как от стотици километри разстояние; тук дори поставят началото на рудодобива... Все дейности, които според историците трябва да се случат векове по-късно.


Арх. Георги Ганецовски

Ето какво пише „Ню Йорк Таймс”:  „Преди да изгрее славата на Гърция и Рим, дори преди появата на първите градове в Месопотамия, или храмовете край река Нил, на Балканите, в Долнодунавската равнина и в подножието на Балкана са живели хора, които са изпреварили времето си по отношение на изкуство, технологии и търговия.“


 Оходен е праисторически обект с регистрирани останки от първите земеделци в Европа. Те произвеждат зърнени култури, за да ги засяват. Открихме семена на лимец – еднозърнест, двузърнест, грах, леща, нахут...,  обяснява пред Списание 8 археологът Ганецовски.

Ние сме с 2000 години преди Западна Европа, защото по времето на последния ледников период тук климатът е бил различен и благоприятен за флора, фауна и хора“, заявява тофономът (eксперт по кости) Вивиана Митева. Според учения предците ни са отглеждали опитомени животни, докато другите праевропейци са живеели в пещери и са ловували.

До Оходен са открити скелети на „европейци“ на 8000 години! В медиите стават известни тези на Христо и Тодорка (кръсени са на имената на откривателите им), но при разкопките се откриват скелети на още три индивида – юноша, дете и бебе от 5900 г. пр. Хр. От този период няма намерени други скелети в Европа!“, заявява акад. Драга Тончева.



Днес се изумяваме и на открието, че тези далечни предци са били  миролюбив народ. Две хилядолетия те водят живот в разбирателство, в хармония с природата – на мястото на разкопките археолозите не откриват нито ограждения и крепости, нито оръжия за убиване на хора. Почитали са Слънцето и елена – в Оходен е открит олтар с еленови рога, какъвто не се среща нито в Европа, нито в Близкия Изток. Той е от 6900 г. пр.Хр. според въглероден анализ на рогата, извършен в Глазгоу. Целият ритуален комплекс е върху 2 декара, като храмът е бил закрит на 1 дка, с изградена дренажна отводнителна система?! Постройката според арх. Ганецовски следва изгрева и залеза. Затова народът, населявал тези земи, е наречен „народът на Слънцето“.


И въпреки световната значимост на този обект екипът на Георги Ганецовски не може да продължи святото дело да разкрива тайните от далечното минало на Европа. Защо?


„Всяка година става все по-тежко, колеги също се оплакват, губим ценно време. Всички документи за разкопките в Оходен и Майор Узуново са подадени още през април“, споделя археологът Ганецовски.

 

Скритите тайни на „Майор Узуново“

Обектът до с. Майор Узуново е аналог на селището до Оходен. Радиовъглероден анализ дори е показал, че артефакти от земеделската цивилизация там са дори със стотици години по-ранни от тези в Оходен.

„Обектът е много важен, дори повече от Оходен, заради географското си разположение – обяснява Ганецовски. – Причината е, че той се намира между Оходен и откритите и проучвани обекти при Средния Дунав около Лепенски вир в днешна Източна Сърбия. Той е важно звено между тези праисторически популации, които са живеели в днешна Северозападна България и днешна Източна Сърбия“. Ръководителят на разкопките е нетърпелив да продължи работа там, тъй като „теренът на този обект е щадящ и находките са в много добра консервация“.

 

Защо се бавят разрешенията

Съгласно промени, направени преди години в Закона за културното наследство, разрешителните за разкопки вече се подписват от министъра на културата, докато преди това те са се издавали от Националния археологически институт с  музей към БАН. Сега има т.нар. теренен съвет, който пресява документите и ги придвижда към Министерството на културата. Комисията, която ги класира обаче, е в конфликт на интереси, тъй като нейни членове също кандидатстват за финансиране!  

Миналата година проектът „Оходен“ едва се е класирал, а средства за разкопки до Майор Узуново държавата отпуска средства само веднъж – през 2018 г.

В помощ на Георги Ганецовски често се отзовава изследователят инж. Иван Лишков. Той заделя 10% от приходите от продажби на продуктите „Тракеия“ за разкопки. Тази година е осигурил 10 хил. лв. за „Майор Узуново“, но въпреки това археолозите са с вързани ръце, защото нямат... разрешение.


Всичко за народа на слънцето научете от
Списание 8, бр.8/2023 г.

Още по темата:

Възкръсването на България История

Възкръсването на България

България получава своето окончателно признание, без да използва военни средства

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 116 години България става наистина свободна

Поемата „Септември“ от Гео Милев преведена на бенгалски език История

Поемата „Септември“ от Гео Милев преведена на бенгалски език

Д-р Мридула Гхош е учила самостоятелно български език, превеждала е още Вазов, Ботев и Багряна

Малка Богородица дарява с рожба и здраве История

Малка Богородица дарява с рожба и здраве

За този християнски празник каноничните евангелия мълчат

6 септември – великият акт на Съединението История

6 септември – великият акт на Съединението

Как младата българска армия осигури териториалната цялост на България

2 милиона души се хващат за ръце по протежение на 600 км в името на свободата История

2 милиона души се хващат за ръце по протежение на 600 км в името на свободата

35 години от най-дългата жива верига в света - Балтийския път

Heritage Daily: Край Дебелт е открита най-старата християнска реликва в региона История

Heritage Daily: Край Дебелт е открита най-старата християнска реликва в региона

Сребърен амулет с името на Христос е бил навит на руло, заради страха на ранните християни от преследване

...Бягат угоени грешници из курортите на хлад... История

...Бягат угоени грешници из курортите на хлад...

Стихотворение на Хр. Смирненски отпрeди 104 г. развълнува социалните мрежи

Кой е построил пирамидите? История

Кой е построил пирамидите?

6 малко известни факти за живота на египетските роби

Военен гений ли е бил Чингис хан или обикновен терорист? История

Военен гений ли е бил Чингис хан или обикновен терорист?

Дръжте приятелите си близо, а враговете си мъртви

И днес нашият свят има нужда от духа на Левски! История

И днес нашият свят има нужда от духа на Левски!

187 години от рождението на Васил Левски

Хиляди посрещат извънземни на летище край Русе История

Хиляди посрещат извънземни на летище край Русе

Социалният феномен от 11 септември 1995 г. още предизвиква усмивки

В Хераклея Синтика край Петрич откриха огромна статуя История

В Хераклея Синтика край Петрич откриха огромна статуя

Според ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински това е една от най-запазените статуи на територията на България и вероятно е на Хермес