Подкрепете ни!




Любопитно1 юни 2018

Отговори и СПЕЧЕЛИ два билета за театър

Кое поред е настоящото издание на Световен театър в София?

Отговори и СПЕЧЕЛИ два билета за театър


Спечелете два билета за представлението Неудачници” в Младежки театър „Николай Бинев” от 20 ч на 11 юни. Отговорете правилно с коментар на въпроса: Кое поред е настоящото издание на Световен театър в София?




Един от Вас ще грабне наргадата и ще може да се наслади на прекрасната постановка - тя е на режисьора Ярек Цемерек и показва новото лице на съвременния цирк в Чехия в зрелищен спектакъл, съчетаващ танц, акробатика и циркови техники.  В основата му са новите таланти от акробатичното дуо DaeMen, превърнали се в телевизионни звезди в Чехия и Словакия. Шоуто се занимава със страха от провал в съвременните динамични общества – много хора се чувстват изправени пред опасността да загубят своята идентичност или да се простят с представите, които са имали за личния си живот. Къде лежат границите? Един спектакъл, респектиращ с физическите способности на изпълнителите и същевременно емоционално завладяващ, за което допринася и музиката на живо с известния чешки DJ En.dru.

Световен театър в София стартира официално през този месец. Шест заглавия от международната сцена ще бъдат показани между 4-и и 19-и юни, като началото е с „Хаканаи” - визуално 3D пътешествие между въображението и реалността в Театър Азарян в НДК „Хаканаи“ е оригинален танцов спектакъл на една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства. Концепцията, режисурата и сценографията са на Клер Барден и Адриен Мондо. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии. Тя отправя към поетично пътешествие в удоволствие от играта между въображението и реалността. След представлението зрителите ще имат възможност да разгледат отвътре сценичната инсталация. 

На платформата гостува и програмата NT Live – Националния театър Лондон, на живо реализирана в Синема сити. Класическата историческа пиеса на Шекспир „Юлий Цезар”  ще бъде представена като прожекция на 6 юни, сряда, от 19:00 часа в Синема Сити, Мол София. Режисьорът Никълас Хайтнър, един от най-добрите познавачи на Шекспир и директор на Националния театър в Лондон, я поставя със средствата на съвременния политически театър . Публиката става активен участник в самото действие. Бен Уишоу ( „Парфюмът”, „Момичето от Дания” и „Скайфол”) и Мишел Феърли ( „Игра на тронове”) играят Брут и Касий, лидерите на преврата, в този главозамайващ политически трилър, заснет на сцената на Бридж Тиатър в Лондон.

Наричат италианския танцьор и хореограф Фабрицио Фавале „поет на танца“. През 2011 г. той е удостоен с Почетен медал на президента на Италия за хореографски талант. Неговата  компания „Ле Супличи“ гостува на престижни форуми, сред които са Венецианското биенале, Единбургския фестивал и Международното танцово биенале в Лион.  „Планината Чирчео” ще гостува в София на 8 юни, петък,  от 20:00 часа в Театър Азарян .

Планината Чирчео в Италия при Тиренско море е митично пространство, в което Одисей и неговите спътници се изправят срещу магьосницата Цирцея. Способността й да преобразява хората, както и променящите се води на морето са основен източник на вдъхновение на Фабрицио Фавале. Девет забележителни танцьори потъват в мистично пространство и се завихрят в чувствен, хипнотичен танц. В неопределеността между съзнанието и фантазията, деня и нощта, те сякаш проговарят на езика на бурното море. Фабрицио Фавале и Андре Дел Бианко създават на живо въздействащи звукови и визуални ефекти с промени в осветлението, цветовете и плътността на атмосферата. Те привнасят различни естествени елементи като вулканични останки, ледени блокове, скали, животински фигури и пораждат образи, които пресрещат световете на архаиката и високите технологии.   

9 юни , събота, от 18 часа, в  Дом на киното в София е датата на прожекцията на  „Три сестри” на Тимофей Кулябин - наречен „вундеркинд“ на новия руски театър. Той е артистичен директор на театъра в Новосибирск и на негова сцена поставя Чеховата класика „Три сестри“ по начин, който въвлича зрителите в съвсем ново преживяване и начин на разбиране.  Сензационната и красива постановка вече успешно се представя на големите европейски сцени във Виена, Париж, Тулуза, Сибиу и Атина.

Черна комедия, психологическа драма, трилър - четирите действия на пиесата се превръщат в парад на жанровете. Да напуснат провинциалната пустош, да служат на науката, да работят! В семейството на Прозорови, пренесено в настоящето, всеки се стреми към щастие. Но от този всеобщ порив се ражда трагедия, която героите на този спектакъл не разбират до самия край – и то не само защото не се чуват. Именно в това се състои основният ход на режисьора – през цялото време всички актьори изпълняват своите роли на жестомимичен език. Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му.

Основен акцент в това 12-то издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива“ на Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, с участието на Самуел Финци. Гостуването на „Власт и съпротива” в София е в партньорство с Гьоте-институт София и ще се състои на 18 и 19 юни в Народен театър „Иван Вазов”.

Представлението е театрална версия на известния едноименен роман на Илия Троянов. То разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.

Всички спектакли са с превод на български език.

Билетите за спектаклите вече са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Азарян“ – НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Дом на киното и Синема сити.


За повече информация:

http://viafest.org/sofia

Facebook: „Световен театър в София”
http://worldtheatreinsofia.wordpress.com/



Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим