Подкрепете ни!




Любопитно4 юни 2018

Опера под небето на Пловдив

Античният театър ще бъде сцена на международни звезди от 23 юни до 29 юли


Опера под небето на Пловдив

Сред романтичната обстановка на Пловдив ще бъдат представени най-красивите оперни и балетни произведения.

Фестивалът OPERA OPEN 2018 ще се проведе от 23 юни до 29 юли в Античния театър. Лятната програма на Опера Пловдив включва дванадесет вълнуващи заглавия с участието на солисти с международна слава. Очакват ви най-обичаните и известни заглавия сред мюзикъла, операта и балета, представени на световно ниво. Чуйте историята на Александрина Пендачанска, разказана чрез най-ключовите й роли. Станете жури в битката на виртуозните пианисти Андреас Керн и Пол Цибис. Вижте за първи път на българска сцена бродуейската класика „Да пееш под дъжда“. Потанцувайте танго с Веско Ешкенази и Людмил Ангелов. Чуйте „Кармeн“ в изпълнение на солистката на Виенската Щатсопера Надя Кръстева и се насладете на картинното шоу, което ще бъде декор на „Мадам Бътерфлай“, а самата Чо-Чо сан ще видите в изпълнение на корейското сопрано Хай Йоон Лий.

Спектаклите започват в 21 часа. Ако бъдат отменени поради дъжд, се провеждат на следваща резервна дата.

Билети за OPERA OPEN: на касата на Опера Пловдив, в Билетен център пред Общината и лятната каса на OPERA OPEN на Главната улица в Пловдив, както и в мрежата на eventim.bg.

ПРОГРАМА:

23 юни – „МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ“ – Пучини (ПРЕМИЕРА)
Диригент: Якопо Сипари Ди Пескасероли (Италия)
Драматичната съдба на гейшата Чо-Чо-Сан ще ви разчувства отново в премиерния спектакъл на Опера Пловдив, за който се изготвя оригинален 3D мапинг от артистите на Мелформатор. Техните визуални ефекти ще превърнат Античния театър в японска пагода и ще материализират „американската мечта“.  За откриването на Opera Open в Античния театър пристига солистката Хaй Йooн Лий (Южна Корея) – една от най-талантливите интерпретаторки на образа на азиатската „пеперуда“. Режисурата е на доц. Нина Найденова, а художник на японските облекла е Цветанка Петкова – Стойнова. Любопитно е, че диригентът Якопо Сипари Ди Пескасероли освен директор на Международния летен фестивал в Италия е и най-младият адвокат във Ватиканския трибунал Римска Рота.

26 юни – „ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ – Чайковски
диригент: Бисера Чадловска (Македония)
Най-известното балетно заглавие оживява за първи път в Opera Open с участието на звездните солисти на Болшой театър: Альона Ковальова, която през 2017 г. изпълни ролята на Одета и Одилия, и Якопо Тисси –  който се присъединява към прочутия московски театър след множество водещи роли в балетните трупи на Ла Скала и Виенската Щатсопера. В международната продукция участват Оркестърът и Балетът на Опера Пловдив и Балетът на Македонската опера.

30 юни – VIVA L’OPERETTA
Диригент: Константин Добройков
Солисти, хор балет и оркестър на Опера Пловдив
Финесът в изпълненията на Бетина Швайгер и Микаел Хавличек от Фолксопер Виена и смайващата акробатична хореография на Карой Пелер и Силви Сенди от Оперетата на Будапеща взривиха публиката през 2017г. Те идват отново в Пловдив за още феерични валсове, пламенен чардаш и предизвикателен кан-кан в Гала спектакъл с произведенията на Щраус, Калман, Лехар и Офенбах. За атмосферата в Античния театър ще се погрижат специалистът по оперетни танци Йеньо Лучей от Унгария и режисьорът Георги Динев.

03 юли – АЛЕКСАНДРИНА ПЕНДАЧАНСКА: ТОВА СЪМ АЗ
Диригент: Лучано Ди Мартино
Оркестър на Опера Пловдив
Александрина Пендачанска ще представи знакови за кариерата си оперни арии в мултимедийния концерт спектакъл „Това съм аз“. Барок, класика и романтизъм са съчетани в програмата, която обобщава 30-годишния път на певицата на световните сцени. Изпълненията с Оркестъра на Опера Пловдив са съчетани с архивни видеоматериали, които ще представят ключови моменти от кариерата на изпълнителката.

05 юли – „ЖИЗЕЛ“ – Адам
Диригент: Константин Добройков
Балет и оркестър на Опера Пловдив
Премиерен спектакъл на международната балетна трупа на Опера Пловдив с танцьори от над 10 страни! За постановката в Пловдив пристигат и Гилерме Гамейро Алвеш и Ива Витич  – солисти на Хърватския национален театър. Шедьовърът на Адам, който е сред най-известните балетни произведения, ще бъде представен с оригиналната хореография на Мариус Петипа.

07 юли – „ТРУБАДУР“ – Верди
Диригент: Лучано Ди Мартино
Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив
Нюйоркското сопрано с италиански корени – Джоана Париси, любимка на публиката и пресата в Северна и Латинска Америка, ще участва в една от най-известните опери на Верди. Нейни партньори са българите с международна кариера Иван Момиров и Крум Гълъбов. Спектакълът е на австрийската режисьорка Урсула Хорнер.

10 юли – JAMES BOND LIVE IN CONCERT
Диригент: Найден Тодоров
Софийска филхармония
В концерта на Софийската филхармония ще прозвучат най-популярните песни от филмовата поредица за Агент 007 в изпълнение на Рут Колева, Ягода Тренева, Криста, Боби Косатката и Живко Станев. И понеже за Джеймс Бонд всички детайли са важни, маестро Тодоров ще излезе на сцената със специални ръкавели с инициалите 007.

13 юли – „ДА ПЕЕШ ПОД ДЪЖДА“
Диригент: Страцимир Павлов
Продукция на Опера Варна
За първи път в България ще имате удоволствието да видите най-великия мюзикъл на всички времена. Пренесен на сцена от бродуейските легенди Бети Комдън и Адолф Грийн и с оригинална хореография от Джийн Кели и Стенли Донън, „Да пееш под дъжда“ ще бъде поставен в Пловдив. Продукцията на Опера Варна е режисирана от Борис Панкин, а в главните роли влизат любимците на публиката Орлин Горанов и Мариан Бачев.

17 юли – PIANO BATTLE / ПИАНО ДУЕЛ
Диригент: Константин Добройков
Оркестър на Опера Пловдив
Двама виртуозни пианисти – публиката ще реши кой е по-добрият!
В спектакъла, обиколил най-големите зали по света, се изправят един срещу друг германците Андреас Керн и Пол Цибис. Пиано дуелът е разделен на няколко кръга, всеки с определен музикален стил – чуйте Рахманинов срещу Шопен, Моцарт срещу Вагнер и дори музиката от сагата „Междузвездни войни“! Двамата артисти, с напълно различни техники на изпълнение, приемат предизвикателствата на зрителите, които накрая ще определят победителя. Водещата Мария Силвестър и оркестърът на Опера Пловдив ще са „секунданти“ на музикантите в лютия дуел.

21 юли – „ОТЕЛО“ – Верди (премиера)
Диригент: Диан Чобанов
Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив
Шекспировият разказ за ревност, отмъщение и убийство оживява в операта на Верди , в която композиторът в успява да открие как да съедини всяка нота с драмата на сюжета. В премиерния прочит на режисьора Нина Найденова ролята на измъчения венециански мавър е поверена на тенора Камен Чанев, а солистът на Арена Ди Верона - Алберто Газале, влиза в кожата на смъртния враг на Отело – Яго. Дебют в ролята на Дездемона прави любимката на пловдивската публика Таня Иванова. Художници на постановката са проф. Светослав Кокалов и Николина Костова – Богданова.

24 юли –– ARGENTINA, MI AMOR - ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ И ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ
Диригент: Станислав Ушев
Оркестър на Опера Пловдив
20-годишното сценично партньорство на двамата световно признати музиканти и любовта им към вълшебния свят на аржентинската музика ги събира на Античния театър с оркестъра на Опера Пловдив, за да изпълнят гениални произведения от майсторите на аржентинското танго Астор Пиацола и Карлос Гардел, включително и танго-цикълът „Годишните времена на Буенос Айрес“. Пътят към тангото се превръща в пътешествие на приятелството и споделянето.

28 юли – „КАРМЕН“ – Бизе
Диригент: Гжегож Новак, (Кралския филхармоничен оркестър на Лондон)
Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив
Изпълнявала е десетки пъти коронната си роля на сцените на Виенската Щатсопера, Арена Ди Верона, Болшой театър и Берлинската опера и много други. Това лято българското мецосопрано Надя Кръстева ще закрие Opera Open като огнената Кармен заедно с Иван Момиров и Деян Вачков в най-посещаваната продукция на Опера Пловдив. На диригентския пулт застава маестро Гжегож Новак, който е бил музикален директор на Полската национална опера, на редица музикални фестивали, а от 2014 година е първи диригент на Кралския филхармоничен оркестър в Лондон.
Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google