Подкрепете ни!




ЛюбопитноАлександра Алгафари / 30 март 2019

Как да се справим с менструалните болки?

5 начина да се чувстваме добре в женската седмица

Как да се справим с менструалните болки?


Аз съм една жена на 26. Активна съм, работя много – психотерапевт съм, собственик на единствената българска марка менструални чашки UMAY, работя и в училище. Често ми се е случвало болките по време на женската седмица да пречат на дейностите ми. Това забелязвам и сред колежките си и ученичките, на които понякога дори им се налага да си тръгнат от училище.Опознавайки цикъла си обаче, можем да разберем защо изпитваме болка и какво да направим, за да я облекчим.

Защо усещаме болка през този период?

Като всеки наш мускул, матката се свива и отпуска през целия месец. Когато дойде време за изчистване на удебелената й лигавица (ендометриум), тези контракции се засилват, за да придвижат отделения слой надолу през шийката на матката и вагината под формата на менструацията ни. По време на тези контракции кръвоносните съдове около матката се притискат, което временно прекъсва кръвооросяването и достъпа на кислород, докато мускулите не се отпуснат отново. Липсата на кислород е това, което води до освобождаването на биохимични вещества, които предизвикват усещането за болка, точно както когато претоварим друг мускул.

Няма научно обосновани показания защо някой от нас изпитват повече болка от други по време на женската седмица. Едно предположение е, че при някои се отделят по-големи количества хормоноподобни вещества, наречени простагландини, които предизвикват по-силни контракции. Други причини може да бъдат медицинските състояния като ендометриоза, аденомиоза, поликистозни яйчници, маточни фиброиди или инфекция. Много често основният виновник за по-болезнената менструация е стресът в ежедневието ни. А според някои психолози, силната менструална болка би могла да има и психосоматичен произход.

Другото име на менструалната болка е дисменорея – първична и вторична. Първичната е тази, която повечето от нас познават – от лека до много силна, предизвикана от маточните контракции. Обикновено симптомите й се появяват до 2 години, след като жената достигне своето менархе (първата менструация) и намалява с възрастта. Вторичната дисменорея се среща много по-рядко, по-дълга и по-силна е от първичната и обикновено е свързана със здравословен проблем, отнасящ се до репродуктивните органи. Ако имате съмнение за вторична дисменорея, е добре да се консултирате с вашия лекар.

Как да се справим с менструалните болки?

Да се нагълтаме с хапчета, невинаги е най-здравословният или дори ефективен начин за справяне с този проблем. Ето 5 метода, които не натоварват черния дроб и могат да ни помогнат да се почувстваме по-добре дори и в онези дни, когато ни се плаче от усещането, че някой забива остриета в утробата ни.

1.Храна
Независимо от времето на месеца, важно е как се храним, за да се чувстваме добре. Но когато сме в менструация, един от най-добрите ни приятели е витамин D, който спомага за намаляването на възпалителния процес при изчистването на лигавицата и така намалява усещането за болка. Можем да си го набавим от храни, които са богати на мастни киселини. Такива са риба тон, сьомга, сирене, жълтъци и бадеми. Други вещества, които помагат в справянето с болката, са калций, магнезий, желязо, витамини В и омега-3 мастни киселини. Можем да ги приемаме от храни като овесени ядки, орехи, банани, кашу, фурми и какао.

2.Топлина
Болката е вследствие на притиснати кръвоносни съдове. Съответно имаме нужда от стимулация на кръвооросяването, а най-лесно това се случва, като стоплим мястото. Топлината помага на мускулите да се отпуснат и кръвоносните съдове да се разширят. Решението? Горещ душ, ектрическа възглавничка или бутилка, пълна с гореща вода. На мен ми помага възглавничка с черешови костилки, която се загрява и остава топла много дълго време. А и мирише невероятно!

3.Физическа активност
Знам, че звучи малко нелепо и почти невъзможно да се захванем със спорт точно в тези дни, но раздвижването подобрява кръвообръщението. Спортът може да е йога или фитнес – каквато и да е активност ще помогне за намаляване на болката.

4.Етерични масла
Масаж или просто вдишване на успокояващи масла,може да свърши чудеса. Някой от най-ефективните са лавандула, роза, карамфил, иланг-иланг, лайка и мента.

*Не нанасяйте етеричните масла директно върху кожата, защото това може да предизвика изгаряне. Добавете няколко капки в зехтин, бадемово или кокосово масло и с него масажирайте кожата.

5.Използвайте менструална чашка
Много жени споделят, че използването на менструална чашка намалява болките по време на цикъл. Специфичната позиция, която чашката заема, би могла да намали контракциите на матката. С чашка можете спокойно да се движите, тъй като няма риск от протичане. А най-хубавото? Можете да плувате, или да останете в горещата вана цял час. Разберете какви са другите предимства при използване на менструална чашка на www.umaycup.com

UMAY е по-здравословният, природосъобразен, икономичен и удобен избор за месечния ви цикъл. Като единствената българска марка менструални чашки, 1 лв. от продажбата на всяка чашка отива за подкрепа на българска благотворителна кауза. Научете повече на www.umaycup.com и във фейсбук на страницата им.

Читателите на Списание 8 могат да се възползват от отстъпка в размер на 10% с промо код spisanie8UMAY.

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим