Подкрепете ни!




ЛюбопитноДони Калчева / 9 август 2019

Кой е прасето всъщност?

Розовите дебеланковци са едни от най-умните и чисти животни на планетата

Кой е прасето всъщност?


пълният текст е публикуван в бр.3/2010 г. на Списание 8

Кой е прасето всъщност?

Прасетата могат да помнят името си още на 2-3-седмична възраст и идват при повикване. Те са любвеобилни и мили и се възпитават по-бързо дори от кучетата.


Впрочем още преди хилядолетия французите са се възползвали от тази им възприемчивост и са ги използвали като водачи в горите, за да търсят трюфели. Никой друг не може да ги замести в този доходоносен бизнес.  Поради силното си обоняние прасетата откриват и разравят скъпите гъби безпогрешно.
Проф. Стенли Къртис (от Университета в Илинойс) пък научил прасета да управляват със зурлата си джойстик, който мести курсора на екран.  Розовите животни безпогрешно маркирали картинки, които са  им били показвани по-рано. Научили се да изпълняват тази задача след 5-10 опита. Много бързо – точно като при  шимпанзетата, отбелязва Къртис пред онлайн изданието ResearchPennState.

Прасетата умеят да работят и в екип
съобщава пък проф. Кен Кефарт. Наблюдавайки хората, те могат да си отворят вратата на клетката и да я задържат, докато и другите излязат, казва изследователят. Точно по този начин се измъкнали животните на американски фермер, който с изненада ги открил на сутринта да се разхождат на свобода.

Смята се, че едно прасе може да помни до 30 себеподобни
Дебелаците имат  нужда да общуват помежду си и когато са на свобода, живеят на комуни до 20 индивида – една или няколко майки, заедно с малките си.
През октомври към тях се присъединяват и мъжките, защото тогава започва любовният им период. През останалото време господата предпочитат да се справят сами. Дамите раждат до два пъти годишно, като често две или повече свине майки се комбинират да си помагат в отглеждането на поколението

Два-три дни преди самото раждане бъдещата майка се отделя от групата и става агресивна към вече поотрасналите си деца. Доста време є отнема избирането на подходящо място, където да направи удобно родилно гнездо. Свинята го покрива и подравнява с листа, клони и трева. Обикновено ражда 5-6 прасенца, като всяко идва на бял свят през 15-ина минути. За разлика от другите чифтокопитни животни не облизва малките си и не им помага да станат. Прасчовците гордо се изправят сами минути след раждането и бързо развиват стабилен дневен режим. Когато дойде времето за кърмене, майка им ги подканя с нежно грухтене. При ставане и лягане тя се движи особено внимателно, за да не смачка някое от прасенцата. Малчуганите се събират на едно място, готови за хранене, а тя ляга на една страна. Ако случайно някое бъде затиснато, това се разбира по силното квичене, а майката веднага сменя позата си.

Прасенцатаподдържат телесната си температура, като се сгушват до майка си
В първите дни тя почти не става. След това постепенно тръгва на разходки, а  по-късно и децата започват да и правят компания. В този период майката е много агресивна към всякакви натрапници. На третата седмица семейството се завръща при групата, която се запознава с новите си членове.
На свобода прасетата са особено активни рано сутринта и привечер. Почиват след здрач, въпреки че са развили и нощни навици, за да избягват срещи с хората.

Периодите на почивка и хранене се синхронизират между членовете на групата. Често се чешат в стволовете на дърветата, което им помага да поддържат четината в изрядно състояние. Изразът „потиш се като прасе“ изобщо не отговаря на истината, тъй като свинете нямат потни жлези. Именно това е причината в горещите летни дни те да се опитват да се разхладят, като се въргалят и търкат в калта.

Прасетата обичат и физическия контакт помежду си

По време на почивка или сън често се събират заедно и се гушат едно до друго. По този начин намаляват загубата на топлина.
Те са всеядни. Отнема им доста време да намерят храна, богата на фибри, защото ядат много корени. Обикновено ровят земята, като преди да хапнат нещо, дълго време го душат и дъвчат.
Прасетата са доста чисти същества и „ходят до тоалетна“ далече от местообитанието си.
Затварянето им в кочини е познато още от Римската империя. Въпреки това производството на свинско стига промишлени размери чак през 50-те години на ХХ век. Днес прасетата се раждат, отглеждат и заколват в индустриални комплекси.

С времето пространството за отглеждане на едно животно постоянно се свива,
за да се намалят разходите и да се улесни работата на фермерите. Всяко животно е поставено в толкова малко отделение, че то не може да се обърне, нито дори да легне в него. Прасетата често са наредени под наклон, така че върху задните им крака да пада по-голяма тежест, за да наедреят бутовете. Отделенията пък са върху решетъчни подове, през които урината и изпражненията падат в яма. Решетките увреждат двукопитния крак на прасето, а изпаренията от ямите и миризмите му действат зле, тъй като по природа прасето е чистофайник и има много изострено обоняние. В свинефермата част от животните се разбесняват и отхапват опашките на съседите си. Но големите производители и на това са му намерили цаката - режат опашките или пилят зъбите. Който е живял на село, сигурно го знае, но за гражданите едва ли е известно, че често без упойка на прасетата се прави и друга манипулация – кастриране, за да се ускори наддаването...

Стремежът за растеж на печалбите като че ли е взел връх над разбирането за това, че трябва да търсим компромис между доброто отглеждане на животните и апетитите си.
В ЕС ежегодно се отглеждат над 15 млн. свине майки и 250 млн. прасета за месо

През 1997 г. обаче Протоколът от Амстердам определя животните като чувстващи същества и постановява при въвеждането на селскостопанските практики на ЕС да се вземат предвид и техните нужди. Правилата предвиждат в кочините да се слагат сено и други неща, позволяващи на животните да спазват естественото си поведение и по-този начин да се намалят стресът и агресията,
породени от липсата на пространство.

За съжаление това „обогатяване“ често се прави меко казано несериозно – фермерите слагат до прасетата вериги, въжета и гумени играчки, които по никакъв начин не им помагат да се чувстват добре. Рязането на зъби и опашки в Европа е забранено, но то не е и необходимо, ако животните се гледат в добри условия. Хирургическата кастрация може да се прави с упойка или да се замени с имунна и така да се спести още една болезнена процедура.

Вкарването на бременните в малки кутийки, наричани боксове, ще бъде забранено от 2013 г., но не се въвежда срок, в който майките да кърмят сукалчетата.Интензивното животновъдство е довело до много проблеми за животните и природата. То кара все повече потребители да станат вегетарианци, а останалите – да търсят чисти и хуманно произведени месни продукти
 
В Европа вече масово се създават ферми, където прасетата са на открито, в почти естествена среда. Постепенно и потребителите свикват да търсят месо от естествените ферми. Такива алтернативи доказват още веднъж, че при добри условия за отглеждане свинете не проявяват агресивност,  нито мачкат малките си – основните проблеми, които свиневъдите изтъкват като оправдание за манипулациите.

След всичко казано дотук вероятно вече сте убедени, че наричайки някого прасе, всъщност не го обиждаме. Но дали и самите ние, хората, заслужаваме да носим гордото си име, зависи от отношението ни към животните. Още повече към едни от най-близките до всекидневието, тези, които ни хранят.

В Египет и Индия ги свързват с боговете
Древен Египет
Нут – звездната богиня на нощта, често е описвана като небесна свиня, вечната майка на звездите, асоциирани с хиляди прасенца.
Могъщият Сет, богът на пустинята, се почита с жертвоприношение на прасета. В една от гробниците в Сахара може да се види релеф от ХХІІ в. пр.Хр., който показва как свинар храни с ръка малко прасенце. Когато Сет е заместен в митологията от Озирис, значението на прасетата намалява, а на свинарите дори е отказан достъп до храмовете.

Древна Гърция
Съществувал е празник, отбелязващ отпътуването на богинята Персефона от дома на майка є Деметра за подземния свят при любимия є Хадес.
На този ден в земята се заравяли специално отгледани прасенца. Телата им се изравяли на следващата година и се смесвали със семената за посев. Келтите практикували подобен ритуал в чест на Каридвен, богинята свиня.
При завръщането си от Троя Одисей се скрива при своя свинар Евмей, който не го разпознава. По време на пътешествията Евмей е отгледал 50 свине и 360 шопара и страда, че Одисей няма да види какво е направил той за господаря си. Мъжът коли най-хубавото си прасе в чест на непознатия гост. Малко по-късно открива кой е той и му помага да убие всички кандидати за ръката на Пенелопа.

Юдаизъм и ислям
Евреите и мюсюлманите смятат свинското месо за мръсно и забраняват не само консумацията, а дори и допира до него. Свинското повече от всеки друг вид месо има лоша репутация. Тората и Коранът го заклеймяват като мръсно.
Изискването за неядене на свинско се приема за божествен закон, в който не се търси обяснение или логика. Възможно е ограничението да е наложено, тъй като в топлите страни свинското може да е опасно при неправилно съхранение. Друг довод може да е, че прасетата са всеядни и поглъщат много боклуци и отпадъчни храни.

Индия
Едно от многото превъплъщения на бог Вишну (Защитникът) е Вараха – изобразяван като глава на глиган. Битката на Вараха с Хиранякша (демон, превзел света) продължава 1000 години. Глиганската глава вероятно била символ на смелост.

Християнство
Християнството не се произнася за това дали едно животно е чисто, или не. Въпреки това в различни цитати от Библията се поощрява доброто отношение към животните.
„Праведният се грижи и за живота на добитъка си, а сърцето на нечестивците е жестоко.“
Притчи, 12:10
„По-добре ястие от зеленчук, и с него любов, нежели угоен вол, и с него омраза.“
Притчи, 15:17
 
Китай
Смята се, че китайците първи са опитомили прасето, което формира важна част от хранителната им култура. Животното се свързва с плодородието и раждаемостта. Смята се, че децата, родени в годината на прасето по китайския зодиак, са особено щастливи, богати и честни.

Нова Гвинея
Преди векове богатството на човека се определяло по броя на прасетата, които притежавал. Харченето се измервало в прасета, а хората, които не ядат свинско, били смятани за езичници.


Статията е публикувана в в бр. 3/2010 г.
Купи броя от тук

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец