Подкрепете ни!




ЛюбопитноЦветина Рангелова / 3 септември 2019

Амазонка: Какво знаем дотук

Пожарите са опасност за цялата цивилизация

Снимка: Istock
Снимка: Istock


Амазонка гори през последния месец. Бразилия е обявила бедствено положение. Пожарите разрушават домовете на местните племена и застрашават живота на хиляди животински видове.

Президентът на Бразилия, Жаир Болсонаро отказва да приеме финансовата подкрепа на страните от Г7 (в размер на 20 милиона долара), заради „екстремно груби” коментари по случая, отправен от френския президент Макрон. Болсонаро твърди,че Макрон го е нарекъл лъжец. Също така го обвинява, че поставя под въпрос суверенитета на Бразилия на фона на напрегнатата ситуация. Враждата между двамата завършва с коментар от Болсонаро, че французинът трябва да оттегли някои от изказванията си „и после може да говорим”. Един от племенните вождове описва пренебрежителните действия на Болсонаро, както и разрешението му за горска сеч, като геноцид, съобщиха новините на CBS.
Рекордният брой на огнищата повдигна наново дискусията за безразборната сеч в Амазонка. Учени и експерти смятат, че пламъците единствено ще задълбочат проблема с климата.

Робин Чаздон, професор в университета в Кънектикът, изучавала екология на тропическите гори, казва следното: „Последиците от пожарите не остават в Амазонка - те ще стигнат до всички нас и са свързани с допринасянето към изпускането на въглеродни емисии в атмосферата, както и с глобалното затопляне. Ако на гората не й бъде позволено да се възстанови или да се залеси наново, тя няма да има вече същите функции. Абсолютно възможно е местността да продължи да живее след пожар, но не и ако той се повтаря през няколко години или земята бъде използвана със селскостопанска цел."

Други еколози твърдят, че загубата на още горска площ може да има пагубни последствия. Дърветата в Амазонка изпомпват вода от почвата директно в атмосферата, което води до дъжд, нужен в други райони по света. От Грийнпийс казват, че щом се увеличава броят на пожарите, парниковите емисии правят абсолютно същото нещо, което покачва температурата на планетата и засилва ефекта на глобалното затопляне.

Какво причини пожарите?
Амазонската гора принадлежи към районите с влажен климат. Юли и август месец дават началото на сухия сезон, който трае до края на септември или средата на октомври. Пожарите са най-често срещаният способ за „разчистване” на територията с цел развъждане на животни и фермерско дело. Спокойно можем да кажем, че по-голямата част от катастрофата е дело на човешката дейност. Това твърди Християн Поарие - програмен директор на благотворителната организация Amazon Watch пред CNN.

Животинските видове
До миналата седмица 9000 огнища на пожари са били засечени в района на Боливия, Парагвай и Перу.
В някои гори, дори в районите на САЩ, пожарите са от съществено значение за поддържането на здрави екосистеми. Животните са адаптирани да се справят с последствията, а има и такива,  които разчитат на пламъците, за да се развиват. Например черно-кореместият кълвач, срещан в районите на западна Америка, гнезди само в изгорели дървета и се храни с бръмбари, които също обитават обгорените дървесни останки. Но в Амазонка всичко е различно. Животът там е толкова разнообразен и красив именно защото гората не би трябвало да гори.

Оцеляването на животинските видове зависи от тяхната големина и мобилност. По-едрите сухоземни, както и някои пернати, имат шанс да избягат от района. За водните животни важи почти същото правило - ако се намират в по-обширен воден басейн, имат някаква опция за живот.
„В огнището на пожара животните имат няколко варианта: могат да се скрият под земята или под вода; да бъдат изселени или просто да изчезнат. В тази ситуация много животни ще загинат от пламъците, от топлината или от задушаване”, казва професор М. Съливан от щатския университет в Охайо.

Уилиам Магнусон, изследовател, специализиращ в биоразнообразието към Националния институт за проучване на Амазонка (НИПА) казва: „Щом веднъж си започнал да убиваш дъждовната гора, ще изгубиш 99% от животът в нея." Ако тези пожари бяха единичен случай, ученият не би бил притеснен, но той отбелязва, че в бразилския закон е имало фундаментална промяна относно „окуражаването на горската сеч” , което е препратка към съгласието на Болсонаро за „отварянето на Амазонската гора за бизнес”. „Политическият сигнал, който бе изпратен, е, че вече няма закони, затова всеки може да прави, каквото си иска.", допълва Магнусон.

Каква е реакцията на обществото?
Политици, холивудски актьори и „обикновени” граждани изразиха своята позиция към катастрофалните пожари. Много хора споделиха тъгата, яростта и надеждата си чрез социалните мрежи, където се даде старт на хаштага #молетеСеЗаАмазонка" (#PrayforAmazonas). Други изразиха притеснението си от консумацията на телешко месо, която е една от основните причини за изгаряне на горските площи с цел отглеждане на добитък. Някои еколози пък дават гласност на изчезването на „белите дробове на Земята” и как то ще се отрази на климата.

Канадският вицепремиер, Джъстин Трюдо, се закле, че страната му ще продължава да подкрепя усилията за спасяването на Амазонка. В понеделник той обяви, че е готов да дари 15 милиона долара, както и „водни бомби” за потушаването на пожара.

„Венецуела изразява своето дълбоко притеснение относно гигантските и страшни пожари, които опустошават амазонския регион на територията на няколко държави от Южна Америка, което води до сериозни последици върху популацията, екосистемите и биоразнообразието в района.", притеснен е и Николас Мадуро, президент на Венецуела

Вицепремиерът на Финландия, Антти Ринне, също изрази позицията си по случая с изявление: „Бразилската дъждовна гора играе жизненоважна роля във формирането на световния климат. Изпитвам голямо притеснение към отношението, което Бразилия е приела за собствените си гори. Бразилия трябва да направи всичко по силите си да прекрати пожарите, които са опасност за цялата цивилизация."

В Цюрих, Дъблин, Париж, Лондон, Мадрид, Копенхаген и др. се надигат вълни от протести. В социалните мрежи хората търсят гласност от милионерите, които дариха средства за Нотр Дам, но не поемат никакви действия за потушаването на пожара.
Актьорът Леонардо Ди Каприо сподели по-рано тази седмица, че дарява 5 милиона долара за справяне с проблема.



Как можем да помогнем?
Естествено, нужни са финансови дарения, но има и други неща, свързани с всекидневието ни, които всеки от нас може да промени, за да опазим „белите си дробове”:
  • намаляване на консумацията на хартия и дърво;
  • намаляване на консумацията на телешко месо;
  • Ecosia.org вместо Google (Ecosia.org засажда по едно дърво на всяко 45-то търсене, въведено в търсачката);
  • подпишете петицията на Грийнпийс за опазване на амазонската гора;
  • разгледайте петицията на Change.org, събрала 3 милиона подписа за разследването на причините на пожара
Организациите, към които можем да направим дарения, са:
Rainforest Action Network, Rainforest Trust, Rainforest Alliance, World Wide Fund for Nature, Amazon Watch, Amazon Conservation Team, One Tree Planted.

Заключение
Трудно е да направим крайно заключение относно глобалната катастрофа. Все още не се знае точният брой на загиналите животински видове. Пожарът още не е потушен. Щетите не могат да бъдат изяснени на този етап, но както изглежда до момента, ако не обединим усилия, за да спрем случващото се, последиците могат и ще бъдат фатални, тъй като проблемът не е просто екологичен - той е психологически, финансов и най-вече е проблем на хората.

Още по темата:

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец