Срок на годност на някои храни
Какво време може да прекара храната на нашия рафт
СРОК НА ГОДНОСТ НА НЯКОИ ХРАНИ |
ЗАБЕЛЕЖКИ |
|
Консерви |
3 – 5 години |
|
Пшеница |
Неопределено дълго време при температура под 15 ºС |
Устойчива на влага, светлина, насекоми и промени в
температурата, НО ще ни трябва мелница. |
Брашно |
По-малотрайно от пшеницата |
Пълнозърнестото брашно
може да се съхранява във фризера. |
Хляб |
Няколко месеца |
Във фризера или
камерата. НЕ в хладилника. |
Овес |
Неопределено
дълго време |
|
Ориз |
До 1 година |
В кутии и
торбички в хладни, проветриви и сухи помещения. |
Сварен
ориз |
До 1
седмица |
В затворен съд в
хладилника. Кафявият ориз гранясва по-лесно. |
Царевица |
До 1 година |
В найлонови торбички в
хладилника. Цял кочан – 1 година. Царевични зърна – 2 – 3 месеца. Да НЕ се изважда от люспите. |
Ядки
и семена |
1 година |
|
Сол |
Неопределено дълго време ако е абсолютно суха |
В херметически
съдове. Най-добре на таблетки. Срещу влагата може да се прибави малко нишесте
или ориз. |
Захар |
Неопределено дълго време, защото не е среда за
развитие на бактерии |
В стъклен, херметично
затворен съд или оригиналната опаковка да се постави в найлонов плик. |
Нерафинирана кафява захар |
6 месеца |
Тя е влажна по принцип. |
Мед |
Неопределено дълго време |
|
Олио |
2 години |
|
Краве
масло |
2 – 3 месеца във фризер |
|
Майонеза |
4 месеца затворена на стайна температура. До 3 месеца отворена в хладилник. |
|
Сварено
прясно мляко |
1 – 3 месеца във фризер |
|
Пастьоризирано прясно мляко |
2 дни на стайна температура в стъклен или глинен съд, на
студено и тъмно. До 1 седмица в
хладилник. |
|
Мляко
на прах |
2 години |
|
Днешното кисело мляко |
7 - 10 дни в хладилник след
изтичане срока на годност, т.е. около 20 дни. До 1 месец във фризер. |
|
Бяло
сирене |
До 2 седмици в хладилник. 1 – 2 месеца във
фризер. |
|
Кашкавал и меки сирена |
6 – 8 месеца във фризер. |
Да се
опаковат във фолио. Меките сирена са по-подходящи за
замразяване, отколкото твърдите. |
Сурови
яйца |
4 – 5 дни на стайна температура До 2 седмици в хладилник. 1 – 2 месеца във
фризер. |
Предварително намазани с тънък слой мазнина, увити в
хартия, и наредени кошница. Препоръчително е яйцата да се съхраняват на стайна температура, а
не в хладилник. |
Твърдо сварени яйца |
3 – 5 седмици в хладилник. |
Не бива
да се варят под 10 минути. В никакъв случай
не бива да се замразяват с черупките, защото се пукат. |
Суров
жълтък и белтък без черупка |
1 година във фризер. |
Белтъците трябва да се отделят от жълтъците. Можем да разбием без
разделяне целите яйца на хомогенна смес във форми за лед. |
Яйца на прах |
2 години. |
|
Плодове и зеленчуци |
1 седмица и повече на тъмно и температура 3 – 7 ºС. |
Турбуленцията е мощна заради планините, а и няма зони за аварийно кацане
Вчера тръгна и нова версия на българския GPT, прочетете интервю с двамата братя Подходът „Направи си сам“ е за развлечение, но и за самообучение „Когато зряла жена напусне дома си по необходимост, тя е длъжна да скрие гласа, лицето и тялото си“, пише в разпоредбите 27 оферти е имало в Sotheby's за картината на Ай-Да След 20 г. няма да има много хора, които могат да пишат, прогнозира компютърният експерт Пол Греъм Някои източници твърдят, че Касий се е излюпил преди повече от 120 г. Родителите съдят собственика на чатбота Производителите смятат да решат жилищната криза и да помогнат на бедните да имат покрив над главите Келтите вярвали, че тази нощ е границата между живота и смъртта. Тя е толкова тънка, че мъртвите бродят по земята. Автомобилната асоциация на UK и Tesco Bank с нови изследвания за влиянието на промяната през есента върху шофьорите На какъв език мислят хората, които никога не са чували човешка реч?
Американците слагат Токио, Сингапур, Сидни и Кейптаун начело на предпочитанията си Снимайте красавицата и я споделете в коментарите към статията във фейсбук Досега черният пазар задушаваше лицензираните търговци на дребно
Повечето анкетирани не смятат, че алгоритмите са създадени, за да ни манипулират и контролират |