Срок на годност на някои храни
Какво време може да прекара храната на нашия рафт
СРОК НА ГОДНОСТ НА НЯКОИ ХРАНИ |
ЗАБЕЛЕЖКИ |
|
Консерви |
3 – 5 години |
|
Пшеница |
Неопределено дълго време при температура под 15 ºС |
Устойчива на влага, светлина, насекоми и промени в
температурата, НО ще ни трябва мелница. |
Брашно |
По-малотрайно от пшеницата |
Пълнозърнестото брашно
може да се съхранява във фризера. |
Хляб |
Няколко месеца |
Във фризера или
камерата. НЕ в хладилника. |
Овес |
Неопределено
дълго време |
|
Ориз |
До 1 година |
В кутии и
торбички в хладни, проветриви и сухи помещения. |
Сварен
ориз |
До 1
седмица |
В затворен съд в
хладилника. Кафявият ориз гранясва по-лесно. |
Царевица |
До 1 година |
В найлонови торбички в
хладилника. Цял кочан – 1 година. Царевични зърна – 2 – 3 месеца. Да НЕ се изважда от люспите. |
Ядки
и семена |
1 година |
|
Сол |
Неопределено дълго време ако е абсолютно суха |
В херметически
съдове. Най-добре на таблетки. Срещу влагата може да се прибави малко нишесте
или ориз. |
Захар |
Неопределено дълго време, защото не е среда за
развитие на бактерии |
В стъклен, херметично
затворен съд или оригиналната опаковка да се постави в найлонов плик. |
Нерафинирана кафява захар |
6 месеца |
Тя е влажна по принцип. |
Мед |
Неопределено дълго време |
|
Олио |
2 години |
|
Краве
масло |
2 – 3 месеца във фризер |
|
Майонеза |
4 месеца затворена на стайна температура. До 3 месеца отворена в хладилник. |
|
Сварено
прясно мляко |
1 – 3 месеца във фризер |
|
Пастьоризирано прясно мляко |
2 дни на стайна температура в стъклен или глинен съд, на
студено и тъмно. До 1 седмица в
хладилник. |
|
Мляко
на прах |
2 години |
|
Днешното кисело мляко |
7 - 10 дни в хладилник след
изтичане срока на годност, т.е. около 20 дни. До 1 месец във фризер. |
|
Бяло
сирене |
До 2 седмици в хладилник. 1 – 2 месеца във
фризер. |
|
Кашкавал и меки сирена |
6 – 8 месеца във фризер. |
Да се
опаковат във фолио. Меките сирена са по-подходящи за
замразяване, отколкото твърдите. |
Сурови
яйца |
4 – 5 дни на стайна температура До 2 седмици в хладилник. 1 – 2 месеца във
фризер. |
Предварително намазани с тънък слой мазнина, увити в
хартия, и наредени кошница. Препоръчително е яйцата да се съхраняват на стайна температура, а
не в хладилник. |
Твърдо сварени яйца |
3 – 5 седмици в хладилник. |
Не бива
да се варят под 10 минути. В никакъв случай
не бива да се замразяват с черупките, защото се пукат. |
Суров
жълтък и белтък без черупка |
1 година във фризер. |
Белтъците трябва да се отделят от жълтъците. Можем да разбием без
разделяне целите яйца на хомогенна смес във форми за лед. |
Яйца на прах |
2 години. |
|
Плодове и зеленчуци |
1 седмица и повече на тъмно и температура 3 – 7 ºС. |
По литература ще има много двойки, ако учениците го ползват.
Невиждан от 75 г. порой се изля в региона Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми
Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола
Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление
Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито
Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си
България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация
Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят
Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни
Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет
|