Подкрепете ни!




Любопитно3 септември 2021

Да прочетеш човек вместо книга

Проектът „Човешката библиотека" кара хората в 84 страни да се почувстват братя

Снимка: Youtube
Снимка: Youtube


Много повече са нещата, които ни обединяват, отколкото тези, които ни разделят. Това е посланието зад проекта „Човешката библиотека“, рожба на Рони Абъргел, брат му Дани и приятелите им Асма Муна и Кристофер Ериксен. Тази алтруистична идея започва живота си като събитие на фестивала Roskilde в Дания през 2000 г. Първоначално намерението е да се насърчи диалогът между хора от различни среди, етноси и начин на живот и да им се помогне да разпознаят общото в техните истории, а не това, което ги отличава, разказва писателят Робърт Брайт в huffingtonpost.co.uk. 17 години по-късно има „книги“ и „библиотеки“ в 84 държави. Във Великобритания за първи път ценните неформални срещи се случват в Норич. 

Какво е „Човешката библиотека"

Хората доброволно стават „книги“ и се отдават „под наем" на „читатели“, които седят с тях лице в лице и са свободни да им задават всякакви въпроси за живота им. Така че ако някой бездомник или бежанец предложи да стане „книга“ в библиотеката, читателят може да го попита какво е да си такъв, без да се прилагат обичайните социални забрани. Едно нещо, което никога няма да ви бъде казано, е да си гледате работата.

Какво научих там

Открих за какво става дума в The Library Club в лондонския Ковънт Гардън. Събитието започна с филма на Heineken Worlds Apart - социален експеримент, в който непознати, разделени по своите убеждения, се събират, за да видят дали могат да преодолеят различията си.

„Това, което искахме да разберем във филма - казва Ник Касби, представител на Heineken - е, че когато намерите общ език, когато намерите нещо, което ви свързва, вие се отваряте. Дори хора с изключително различен произход могат да открият, че имат нещо, което повече ги обединява, отколкото ги разделя."

След филма разгледах „книгите", които се предлагаха за прочит - човек с детска церебрална парализа, пансексуална, лесбийка, източноевропейска имигрантка, екстремен модификатор на тялото... Списъкът е дълъг. Казаха ми: „Това надхвърля социалните норми. Но не се срамувайте. Тези хора доброволно ще отговорят на вашите въпроси и са нетърпеливи да разкажат своя опит."

Тери

Първата ми книга е Тери, мъж на около 30 години, който страда от параноична шизофрения. Малко е сюрреалистично да седнете с напълно непознат и да започнете да му задавате директни въпроси за личния му живот (дори за журналист, свикнал да води интервюта).

Но Тери е напълно безразличен към персоната ми и отговаря честно и изчерпателно. Състоянието му започнало да се проявява, когато бил на 19 години, до тогава бил весел човек, спортен тип личност. Той ставал все по-параноичен и подозрителен към хората, вярвайки, че те могат да чуят мислите му.

Подобно на многото с диагноза параноична шизофрения, той не представлява опасност за никого, освен за себе си. Проблемите му се задълбочават и на 20 години той прави опит за самоубийство. „Надявам се, че „Човешката библиотека" предизвиква стигмата - казва той. - Помагам на други хора с шизофрения и трябва да разберете, че стереотипът, свързан с това състояние, засилва стигмата. И когато хората с шизофрения се сблъскат с този стереотип - че те са изродите на обществото - това може да има негативен ефект върху състоянието им. Те ще се почувстват изгнаници в този свят."

Адмир

Следващата ми книга е Адмир - ром, номадска етническа група, която сега се среща в цяла Европа и която все още е обект на огромни предразсъдъци не само във Великобритания. „Чували ли сте в медиите някакви положителни истории за ромите?“ - пита той. Мъча се да се сетя безуспешно. „Ако просто прочетете негативните неща, не можете да видите човека“ - продължава той.

Адмир живее в Копенхаген и е част от „Човешката библиотека" от десет години. Той ми казва, че ромите са тръгнали по света от Северна Индия, че техният език е разделен на десетки диалекти, които отразяват тяхната миграция в Европа и Северна Африка, че те могат да бъдат мюсюлмани, християни, евреи или дори да запазят индуистките си вярвания.

Адмир насърчава другите датски роми да заявяват себе си по-убедително, да разказват и да се гордеят със своята история и традиции. „В Дания има около 15 000 роми, но може би само 100 от тях са готови да кажат, че са роми пред други хора - казва той. - Цаката му е да бъдеш отворен, не се страхувай."

Човещина

Когато си тръгнах от „Човешката библиотека“, бях вдъхновен от емоция, която в момента е дефицит по земята - оптимизъм.
Във време, когато сме свидетели на разпадане и разделение, когато голяма част от медиите безотговорно използват реториката „с нас или против нас“ пред сложни социални въпроси, а интернет изостря тези проблеми с ехокамери, фалшиви новини и тролене, „Човешката библиотека" е навременна и необходима проверка на реалността.

Този проект на практика ни показва, че ако полагаме усилия да изслушваме и разбираме хората, бързо започваме да виждаме отвъд нашия собствен свят. Виждаме, че ни обединяват много повече обстоятелства, отколкото че сме просто хора. Това е истина, стара колкото света. „Човешката библиотека" ни го напомня отново и отново.



Още по темата:

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим