Подкрепете ни!




Любопитно13 септември 2022

Съоснователят на Грийнпийс: Няма „климатична извънредна ситуация

Демонизирането на CO2 е „напълно нелепо", твърди Патрик Мур

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org


Патрик Мур, един от основателите на Грийнпийс, пише в имейл до The Epoch Times, че причините, за да напусне навремето световната зелена организация са много ясни: „Грийнпийс беше „отвлечена" от политическата левица, след като тя разбра, че има пари и власт в движението за защита на околната среда. Левите политически активисти в Северна Америка и Европа промениха Грийнпийс от научно базирана организация в политическа организация за набиране на средства“, е мнението на Мур. Мур е сред 1100-те учени и професионалисти, подписали Световната декларация за климата (WCD), заявявайки, че няма климатична извънредна ситуация.

Мур напуска Грийнпийс още през 1986 г., работил е в тази организация 15 години и е сред основателите й. „Екологичното" движение се е превърнало повече в политическо, отколкото в екологично движение, казва той. „Те са фокусирани основно върху създаването на разкази, истории, които са предназначени да внушават страх и вина на обществото, така че обществото да им изпраща пари." Според него хората в Грийнпийс работят при затворени врати с други политически агенти в ООН, Световния икономически форум и други политически могъщи групировки.

Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) „не е научна организация", твърди Мур. Това било е политическа организация, съставена от Световната метеорологична организация и Програмата на ООН за околната среда. „IPCC наема учени, за да им предоставят „информация", която подкрепя историята за „извънредната" климатична ситуация.

Техните кампании срещу изкопаемите горива, ядрената енергия за мирни цели, въглеродния диоксид, пластмасата и т.н. са погрешно базирани и са с цел да накарат хората да мислят, че светът ще свърши, освен ако не осакатим нашата цивилизация и не унищожим нашата икономика" - пише бившият екоактивист. Сега те оказват отрицателно влияние върху бъдещето както на околната среда, така и на човешката цивилизация, смята Мур.
„Днес левицата е приела много политики, които могат да са силно разрушителни за цивилизацията, тъй като не са технически постижими. Вижте само задаващата се енергийна криза в Европа и Обединеното кралство, от която Путин се възползва. Но това е тяхно собствено дело - като отказват да разработват собствените си ресурси от природен газ, противопоставят се на ядрената енергия за мирни цели и приемат невъзможна позиция по отношение на изкопаемите горива като цяло".
Тезата на Мур е, че „много (така наречени) екологични" лидери сега твърдят, че „хората са врагове на Земята, врагове на Природата". Не можех да приема, че хората са единственият зъл вид. Това твърде много прилича на „първороден грях" - че хората се раждат зли, но всички други видове са добри, дори хлебарки, комари и причинители на болести".

Според него „новата доминираща философия е, че светът би бил по-добър, ако съществуваха по-малко хора. Но тези, които казват това, не пожелаха да са първите, които ще си тръгнат. Те се държат така, сякаш превъзхождат другите. Този вид „гордост" и „самонадеяност" е най-лошият от кардиналните грехове".


За хлора

„По времето, когато реших да напусна организацията, бях един от шестимата директори на Грийнпийс Интернешънъл. Бях единственият с официално научно образование, бакалавърска степен по наука и горско стопанство и докторска степен по екология. Моите колеги директори решиха, че Грийнпийс трябва да започне кампания за „Забрана на хлора в световен мащаб.“
Мур припомня, че е вярно твърдението, че елементарният хлорен газ е силно токсичен и е бил използван като оръжие през Първата световна война. Хлорът обаче е един от 94-те (естествено срещащи се) елемента в периодичната таблица и има много роли в биологията и човешкото здраве. Например готварската сол (NaCl или натриев хлорид) е основно хранително вещество за всички животни и много растения. Невъзможно е да се забрани" NaCl, смята Мур.

Той посочва, че добавянето на хлор към питейната вода, плувните басейни и спа центровете е един от най-значимите постижения в историята на общественото здравеопазване в предотвратяването на разпространението на заразни болести, предавани по вода, като холера. И около 85 процента от фармацевтичните лекарства са направени с химия, свързана с хлора, около 25 процента от всички наши лекарства съдържат хлор. Всички халогени, включително хлор, бром и йод, са мощни антибиотици. Без тях медицината не би била същата, смята ученият.


За полярните мечки

Международният договор за полярните мечки, подписан от всички полярни страни през 1973 г., за забрана на неограничения лов на полярни мечки, никога не се споменава в медиите, Грийнпийс или политици, които казват, че полярната мечка изчезва поради топенето на ледовете в Арктика. Всъщност популацията на полярните мечки се е увеличила от 6000-8000 през 1973 г. до 30 000-50 000 днес. Това не се оспорва", разяснява бившият екоактивист.
Но сега те казват, че полярната мечка ще изчезне през 2100 г., сякаш имат магическа кристална топка, която може да предскаже бъдещето. Всъщност през изминалата зима в Арктика се наблюдава разширяване на леда в сравнение с предишни години, а Антарктида беше по-студена през последната зима, отколкото през последните 50 години".


За теорията за екологичния апокалипсис"

Вярвам, че човешката популация винаги е била уязвима и податлива на хора, които предричат ​​гибел с фалшиви истории. Ацтеките са хвърляли девици във вулкани, а европейците и американците са изгаряли жени като вещици в продължение на 200 години, твърдейки, че това ще спаси света" от злите хора. Това е наричано стаден манталитет", групово мислене" и култово поведение". Хората сме социални животни с йерархия и е най-лесно да спечелим висока позиция, използвайки страх и контрол".

Според Мур теорията за екологичния апокалипсис е най-вече в услуга на „политическа власт и контрол“. Той смята, че мисията му е да каже на човечеството, че ситуацията не е толкова негативна, колкото им се казва.
Днес в най-богатите страни нашите потомци вземат решения, за които нашите внуци ще трябва да плащат. Прогнозите, че светът е към своя край, са правени от хиляди години. Нито веднъж това не се е сбъднало. Защо да вярваме сега?"
Хората естествено се страхуват от бъдещето, защото то е неизвестно и пълно с рискове и трудни решения." - уточнява бившият екоактивист. Според него младото поколение днес е научено, че хората не са достойни и унищожават земята. Тази индоктринация ги е накарала да се чувстват виновни и да се срамуват от себе си, което е грешният начин за живот.


Демонизацията на въглеродния диоксид

Светът се затопля от около 1700 г. - 150 години преди да почнем да използваме изкопаеми горива. 1700 г. е пикът на Малката ледникова епоха, която е причинила унищожаването на реколтата и глад. Преди това около 1000 г. сл. н. е. е средновековният топъл период, когато викингите са обработвали земи в Гренландия. И преди това около 500 г. сл. н. е. е било Тъмното средновековие, а преди това римският топъл период, когато е било по-топло от днес и морското ниво е било с 1-2 метра по-високо от днешното" - припомня ученият.
Дори до около 1950 г. количеството използвано изкопаемо гориво и емитираният CO2 бяха много малки в сравнение с днес. Не знаем причината за тези периодични колебания в температурата, но със сигурност не е въглеродният диоксид."
Мур пояснява, че спорът не е за историята на температурата на Земята, а за връзката между температурата и CO2.
В това отношение съм съгласен, че мнозина смятат, че CO2 е основната причина за затоплянето. CO2 е невидим, така че никой не може да види какво прави. Че причината за затоплянето е въглеродният диоксид твърдят предимно учени, платени от политици и бюрократи, медии, които правят бомбастични заглавия, или активисти, които правят пари. Обществеността вярва на тази история, въпреки че всъщност не може да види какво прави CO2."
Мур предоставя и графика на температурата, измервана непрекъснато в продължение на 350 години (от 1659 до 2009 г.) в централна Англия. Ако въглеродният диоксид е основната причина за затоплянето, тогава трябва да има повишаване на температурата по кривата на въглеродния диоксид, но това не се случва", обяснява той.

Мур описва демонизирането на CO2 като
напълно нелепо". Той добавя, че CO2 е основата на целия живот на Земята и концентрацията му в атмосферата днес, дори с нарастването, е по-ниска, отколкото е била през по-голямата част от съществуването на живота.

Тази статия е компилация от обмен на имейли между Мур и южнокорейския професор Сеок-сон Парк, професор по екологични науки и инженерство в университета Ehwa Womans в Сеул, Южна Корея, през ноември 2021 г. Текстът е предоставен на The Epoch Times от Парк с разрешението на Мур на 7 юли 2022 г.

Прочетете втора част тук

Още по темата:

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим