Подкрепете ни!




Любопитно8 ноември 2023

Син дава по литър кръв на месец на баща си, а бащата – на дядото

90 ли са новите 50? Близо ли е вечният живот?


Илюстрация: Wikimedia Commons
Илюстрация: Wikimedia Commons
Ще казваме ли скоро „90 са новите 50“? Какво правят „суперзвездите на дълголетието“, за да останат вечно млади? Иде ли времето на първите „постчовеци“? На тези въпроси търси отговор Холи Ричърдсън от The Guardian.

Доскоро Брайън Джонсън плаща стотици хиляди долари, за да влее всеки месец един литър от младежката плазма на своя син тийнейджър в собствения си застаряващ кръвен поток. „Никога не съм обръщал повече внимание на това, което яде той... защото то влизаше в моето тяло“, казва 46-годишният американски технологичен предприемач в новия подкаст The Immortals. Той пък от своя страна точи от собствената си плазма и я дава на 70-годишния си баща, за да помогне някак за неговото влошаващото се физическо и когнитивно здраве: „Това беше един от най-значимите моменти в целия му живот. И за мен беше същото.“ Джонсън продължава да плаща 2 милиона долара годишно на изследователски екип, който да проучи как можем да живеем по-дълго – и той със сигурност не е единственият богат човек в Силициевата долина, посветен на търсенето на вечен живот.

„Отне ни години, за да намерим някой, който да говори с нас“, казва психологът Алекс Кротоски, която е водеща на поредицата по BBC Radio 4. „Странно, хората, които вземат кръвта на млади хора, са малко резервирани...“ Но Джонсън току-що е започнал да използва алгоритъм за предотвратяване на биологичното стареене, извличащ есенцията от всички известни изследвания за дълголетието. Целта е да се създаде най-добрия план за лечение и Джонсън използва собственото си тяло като петриево блюдо за него. Лекарите са казали на Джонсън, че има сърце на 37-годишен и бели дробове на 18-годишен и той с охота разказва за тялото си. 

Джонсън е само един от онези, с които Кротоски разговаря и които се опитват да се противопоставят на смъртта. Тя започнала да работи по темата още през 2003 г. Посветила докторската си дисертация на нея. В зората на интернет вече се „чувстваше, че всички тези научно-фантастични мечти могат да станат възможни“, включително сливането на технологията с човечеството за създаване на „постчовешко съществуване“. Според Кротски това означава, че „ние ще бъдем безсмъртни същества“. Според водещата тази звучаща все още безумно, но отрупана с реални факти идея вече „се е утвърдила в Силициевата долина, точно защото технологията е толкова напреднала през последните пет години.“

Преливането на плазма за предотвратяване на стареенето става реалност през 2017 г. с вампирския стартъп на Джеси Кармазин, Ambrosia. Стотици клиенти на средна възраст 60 години са готови да платят 8000 долара, за да участват в експеримента. Няколко години по-късно за това вече не се говори. Причината е, че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) заявява: „Загрижени сме, че някои пациенти са жертва на безскрупулни актьори, рекламиращи лечението с плазма от млади донори като лечение и средство за защита. Такива лечения нямат доказани клинични ползи за употребите, за които тези клиники ги рекламират, и са потенциално вредни“. 

Майкъл и Ирина Конбой са професори в катедрата по биоинженерство в Калифорнийския университет в Бъркли. В новаторско изследване през 2005 г. те съединяват телата на стари мишки и млади мишки, като сиамски близнаци, и откриват, че комбинираната им кръв „има по-млад профил“. Научният свят заговаря за възможностите за изследване на свързаните с възрастта заболявания. Изникват въпроси – дали да си смениш кръвта е като да смениш маслото на колата – ще работи ли тялото по-добре? Ако можете да се отървете от шлаката, която се носи във вените ви, старото тяло възстановява ли се?

Двамата професори почти веднага получават отговорите. Те разбират, че няма да се случи нищо подобно като с Бенджамин Бътън и изследването „не е насочено да направи старите хора млади“ – дори ако тази идея е био-хакната по целия свят. „Беше ясно, че има подобрения след няколко процедури“, казва Ирина. „Но не е наистина здравословно или подмладяващо да източиш на някого 70% от кръвта му и да я замениш с нещо друго.“ Тя предупреждава хората да изчакат, докато се направят допълнителни изследвания.

Учените вярват, че през следващите пет години светът ще види огромен напредък в лечението за удължаване на живота – включително приемане на хапче вместо кръв и възход на средната възраст. „Хората ще могат да имат висококачествен, продуктивен живот и да са здрави още много десетилетия“, казва Ирина.

Пак в подкаста става ясно, че основателят на Amazon и третият най-богат човек в света, Джеф Безос, е инвестирал в Altos Labs, стартираща компания, работеща върху „програмиране на клетъчно подмладяване“. Съоснователят на PayPal Питър Тийл, междувременно, е инвестирал милиони във фондация Methuselah, организация с нестопанска цел, която има за цел да превърне „90 в новите 50 до 2030 г.“.

Алекс Кротоски все пак напомня, че съществуват редица морални опасения - някои от тях са свързани с факта, че повечето от тези процеси днес са в ръцете на милиардерите. „Предоставянето на този дар на човечеството ще осигури слава на онези, които го доставят“, припомня тя. 

Но, първото лекарство, което „подобрява“ стареенето при кучета, вече е факт. Неговата създателка Селин Халиуа съобщи, че медикаментът чака одобрението на ветеринарите от FDA.

Още по темата:

Amazon вече препоръчва лекарства след проследяване на купените от вас продукти Любопитно

Amazon вече препоръчва лекарства след проследяване на купените от вас продукти

Компанията се гордее със своите алгоритми за събиране на информация

Какво мислите за изкуствения интелект? Мнението ви е важно! Любопитно

Какво мислите за изкуствения интелект? Мнението ви е важно!

Дали той ще открие невероятни възможности или ще превърне света в дигитален концлагер?

Египет строи с мощни темпове новата си столица Любопитно

Египет строи с мощни темпове новата си столица

Кайро се задъхва от пренаселеност, инфраструктурата му не издържа

Необичайни дъждове ще залеят пустинята Сахара Любопитно

Необичайни дъждове ще залеят пустинята Сахара

Този метеорологичен феномен се случва веднъж на 10 години

Най-възрастният човек в света почина в Испания на 117 г. Любопитно

Най-възрастният човек в света почина в Испания на 117 г.

Мария Браняс Морера преживяла Гражданската война в Испания и две пандемии

Telegram наруши мълчанието си след ареста на Дуров Любопитно

Telegram наруши мълчанието си след ареста на Дуров

„Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотреби“, твърдят колегите на руския Мъск, както го нарича CNN

Вредим ли на опитомените кучета? Любопитно

Вредим ли на опитомените кучета?

Много породи домашни любимци страдат физически и емоционално, защото не изпълняват природните си задачи

Заседнали в орбита Любопитно

Заседнали в орбита

Астронавтите на НАСА Бари Уилмор и Сунита Уилямс ще останат още няколко месеца в МКС

Как бунището в Пном Пен преобърна живота на Скот Нийсън Любопитно

Как бунището в Пном Пен преобърна живота на Скот Нийсън

Пътят на добротворството: от върховете на Холивуд до бедстващите деца на Камбоджа

OpenAI има софтуер, който открива написанато от ИИ с 99,9% точност, но отказва да го пусне Любопитно

OpenAI има софтуер, който открива написанато от ИИ с 99,9% точност, но отказва да го пусне

Детекторът за ботове би вършил отлична работа, ако се пусне в действие

Ползите от сухото червено вино са силно преувеличени Любопитно

Ползите от сухото червено вино са силно преувеличени

Липсват задълбочени научни анализи, че умерената употреба на алкохол е добра за здравето

Древна пирамида се срути след буря в Мексико, само дни след като рухна и арката в САЩ Любопитно

Древна пирамида се срути след буря в Мексико, само дни след като рухна и арката в САЩ

Природата ли е виновна или боговете се гневят, чудят се местните хора

Защо някои хора са „магнити за комари“ Любопитно

Защо някои хора са „магнити за комари“

Чесън и витамин В възпират малките кръвопийци, ако сте яли банан и сте пили алкохол – ставате по-вкусни за тях

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“ Любопитно

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“

Не е вулкан, успокояват хората местните власти

Лесно се влюбвате? Това е показател за склонност към изневяра. Любопитно

Лесно се влюбвате? Това е показател за склонност към изневяра.

Психолози обясняват що е то емофилия и тя ли е отговорна за неуспешните връзки, уж градени върху любов