Подкрепете ни!




ЛюбопитноМария Русева, снимки Добрин Кашавелов / 20 юни 2024

Дом от коноп

Български предприемач строи къщи от всеприложимото растение, което все още е забранено за преработка у нас


Димитър Михайлов по време на строежа на конопена къща в село Габрово до Благоевград
Димитър Михайлов по време на строежа на конопена къща в село Габрово до Благоевград
За да започне да се вълнува от индустриалния коноп, Димитър, за чиито сгради от конопобетон ви разказахме в бр. 2/2023 г., минава през дълъг път. Той води началото си преди доста години по време на освежително пребоядисване на кухнята им, когато дъщеря му влиза в стаята, а заради латекса очите є започват да текат, остра кашлица мъчи дробовете и обилен секрет запушва носа є.

Още тогава, във времената, когато баща є се занимава с IT мениджмънт, той съвсем първосигнално отваря интернет и започва да търси нови и различни строителни материали, защото, както сам ни споделя, го занимавал въпросът дали не може хората да живеят в здравословни и природосъобразни домове.
„Повечето от нас не усещат колко нездравословни са материалите, с които градим стените на домовете си. Те са тихият убиец, вредите от него се натрупват и когато го усетим, често е много късно. Много хора се замислят каква храна ядат, как е отгледана, на каква почва, но не се сещат в какви домове прекарват от 8 до 15 часа в денонощието“ – казва предприемачът и ни замисля за стените на помещенията, в които прекарваме дните си – в собствения ни дом, в офиса, в кафенето.
Преди десетина години, когато започнал да разучава тази тогава непристъпна земя, събеседникът ни попаднал на пресовани земни блокове за строителни цели, които го впечатлили, и пред него се разгърнал целият замисъл за природосъобразно строителство. „Започнах да ходя на курсове, а собственикът на къщата, на която се обучавахме, реши да си направи една от стените с конопобетон и тогава за пръв път се докоснах до тази разновидност на индустриалния коноп. Поръчахме си по едно палè с материала и оттам започна моето приключение с конопобетона.“



Когато се поровил, разбрал какъв необятен набор от изделия могат да се получат от растението, а днес философията, зад която застава, е, че то участва засилено във всички области на човешкото битие – къщите, които са нашата трета кожа, платовете на дрехите, които са нашата втора кожа (както той се изразява), храната, без която не можем, горивата и медицината. Знае, че конопът е истинска зелена революция, понеже расте много бързо и почти няма част от него, която да не е приложима някъде.

Конопените стени, между които се помещава здравето

Така днес Димитър Михайлов вече има разработен и приложим при строене на сгради конопобетон и върви умело към целта си – да произвежда всички продукти, нужни за дом, направен изцяло от коноп.

Предимството на това да изберем строежа на къща с конопобетон е в това, че нямаме нужда от различни материали, които да се съчетават заедно. Цялата стена е само от един материал и дава всички предпоставки за удобно обитаване. Външната и вътрешната повърхност на конопените природосъобразни и здравословни стени се измазва с мазилка и конопобетонът е целият пълнеж на стената. Липсват завършващи плоскости, минерална вата, гипсокартон, мембрани, което прави процеса по-бърз, лек и дори по-икономичен.



В дългосрочен план конопобетонът е енергийно ефективен, няма летливи органични съединения, формалдехиди и т.н. Той върши работата на изолация, има термална инерция, не гори, не гние, не развива мухъли и плесени, след като е правилно изпълнен и завършен. С годините той няма деградация на тези показатели, по този начин зимата той спестява от сметки за отопление, лятото – за климатизация. Поддържа здравословен микроклимат в помещенията, с по-малка промяна на температурните граници и няма нужда от допълнителна топлоизолация.



И ако докато четете, сте се замислили какво да правите с къщата си от обичайни материали, не, няма нужда да я бутате и градите наново. Защото нашият приятел Димитър може да предложи и друго решение – термомазилка от коноп, както и конопена вата за изолация, които дават на дома по-устойчив микроклимат и не отделят отровни вещества. И за да продължи да ни изумява, той започва да ни разказва за коноподървото: „Него го внасяме с мой близък приятел – Петър Милчев, и представлява цели конопени стъбла, слепени без химии, със соево лепило, пресовани на много високо налягане. Този материал е 20% по-здрав от дъба, който от своя страна трябва да расте десетки години, за да се използва, докато конопът пораства за 3 – 4 месеца. Макар технологията да е все още по-скъпа от конвенционалните алтернативи, всяка стъпка в посока на употребата на индустриалния коноп ще даде своя отпечатък върху хората и земята“.



И вече на края на разговора ни разбираме, че коноподървото е вложено както в подови настилки, така и в едно от най-вълнуващите и нови начинания за предприемача – мебелите, в които то се използва за конструкция. Те биват облечени и с плат от коноп, а осъществяването им е плод на сътрудничеството между Димитър и Весела Магунска от интериорно студио Mocco Living. Дамата е проектант на мебелите, а за доставката на конопените платове отговаря Димитър, който очаква съвместната им работа да се развие в произвеждането на мебели от различен вид с материали от индустриален коноп.




Мебели от коноподърво и конопен плат

Всички изброени дотук дейности и продукти ще бъдат част от строежа на изцяло конопената къща, която предстои да бъде изградена съвсем скоро и за която днешният ни събеседник ни разказва и си представя с вълнение. Питаме го откъде се добива конопът, а той ни отговаря, че се снабдява с него чрез доставка от румънска фирма, тъй като макар у нас да може да се засажда и отглежда индустриален коноп, обработката му е забранена, което е загуба за икономиката и земеделието и околната среда, както и за малкия потребител, който би усетил невижданите ползи на забраненото и всеприложимо растение.

КОНТАКТИ
konopobeton.bg
Hempcrete.Bulgaria

hempcretebulgaria

Статията е публикувана в Списание 8, бр.6/2024

Китайка успя да отключи айфона си след 10 години Любопитно

Китайка успя да отключи айфона си след 10 години

Съобщението на Apple през 2015-а гласяло, че устройството е заключено за 80 хил. часа

Жените са най-привлекателни за мъжете на около 23 години Любопитно

Жените са най-привлекателни за мъжете на около 23 години

Най-доволни от телата и лицата си са хората на 70, златната възраст за научни открития е 40

Amazon вече препоръчва лекарства след проследяване на купените от вас продукти Любопитно

Amazon вече препоръчва лекарства след проследяване на купените от вас продукти

Компанията се гордее със своите алгоритми за събиране на информация

Какво мислите за изкуствения интелект? Мнението ви е важно! Любопитно

Какво мислите за изкуствения интелект? Мнението ви е важно!

Дали той ще открие невероятни възможности или ще превърне света в дигитален концлагер?

Египет строи с мощни темпове новата си столица Любопитно

Египет строи с мощни темпове новата си столица

Кайро се задъхва от пренаселеност, инфраструктурата му не издържа

Необичайни дъждове ще залеят пустинята Сахара Любопитно

Необичайни дъждове ще залеят пустинята Сахара

Този метеорологичен феномен се случва веднъж на 10 години

Най-възрастният човек в света почина в Испания на 117 г. Любопитно

Най-възрастният човек в света почина в Испания на 117 г.

Мария Браняс Морера преживяла Гражданската война в Испания и две пандемии

Telegram наруши мълчанието си след ареста на Дуров Любопитно

Telegram наруши мълчанието си след ареста на Дуров

„Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотреби“, твърдят колегите на руския Мъск, както го нарича CNN

Вредим ли на опитомените кучета? Любопитно

Вредим ли на опитомените кучета?

Много породи домашни любимци страдат физически и емоционално, защото не изпълняват природните си задачи

Заседнали в орбита Любопитно

Заседнали в орбита

Астронавтите на НАСА Бари Уилмор и Сунита Уилямс ще останат още няколко месеца в МКС

Как бунището в Пном Пен преобърна живота на Скот Нийсън Любопитно

Как бунището в Пном Пен преобърна живота на Скот Нийсън

Пътят на добротворството: от върховете на Холивуд до бедстващите деца на Камбоджа

OpenAI има софтуер, който открива написанато от ИИ с 99,9% точност, но отказва да го пусне Любопитно

OpenAI има софтуер, който открива написанато от ИИ с 99,9% точност, но отказва да го пусне

Детекторът за ботове би вършил отлична работа, ако се пусне в действие

Ползите от сухото червено вино са силно преувеличени Любопитно

Ползите от сухото червено вино са силно преувеличени

Липсват задълбочени научни анализи, че умерената употреба на алкохол е добра за здравето

Древна пирамида се срути след буря в Мексико, само дни след като рухна и арката в САЩ Любопитно

Древна пирамида се срути след буря в Мексико, само дни след като рухна и арката в САЩ

Природата ли е виновна или боговете се гневят, чудят се местните хора

Защо някои хора са „магнити за комари“ Любопитно

Защо някои хора са „магнити за комари“

Чесън и витамин В възпират малките кръвопийци, ако сте яли банан и сте пили алкохол – ставате по-вкусни за тях