Подкрепете ни!




ЛюбопитноАлина Попова / 23 юли 2024

Място на силата

Куполната къща усилва енергията такава, каквато е. Щом е положителна, човек се чувства като в олтар на богиня или в дома на император


Място на силата
Живея в куполна къща. Някак неусетно стана, нощувах тук още по време на строителството: разчиствах сред строителните материали местенце колкото да поместя туристически дюшек. Бях нетърпелива, както и във всичко в живота си. Строителството обаче учи на търпение: който е имал вземане-даване с добрите майстори, го знае добре. Та така, една сутрин си дадох сметка, че мечтата ми, която следвах няколко години, някак неусетно се сбъдна, и то такава, каквато я рисувах в съзнанието си: имам купол, направен точно по моята мярка, имам декинг, за да правя йога сутрин, градина и даже рекичка в дъното на парцела.



Мястото е заобиколено с високи дървета, повечето от които запазих. Спасих и стара суха зидария откъм улицата, и всичките дървета покрай оградата, някои направо враснали в камъните.

Налага ми се много да пътувам по работа, но даже с цената на това да съм на път до късно по нощите, аз се връщам в своя нов дом, пристъпвам зад портата, вдишвам ухание на акация и ме обхваща блажено чувство, че се връщам на своето място.

Малко повече за самата куполна къща: постарах се да я направя еднопространствена. Вторият етаж представлява полуниво, което е изцяло отворено, включително и помещението на банята е визуално отворено. Тя е направена с прозрачна стъклена стена.

За да обособя на първо ниво отделни помещения – техническо, гардеробно, баня и кухня – към сферата има пристройка и къщата в план прилича на охлюв.



Не е за всеки!

Куполното пространство е вълшебно. Учих фън шуй в Малайзия, за да се науча как да планирам куполните сгради. Още на първия урок моят учител Ваджра Ната ми каза: „Куполът не е за всеки! Това е пространство за императори. Не всеки може да понесе силата, която се завихря тук. Тя трябва да е в равновесие, да има квадрат в средата – символа на земната стихия, за да се заземи тази енергия.“ И е напълно прав. Послушах го: прозореца в зенита на купола го проектирах квадратен, маркирах ясно тази форма. А в средата, на гърба на чугунената печка, направих масивен правоъгълен куфар от тухли, в който е зазидан кюнецът, да се усвои топлината му. Така добавих елемента земя.



Куполните къщи предлагат удивителен уют, който се дължи се на формата и природните материали. Дървените облицовки допринасят за топла и приветлива обстановка. Монохромните естествени цветове създават усещане за закрила, топлина, сигурност и удобство. Куполът дава усещане за простор и свобода, което е коренно различно от обичайните правоъгълни домове. Имам голяма южна витрина (френски прозорец), през която наблюдавам вечната промяна навън. Всичко предразполага към спокойно съзерцание.



Къщата е разположена съгласно посоките на света, а помещенията и самата къща са проектирани спрямо моите лични благоприятни посоки (хубаво е всеки човек да знае своите лични благоприятни посоки, а за да ги разбере, трябва да знае своя KUA номер. Него може да откриете, като напишете в гугъл KUA number calculator, и готово). Та, аз спя с главата, насочена на север – моята най-благоприятна посока. Няколко часа ми стигат да се наспя!

Искаш да живееш в олтара ли?

Също заради куполния замисъл учих и васту шастра – древната индийска наука за архитектура и дизайн на пространството, и все досаждах на преподавателката ми Чандраканти: „Хайде, кажи, че може къща да има куполна форма?“. „Ама ти! Искаш да живееш в олтара ли!?“ – ми отговаряше. Съгласно васту средната точка на къщата, наречена „брахмастан“, е особено важна, тъй като се счита за сърцето или душата на дома. Тази сфера означава единство между Космоса и Земята. А представете си сега, че цялата ви къща е такова място!



Съгласно васту брахмастан трябва да бъде поддържан чист и подреден, тук не трябва да се изграждат стени и да се поставят тежки мебели – за да се осигури свободното движение на енергията в цялото пространство на къщата. И действително е така: пространството на моята къща някак естествено обича по-малко вещи.

Икономична и удобна!

И така, проверявам от личен опит всички предимства на куполните къщи. Те са изключително енергийно ефективни поради формата си – малкото съотношение на площта на ограждащата повърхност и вътрешния обем на сградата позволява по-малка загуба на топлина.

Тъй като се нанесох в купола, преди да се монтират врати, цялото пространство е възможно най-отворено. Имам подово отопление в банята и в антрето (общо 8 м²), което, учудващо, ми беше достатъчно да отоплявам купола цяла зима!



Имам и инверторен климатик, но го пусках само няколко пъти през зимата. Сега, в летните жеги, работи по-често, и то във втората част на деня. Това е разбираемо, понеже цялата ми южна фасада е остъклена! Дограмата е дървена, със стъклопакети висок клас, предназначени за нискоенергийни и пасивни сгради. Тя е стандартното ни предложение, което ще опиша тук малко по-подробно. Конструкцията на купола е от дърво, което е изолатор. Има и изолация от минерална вата с 20 см дебелина, но бих сложила и 25 см, за да не се налага да ползвам климатика през лятото. (Предварителните сметки по казваха, че с 25 см изолация сградата отговаря на стандарт за пасивна.)

Външната облицовка на купола е с дървени керемиди, положени в три слоя, а отвътре – с ламперия.



Вентилируемата фасада е конструкция, която подобрява енергийната ефективност и уюта на сградата. Тя включва външен слой, който е отделен от стените на сградата и създава въздушен пласт между фасадата и стената. Основните предимства включват: топло- и хидроизолация, защото въздушният слой намалява топлинните загуби през зимата и прегряването през лятото и предпазва основната стена от влага, като позволява на въздуха да се движи и да отвежда влагата. Така че отговорът е „Да“! Къщата се оказа изключително икономична и удобна за обитаване. И подовото отопление е чудесно решение в куполния случай.

Относно аеродинамичната ú форма: освен че допринася за намаляване на топлинните загуби, има и следния особен ефект: когато навън духа силен вятър, около къщата се създава едно магично тихо пространство. Това обаче трудно може да се обясни с думи и може само да се усети по време на някоя буря.



Както споменах, пространството при мен е възможно най-открито. Но естествената циркулация на въздуха в купола само донякъде помага за поддържане на по-равномерна температура. Истината е, че топлият въздух се издига нагоре и тази граница в топлината е особено осезаема във втората част на летния ден. Няма прекалено неудобство и климатикът решава задачата, но се замислям дали да не сложа децентрализиран рекуператор, който да осигурява непрекъснат механичен обмен на въздуха.

Мощно пространство за практика

Коя е истинската причина да живея в куполна къща и да работя за разпространението им в България? Отговорът е, че куполното пространството с плавни линии, естествени за човека и всичко живо, създава среда на съзвучие с цялото! Куполът е най-прекрасното, много мощно пространство за духовна практика. А да пееш мантри, докато се намираш във фокусната точка на купола, е неповторимо преживяване. Певци, които идват да попеят тук, много се забавляват с акустиката на пространството.

Усилва състоянието на човек

И още едно важно лично наблюдение: куполът усилва състоянието на човек! В каквото състояние пребивава – куполното пространство го усилва, затова вътрешна дисциплина и самонаблюдение са от голямо значение.



Важно е куполът да бъде изграден съгласно мерките на човека, а също така да бъдат заложени и Божествените пропорции, за да може по този начин наистина да съединим в дома си Божественото, космическото и земното.

Магията на живото пространство

Още първата есен, с помощта на геодезист маркирах точните места и засадих 24 дръвчета във формата на символ, наричан Звезда РА, чиито лъчи бяха точно ориентирани по посоките на света. Засаждах заедно с всяко от дръвчета намерение, например Истина, Мъдрост, Любов, Красота, Хармония... Всяко дръвче е жив течен кристал и докато расте и се развива, заедно с него расте и се вкоренява съответното намерение. Симетричното разположение на дръвчетата създава жива мрежа, трептяща в единство с космическия строеж.



Така, стъпка по стъпка, тук се ражда място на силата, където материалното и духовното се сливат в едно. Място, където човек може да възстанови връзката си с природата и със самия себе си. Където високите вътрешни състояния придобиват материално въплъщение, а пространството става истински магично. Тук се уча да взаимодействам в пълно съзвучие с всичко, което ме заобикаля.



КОНТАКТИ
СФЕРАТА 123

0899 966 986
mail@sferata123.com
facebook

Статията е публикувана в Списание 8, бр.7/2024
Египет строи с мощни темпове новата си столица Любопитно

Египет строи с мощни темпове новата си столица

Кайро се задъхва от пренаселеност, инфраструктурата му не издържа

Необичайни дъждове ще залеят пустинята Сахара Любопитно

Необичайни дъждове ще залеят пустинята Сахара

Този метеорологичен феномен се случва веднъж на 10 години

Най-възрастният човек в света почина в Испания на 117 г. Любопитно

Най-възрастният човек в света почина в Испания на 117 г.

Мария Браняс Морера преживяла Гражданската война в Испания и две пандемии

Telegram наруши мълчанието си след ареста на Дуров Любопитно

Telegram наруши мълчанието си след ареста на Дуров

„Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотреби“, твърдят колегите на руския Мъск, както го нарича CNN

Вредим ли на опитомените кучета? Любопитно

Вредим ли на опитомените кучета?

Много породи домашни любимци страдат физически и емоционално, защото не изпълняват природните си задачи

Заседнали в орбита Любопитно

Заседнали в орбита

Астронавтите на НАСА Бари Уилмор и Сунита Уилямс ще останат още няколко месеца в МКС

Как бунището в Пном Пен преобърна живота на Скот Нийсън Любопитно

Как бунището в Пном Пен преобърна живота на Скот Нийсън

Пътят на добротворството: от върховете на Холивуд до бедстващите деца на Камбоджа

OpenAI има софтуер, който открива написанато от ИИ с 99,9% точност, но отказва да го пусне Любопитно

OpenAI има софтуер, който открива написанато от ИИ с 99,9% точност, но отказва да го пусне

Детекторът за ботове би вършил отлична работа, ако се пусне в действие

Ползите от сухото червено вино са силно преувеличени Любопитно

Ползите от сухото червено вино са силно преувеличени

Липсват задълбочени научни анализи, че умерената употреба на алкохол е добра за здравето

Древна пирамида се срути след буря в Мексико, само дни след като рухна и арката в САЩ Любопитно

Древна пирамида се срути след буря в Мексико, само дни след като рухна и арката в САЩ

Природата ли е виновна или боговете се гневят, чудят се местните хора

Защо някои хора са „магнити за комари“ Любопитно

Защо някои хора са „магнити за комари“

Чесън и витамин В възпират малките кръвопийци, ако сте яли банан и сте пили алкохол – ставате по-вкусни за тях

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“ Любопитно

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“

Не е вулкан, успокояват хората местните власти

Лесно се влюбвате? Това е показател за склонност към изневяра. Любопитно

Лесно се влюбвате? Това е показател за склонност към изневяра.

Психолози обясняват що е то емофилия и тя ли е отговорна за неуспешните връзки, уж градени върху любов

Младежкото щастие пада главоломно в 145 страни Любопитно

Младежкото щастие пада главоломно в 145 страни

Вероятно е причините за срива да се крият в 2014 г.

Наистина ли е пророчески сериалът „Семейство Симпсън“? Любопитно

Наистина ли е пророчески сериалът „Семейство Симпсън“?

DailyMail: В различни епизоди през годините се предсказва възхода на Тръмп, Грета Тумберг, Лейди Гага и Камала Харис