favorites basket
user
Любопитно2 декември 2025

Оставете студа да ви стопи излишните килограми

Учени твърдят, че ниските температури задействат полезната кафява мазнина в тялото ни

снимка: iStock
снимка: iStock
Студът може да задейства специален вид мазнини в тялото ни – кафявата мазнина, която изгаря калории и произвежда топлина. BBC съобщава, че ниските температури и неудобството, което те ни причиняват, могат да бъдат ключът не само към закаляването, но и към отслабването.

За разлика от бялата мазнина, която се натрупва по бедрата и талията, кафявата мазнина „има възможността да произвежда 300 пъти повече топлина на единица маса, отколкото която и да е друга тъкан или орган в тялото“, казва Майкъл Саймъндс от Университета в Нотингам. Тя съдържа митохондрии с протеин UCP1, който превръща калориите директно в топлина, вместо в енергия за клетките.

Всяко новородено има изобилие от кафява мазнина, защото бебетата не могат да треперят и разчитат на нея, за да се стоплят. Дълги години учените твърдяха, че след пубертета тя почти изчезва. През 2009 г. излизат обаче нови изследвания, които сочат, че възрастните все още имат запаси от кафява мазнина, която се задейства при температури под 16°C. Тогава тя започва да поглъща глюкоза и мазнини от кръвта. 

„За нашите предци ниските температури са били основна заплаха за оцеляването, така че е било предимство да имаме тъкан, която може да преобразува енергийните източници в топлина“, обяснява Пол Коен от университета „Рокфелер“.

Сега вече се знае, че по-слабите хора имат повече от кафявата мазнина, а по-пълничките – по-малко. Метаболизмът на първите в студено време е по-силен. 

Проучване на Коен и колегите му върху над 52 000 души показва, че хората с повече кафява мазнина имат по-нисък риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Те също така имат по-добра инсулинова чувствителност и повече „добър“ холестерол. Въпреки това учените предупреждават, че количеството кафява мазнина при възрастни е малко – от 0,02 до 300 грама, което е под 0,5% от телесната маса. „Докато бялата мазнина има почти неограничен капацитет за разширяване… кафявата мазнина вероятно се измерва най-много в стотици грамове“, пояснява Коен.

Затова задействането й чрез студ, пикантни храни или кофеин може да подобри метаболизма, но едва ли ще доведе до значителна загуба на тегло.
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.