Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиНикола Змияров / 12 юни 2019

Удобната лъжа

Манипулации прикриват истинските конспиративни теории

Удобната лъжа


Цялата статия е публикувана в брой 3/2019 г. на Списание 8

Удобната лъжа

Манипулации прикриват истинските конспиративни теории


В голяма част от човешката дейност има прикрит, непубличен и конспиративен характер. Държавите и техните правителства грижливо пазят своите тайни, за да придобият икономическо, военно и технологично преимущество пред останалите. Корпорациите също крият своите планове, технологии и ноу-хау. Естествено, секретни са военните производства и шпионските технологии за следене и събиране на информация. В историята също има непонятни археологически паметници - например пирамидите по целия свят или каменните сфери, неразбираеми свещени текстове, които могат да бъдат тълкувани по най-различни начини, находки, които не съответстват на нашите представи за древните технологии, и много други...

Светът наистина е пълен с мистерии и загадки. А има и много хора, организации, общества и служби, които са заинтересовани от запазване на определени тайни. Същевременно съвсем естествен е човешкият стремеж да се надникне зад завесата и да се разбулят мистериите, да се преодолеят заблудите и противоречията и да се разкрият тайните. В това е същината на конспиративните теории. Те са опит за повдигане на завесата, но много от тях са нелогични, тенденциозни и глупави, като същевременно са много широко тиражирани и пропагандирани - явно служат за прикриване на истинските конспирации.

Въпроси, въпроси

Дали членовете на английската кралска фамилия не са всъщност извънземни рептили? Възможно ли е да са дошли на земята под прикритие, за да овладеят ресурсите на човечеството? Дали Земята не е плоска, а всички учени, астрономи и физици от XVI век насам не са направили чудовищен заговор, в който участват всички съвременни правителства, пилоти, космонавти и космически агенции, за да прикрият плоскостта є? Дали болестта СПИН не е нарочно създадено биооръжие, предназначено да изтрепе всички проститутки, наркомани, гейове и кръшкачи, които имат повече сексуални контакти, за да останат на света само благочестивите пуритани? Дали островърхите обелиски, стърчащи навсякъде в европейските столици, не са компоненти на психотронно оръжие за контролиране съзнанието на масите? Дали американците изобщо са ходили до Луната, или всичко е снимано в Холивуд? Какво става край Розуел?
Създаването на фалшиви конспиративни теории води началото си от инцидента в Розуел в щата Ню Мексико, САЩ, през 1947 година, когато фермер съобщава в местния вестник за катастрофа на летателен апарат с дисковидна форма близо до фермата си. Журналист идва на местопроизшествието, където заедно с фермера намират останки от катастрофиралата летяща чиния, която се е ударила в земята някъде близо до фермата, но е продължила полета си няколко километра по-нататък. Намерените останки са от много особен материал, наподобяващ метални листове с невероятна еластичност. Журналистът веднага публикува съобщението в местния вестник. Малко след това в градчето идват военни части, които започват издирване на падналия обект и забраняват на журналистите и фермера да говорят за произшествието, като конфискуват намерените отломки. Статията обаче вече е пусната и световната преса научава за катастрофата. Темата за извънземните пришълци започва широко да се коментира. Пентагонът излиза с официално становище, че е паднал метеорологичен балон. Повечето коментатори по темата обаче считат това за много нелеп опит за прикриване на истината, а тя е, че военните са намерили останки от извънземен космически кораб и дори мъртви тела на извънземни.

Как се ражда недоверието

По-нататък Пентагонът излиза с второ официално становище, което гласи, че става дума за секретен летателен апарат на военните, а не за извънземни, но пресата посреща и това твърдение с недоверие. Темата за извънземните пришълци става широко популярна. Появяват се очевидци и свидетели. На следващата година ескадрила от летящи чинии минава над Белия дом, а фотографиите и киноматериалите за това обикалят целия свят. Тогава американското правителство и военните създават секретната комисия „Маджестик 12“, която трябва да следи за подобни инциденти и да предотвратява тяхното разгласяване. Създаден е и специален проект за дискредитиране на темата за извънземните чрез фалшиви съобщения и дезинформация. Навсякъде в САЩ се появяват жълти издания, които пускат всевъзможни нелепи истории за контакти с извънземни пришълци. Съмнителни субекти, представящи се за контактьори, разказват с подробности как красавици са отвличани от извънземни и за приключения, изпълнени с вълнуваща еротика. Така се появяват и малките зелени човечета, които стават нарицателни по темата и за които не се споменава в нито един правдоподобен разказ за контакти с извънземни. Появяват се и многотомни съчинения на хора, контактуващи телепатично с извънземни цивилизации, които уж разкриват всички тайни на Вселената и се борят за разоръжаване. Започват и холивудските филми за извънземни нашествия.
 


Посмешище вместо разобличение

Още тогава майсторите по дезинформация осъзнават, че за да се прикрие някаква истина, е най-добре да се превърне в посмешище и абсурд, а не да се забранява открито. Точно този похват е основен при фалшивите конспиративни теории, в тях винаги има нещо абсурдно, нелепо, нелогично и противоречащо на фактите, което отблъсква мислещите хора, които търсят истината. Фалшивите конспиративни теории стават модерни жълти сензации, които чудесно дискредитират определени теми и са блестящо прикритие на истинските конспирации.
Затова сега хората с висок обществен статут и власт не говорят за извънземни. Преди години на брифинг в САЩ журналист зададе такъв въпрос на президента Барак Обама, като го попита дали правителството на САЩ има тайни договори с извънземни. Тогава Обама отговори шеговито в стил Джеймс Бонд: „Ако ви разкажа за това, ще трябва да ви убия“, което беше посрещнато с жизнерадостен смях в залата.

Ще дадем пример. В края на 70-те години на миналия век американски фотожурналист и бивш сътрудник на НАСА публикува книга, в която доказва, че официалните фотографии, заснети на Луната от лунната програма „Аполо“, са всъщност фалшиви и са заснети в студио. Той задава въпроса дали наистина американците са ходили до Луната, или това е само пропаганда от времето на студената война, че уж са надминали руснаците? Едновременно с това се оказва, че оригиналните фотоматериали, заснети на Луната, са изчезнали по тайнствен начин от хранилището на НАСА! Оттогава и досега има много хора, които се хващат на тази теория и считат, че американците никога не са пътували до Луната. Те обаче не се сещат, че съветските радиолокатори са следили много старателно американските космически полети. Затова Съветският съюз веднага щеше да разобличи американците за подобна измама, и то точно когато космическата надпревара между СССР и САЩ е в своя пълен разгар. Излиза, че и руснаците прикриват американците, които чрез полетите до Луната и програмата „Аполо“ се опитват да докажат своето предимство и надмощие над СССР. И така подпомагат американската пропаганда, което е очевидно нелепо. Тази фалшива конспиративна теория е създадена, за да прикрие нещо значително по-дълбоко и важно.

Истинската конспирация

Фотографиите от Луната наистина са фалшиви. Оригиналите обаче не са изгубени от хранилището на НАСА, а са засекретени, защото на тях се виждат изкуствени мегалитни съоръжения. ..

Цялата статия е публикувана в брой 3/2019 г. на Списание 8
Купи броя от тук




Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО Мистерии и загадки

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО

Летището спря работа, но доказателства засега няма

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Загадката с кристалните черепи Мистерии и загадки

Загадката с кристалните черепи

Някои смятат, че са на извънземни, други – че са пълни с информация, учените ги смятат за фалшифи артефакти