Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 4 януари 2021

Какво не знаем за Нострадамус и неговите пророчества

Прозренията на най-известния пророк са използвани като пропаганда по време на Втората световна война


изображения: iStock
изображения: iStock
Нострадамус, чието рождено име е Мишел дьо Нострадам, се ражда в малко френско провинциално градче. Около рождената му дата витае мистерия като предположенията се свеждат основно между две дати - 14 и 21 декември 1503 г. Бъдещият велик пророк е едно от деветте деца в семейството.

Някъде през 1530 г. Нострадамус става един от най-търсените гадатели и лечители, макар и да няма медицинско образование. Историята разказва, че той лекувал дори чума, наред с други обичайни и необичайни диагнози. Освен с медицина Мишел дьо Нострадам борави умело и с астрологията. През 1547 г. започва да прави мащабни пророчества, които по-късно публикува в едноименната си книга, която излиза от печат за първи път през 1555 г. Много от направените предсказанията в нея се сбъдват и славата на Нострадамус бързо се разнася из цяла Франция, Европа и по света. Поканен е като важен гост дори в кралския двор, където продължава да прави своите гадания и астрологични хороскопи.

Отива си от този свят на 1 или 2 юли 1566 г. Наследството му обаче е обект на интерес и до днес. Да не говорим, че почти всяка година се появяват и нови негови пророчества, свързани с бъдещето.
Ето някои любопитни подробности от живота на Нострадамус, които може би не знаем.

Нострадамус е изключен от медицинското училище
Колкото и странно да звучи, на великия пророк никак не му е вървяло с обучението. Първо – през 1519 г., когато е едва 15-годишен, той се записва да учи в университета в Авиньон. Само година по-късно обаче учебното заведение става огнище на чума и затваря принудително. В следващите 8 години Мишел дьо Нострадам обикаля цяла Франция, Италия и Испания, търсейки лековити билкови растения, от които прави лечебни отвари. В това време работи и като аптекар и помага на много хора, поразени от черната болест.

През 1529 г. Нострадамус се записва в университета в Монпелие (едно от най-старите лечебни заведения в света), но отново няма късмет. От там пророкът е изключен, след като ръководството на университета научава, че е работил като аптекар – професия, за която се смята, че е по-нисша от тази на лекар. Има съмнения дали по-късно Нострадамус отново се е върнал да учи в университета или не.

Наред с пророчествата, Нострадамус публикува и готварска книга
Да, това не е шега. Една от първите публикации на екстрасенса е озаглавена „Трактат за козметиката и консервите“. В трактата можете да откриете съвети как да си направите руса боя за коса, лаксативи, паста за зъби, както и таблетки за смучене с вкус на роза. В книгата обаче се срещат и най-различни кулинарни рецепти като такива за марципанова паста, захаросана портокалова кора, мармалад, сладко от череши, консерва от круши и желе от дюля. Да не забравяме и уникалната рецепта за любовно сладко (направено от ябълки от мандрагора и кръв на врабчета, наред с други неща), което се смята за супер мощен афродизиак, който несъмнено ще „запали“ сърцето на вашия любим човек.

Освен в бъдещето, Нострадамус вижда и в миналото
Пророкът (неслучайно наричан така) е известен най-вече с безпогрешните си видения за бъдещето. Някои изследователи на Нострадамус обаче твърдят, че той виждал и в миналото също толкова добре и точно. Някои скептици твърдят, че всеизвестният гадател изобщо не е имал свръхестествени заложби, а просто е проектирал събития от добре известното минало в бъдещето. Нещо като създаване на модели, които се повтарят. Питър Лемесиури, бивш лингвист в Кеймбридж и професионален преводач, твърди, че Нострадамус не е бил нито астролог, нито гледач; той просто е вярвал, че историята ще се повтори.



Астролозите критикуват неговите хороскопи
Известността на Нострадамус, както споменахме и по-горе, го отвежда до кралските покои в Париж. Лично е повикан от Катерина де Медичи, за да състави хороскопи на децата й и да обясни предсказанията си за идните години, публикувани в „Пророчества“. Така и става.

Това, което е интересно тук, е, че Нострадамус и неговите звездни карти макар и боготворени от обикновените хора, са били яростно критикувани от професионалните астролози. Те твърдят, че пророкът няма достатъчни познания в полето на астрологията и хороскопите му не са верни. През 1558 г. Лорънс Видел публикува брошура, озаглавена „Декларация за злоупотреби, невежества и размирици на Мишел Нострадамус“, в която опровергава предсказанията на известния пророк и подчертава липсата му на умения в астрологията.

Прозренията на Нострадамус са използвани като пропаганда по време на Втората световна война
Малко след като Германия нахлува в Полша през 1939 г. Магда Гьобелс, съпруга на Джоузеф Гьобелс (министър на пропагандата и просвещението в Нацистка Германия), попада на пасаж в книга на Нострадамус, който тя интерпретира като „ясна победа на Германия“. Двамата съпрузи разпореждат да бъдат отпечатани брошури със съмнителното твърдение за „пророчеството“, които да бъдат разпространени както в Германия, така и в страните, които към момента запазват неутралитет. Съюзниците обаче отвръщат на удара. Те разпръскват също такива пропагандни брошури над окупираните от Германия страни, в които пише, че всъщност Нострадамус е предсказал краха на нацистите. А истината е, че нито едното, нито другото твърдение са били предречени от Нострадамус.

Безспорен факт остава това, че много от предсказанията на Нострадамус наистина са се сбъднали, но и това, че през годините са му приписвани много пророчества, които той не е правил.
 

Още по темата:

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин