Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 12 февруари 2024

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?


Кой е Антон ЛаВей?
Истинското му име е Хауърд Стантън ЛаВей (в някои преводи Леви), но по-късно става известен с псевдонима си Антон Шандор Лавей. Ражда се на 11 април 1930 година в Чикаго, Илинойс. Малко след като се появява на бял свят семейството му се мести и заживява в Калифорния, близо до залива Сан Франциско. Като дете ЛаВей има огромен интерес към музиката, и по-специално към музикалните инструменти. Свири на много от тях, като любими са му клавирните.

На 16 години Антон ЛаВей напуска гимназия и така и не завършва средното си образование. Той твърди, че напуснал училище, за да се присъедини към пътуващ цирк, а по-късно и към други фестивали и карнавали, свързани с изкуството и света на магията. В цирка ЛаВей се изявява като помощник дресьор, а по-късно и като музикант в шоу програмите.

Чрез работата си в цирка (и карнавалите по-късно) Антон ЛаВей се среща отблизо с магията и окултните вярвания. Става асистент на магьосник. Изучава и хипноза. Впоследствие започва да свири по барове и концерти като органист. В този период окултистът твърди, че е имал връзка с непопулярната по това време Мерилин Монро, която била танцьорка в някои от представленията. Тази информация обаче остава непотвърдена и до днес.

ЛаВей се записва да учи криминология в Сити Колидж в Сан Франциско и междувременно работи като фотограф в местното полицейско управление. Три години по-късно младежът напуска работата си в участъка и започва да води платени курсове по магия, гадаене и окултизъм.



В трудовете му по-късно той се опълчва срещу религията
такава, каквато я познава. И така се стига до създаването на неговата Сатанинска Библия и Сатанинска църква. През 1966 г. по време на честването на Валпургиева нощ (или нощта на вещиците) ЛаВей създава Църквата на Сатаната, която по-късно е официално призната в САЩ.

Църквата на Сатаната
Постепенно Антон ЛаВей става обществено забележима личност. Не само заради своите магии и езотерични нагласи, но и поради факта, че разхожда из града своя домашен любимец – черния леопард Золтан. Ексцентризмът на окултиста не спира дотук. Той прави групови и индивидуални сеанси и партита, за които клиентите му плащат щедро. Всяка петък вечер ЛаВей изнася лекция на тема окултизъм, сатанизъм, която включва в себе си мистика, психология, философия, наука, сатанински възгледи и ритуали. Вече все по-често е определян като Сатанински пастор. Често е наричан и Черният папа. Асбьорн Дирендел го описва като „основателя на съвременния сатанизъм". Изследователите на религията пък класифицират религията на ЛаВей като „ново религиозно движение и форма на западен езотеризъм“.



След провъзгласяването на Църквата на Сатаната през 1966 г.
, следват множество сбирки, проповеди, извършване на демонични ритуали и дори Сатанински сватби, кръщенета и погребения. Местните и чужди медии направо пощуряват. ЛаВей и неговата Сатанинска църква стават постоянен обект на изследване от журналистите. Самият той пък се превръща в абсолютна медийна звезда и участва в множество телевизионни предавания и репортажи. За него и делото му излизат статии и в Newsweek, и Time.

Той написва множество книги, посветени на неговите идеи и ценности, сред които „Сатанинската Библия“, „Сатанинската вещица“ и Сатанинските ритуали“. Писанията му са силно повлияни от идеите на Фридрих Ницше, Айн Ранд и други.

ЛаВей участва като актьор и консултант на няколко пълнометражни, късометражни и документални филма, в това число и в „Бебето на Розмари“, или поне така твърди самият той. Много изследователи на живота и делата на ЛаВей установяват, че невинаги казаното или написаното от него, отговаря на истината. Затова всяка негова дума може да бъде и е подлагана под съмнение.
 
От първия си брак Антон ЛаВей има една дъщеря. От следващата си дългогодишна връзка с Бланш Бартън (близо 25 години съвместен живот) има една дъщеря и син, роден през 1993 година, който получава името Сатана Ксеркс Карнаки ЛаВей. Когато ЛаВей старши си отива от този свят (29 октомври 1997 г.), Бартън  наследява поста му като глава на Сатанинската църква. По-късно тя предава властта в ръцете на запаления последовател на Сатанинската идеология на ЛаВей - Питър Х. Гилмор. Той премества седалището на Сатанинската църква от Сан Франциско в Ню Йорк. Много от членовете на движението на ЛаВей впоследствие го напускат и създават свои собствени сатанински общности и секти.



Сатанинската Библия
Доктрините, които проповядва ЛаВей, са стриктно описани в неговата „Сатанинска библия“. Тя е съставена от четири отделни книги: Книгата на Сатаната, Книгата на Луцифер, Книгата на Белиал и Книгата на Левиатана. В книгата на Сатаната ЛаВей представя Десетте основни заповеди и Златното правило („Постъпвай с другите, както те с теб“) и насърчава епикурейството. Книгата на Луцифер съдържа по-голямата част от философията в Сатанинската Библия, като дванадесет глави обсъждат теми като снизхождение, любов, омраза и секс. В книгата на Белиал авторът описва подробно сатанинските ритуали и магията. Той обсъжда необходимия начин на мислене и фокус за извършване на ритуал и предоставя инструкции за три такива: за секс, състрадание или унищожение. Книгата на Левиатана предоставя четири призовавания за Сатана, похот, състрадание и унищожение.

Противно на очакванията, в Черната библия (както още я наричат) авторът отхвърля съществуването на свръхестествени същества и сили, дуализъм тяло-душа и живот след смъртта. Практикуващите не вярват, че Сатана съществува буквално и не му се кланят. Вместо това на него се гледа като на положителен архетип, представляващ гордост, плът и просветление. Един от върховните жреци в Църквата на Сатаната - Питър Х. Гилмор, заявява: „Моето истинско чувство е, че всеки, който вярва в свръхестествени същества на някакво ниво, е луд. Независимо дали вярва в Дявола или Бог, той се отказва от разума“.

Религията на ЛаВей разглежда хората като животни, съществуващи в аморалната Вселена. Системата му включва задължителна употреба на магия и свещена ритуалност. Тези обреди се основават на три основни психо-емоционални теми: състрадание (любов), унищожение (омраза) и секс (похот).

Сатанинската библия е отпечатана през 1969 г. и е преведена на множество езици, сред които датски, шведски, немски, испански, финландски и турски. С времето продава над милион копия. Членовете на Сатанинската църква и религия признават книгата за водещ и разкриващ идеологията на сатанизма документ. Тя е призната и от други отцепили се сатанински групи и структури. Описвана е като най-важния и влиятелен труд върху съвременния сатанизъм. Книгата съдържа основните принципи на сатанизма (описани в есеистична форма) и се счита за основата на неговата философия и догма. Ако някой се е запътил към движението на сатанистите, той първо трябва да прочете Сатанистката библия, съветват на сайта на Църквата на Сатаната.



Сатанистите, последователи на ЛаВей, определят християнството
и неговите доктрини като лъжа. Както между впрочем и другите религии, почитащи различни божества. В Библията на ЛаВей ясно е казано, че Сатаната не се почита като Бог. Религията, която проповядва, е всъщност точно това – отсъствието на идол, пред когото да се прекланят последователите на сатанизма. Това е религия на отхвърлянето на религиите. В писанията си Антон ЛаВей твърди още, че магията не е нещо свръхестествено, а е неделима част от законите и развитието на самата природа. Просто този потенциал още не е разкрит пред очите на научната общност и система от вярвания.

Социологът по религия Джеймс Р. Луис описва сатанизма на ЛаВей като „смесица от епикурейство и философия на Айн Ранд, „овкусена с щипка ритуална магия“. Историкът на религията Матиас Гардел пък я описва като „рационална идеология на егоистичния хедонизъм и самосъхранение", докато Невил Дрюри характеризира сатанизма на ЛаВей като „религия на самодоволството".

Ще завършим този текст с 11-те сатанински правила, които между впрочем никак не изглеждат чак толкова дяволски…

1. Не давай мнение или съвет, освен ако не ти ги искат.
2. Не занимавай околните хора с проблемите си, освен ако те не искат да ги чуят.
3. Когато си в чужд дом, или показвай уважение към домакина, или въобще не ходи там.
4. Ако гост в дома ти те разстрои, отнеси се с него жестоко и безмилостно.
5. Не прави сексуални опити, освен ако не си получил сигнал за това.
6. Не вземай това, което не ти принадлежи, освен ако не е бреме за друг човек и той моли да бъде облекчен.
7. Признай силата на магията, ако ти е помогнала да постигнеш желанията си. Ако отречеш силата на магията, след като ти е донесла успех, ще загубиш всичко, което си получил.
8. Не се оплаквай за нещо, на което няма нужда да се подлагаш.
9. Нe наранявай деца по никакъв начин.
10. Не убивай животни, освен ако не са те нападнали, или за храна.
11. Когато вървиш сред хора, не закачай никого. Ако някой започне да те безпокои, го помоли да престане. Ако не спре, унищожи го.
Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО Мистерии и загадки

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО

Летището спря работа, но доказателства засега няма

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Загадката с кристалните черепи Мистерии и загадки

Загадката с кристалните черепи

Някои смятат, че са на извънземни, други – че са пълни с информация, учените ги смятат за фалшифи артефакти

Божията ръка в снимка на НАСА от 2014 г. Мистерии и загадки

Божията ръка в снимка на НАСА от 2014 г.

Случайно ли звездният труп B1509 е така символично оформен?